Titlurile zilei

Ionela Miciulea a luat o decizie de neînțeles! A așteptat toată viața să facă asta și nu regretă deloc alegerea: „Au fost șocați, părinții în special” – FOTO

Publicat: 23 mai 2024
_____ Vizualizări 17 Comentarii
Ionela Miciulea a luat o decizie de neînțeles A așteptat toată viața să facă asta și nu regretă deloc alegerea Au fost șocați părinții în special - FOTO
Ionela Miciulea, o tânără în vârstă de 19 ani, din Iași, a luat, în urmă cu circa o lună, o decizie de neînțeles

Ionela Miciulea, o tânără în vârstă de 19 ani, din Iași, a luat, în urmă cu circa o lună, o decizie de neînțeles. Deși avea un păr superb, lung, des, ondulat, tânăra a ales să se tundă zero. Își dorea să facă asta mult mai devreme, dar s-a temut de reacția celor din jur și de faptul că va atrage critici.

Ionela Miciulea a luat o decizie controversată!

Ionela Miciulea nu regretă deloc decizia de a se tunde zero, deși din când în când mai poartă și perucă. Tânăra a mărturisit că nimic nu se compară cu senzația de a te spăla pe cap la prima oră a dimineții.

„Am copilărit la țară și am fost mereu un copil destul de «awkward», lucru care probabil că nu s-a schimbat atât de tare. Mai ales din punct de vedere social, mi-a fost destul de greu adesea să mă integrez. Cred că nu sunt singura care s-a simțit în vreun fel sau altul alienat/ă la un moment dat în viață, mai ales când nu reușim să găsim o punte între interesele noastre și spațiul social în care ne mișcăm. Se întâmplă. Nu despre asta vreau să vorbesc acum, ci despre faptul că, deși îmi doream să îmi asum mai multă libertate în ceea ce privește propriul meu corp, păr, haine, comportament, totuși, mi-a fost foarte greu să ies din anumite tipare sociale. Îmi doream foarte tare să mă tund la zero. Dar mi-a fost întotdeauna teamă s-o fac pentru că știam că voi fi criticată, vor râde de mine, părinții mei se vor supăra, eram deja sătulă de un soi de stigmatizare.

Ce e amuzant e că, pe de altă parte, îmi doream și să am părul lung. Am fost mereu sensibilă și ușor de rănit, dacă nu era evident. Și o admir pe Ionela aceea foarte mică care, în ciuda faptului că dorea să se integreze, s-a menținut pe poziții și a făcut ce a simțit că e bine pentru ea. Nu suntem toți într-un fel sau altul ușor de rănit? Nu avem toți multiple identități? În orice caz, nu aș fi avut curajul să mă tund la zero, dacă nu-mi doream din toată inima un păr sănătos. Nu a fost nimic plănuit.

De exemplu: «gata, mâine mă tund zero». A fost spontan. A fost ca o gură de aer proaspăt. Mi-am arătat mie, în primul rând, că pot face asta. Dar mai mult decât un manifest pentru libertate și curaj, a fost ceva ce mi-a plăcut pur și simplu. E o senzație tare mișto să te speli pe scalp la prima oră. Îmi place și să am părul mai lung, dar senzația pe care o ai când ești tuns la 0 nu se compară cu nimic altceva”, a declarat Ionela Miciulea.

Ionela Miciulea: „Libertatea pe care mi-a oferit-o mie acest act a meritat orice sacrificiu”

Ionela Miciulea a fost apostrofată de apropiați cum că ar fi decis să se tundă zero pentru a atrage atenția. Deși a primit și foarte multe complimente, tânăra ieșeancă recunoaște că a fost și criticată pentru decizia luată.

„A fost greu? A fost ușor? Foarte mulți oameni mi-au spus că am făcut-o ca să fiu cool. Și interesantă. Și ca să atrag atenție. Multă atenție. Vă amintiți cum spuneam că am fost foarte «awkward»? Am avut parte de o grămadă de atenție din cauza lucrurilor diferite care-mi plăceau, nu duceam lipsă. Sigur, atenție negativă, dar nu-i tot atenție? Cool?

Sigur că am vrut întotdeauna să fiu o persoană cool și mai puțin «awkward», din păcate, nici în ziua de azi nu mi-a ieșit și mă îndoiesc că aș fi vreodată capabilă de o eroare logică atât de profundă, încât să cred că cineva mi-ar spune că sunt cool pentru că m-am tuns la zero. Mai degrabă, mă așteptam să mă tragă cineva de mânecă și să-mi spună: «dar cred că știi că-ți stă ridicol»! Ceea ce, desigur, s-a întâmplat. Pentru că oamenii nu-și pot vedea de treaba lor, n-ai ce să le faci. Poate niște lucruri s-au mai schimbat de când m-am tuns eu. Cel puțin oamenii din viața mea s-au obișnuit. Au fost șocați, părinții în special”, a adăugat tânăra.

Ionela Miciulea susține că e mai ușor să fii extravagant, să te îmbraci așa cum simți sau să te tunzi zero atunci când locuiești într-un oraș mare, dar persoanele care trăiesc în comunități mai mici au nevoie de mai mult curaj pentru a face acest lucru.

„Am mers tunsă zero la o conferință, când domnul din fața noastră a dat un exemplu drăguț despre normele cu privire la părul lung pentru femei și scurt pentru bărbați. Întâmplarea făcea că în spatele meu era un băiat cu niște plete de invidiat. Un păr lung, brunet, absolut superb. Iar eu, în față, complet cheală și fără perucă sau ceva pe cap. Mi-a răsunat atunci în minte: NU contează cât de lung ai părul. Pentru că nu contează. Dar vei fi judecată pentru asta? Sigur că da. Societatea va găsi, întotdeauna, ceva de judecat la tine. Și, din păcate, acest lucru nu se va schimba prea curând. E mai ușor să te tunzi cum vrei într-un oraș mai mare, unde nu te cunoaște nimeni. E mai ușor să fii liber din punct de vedere vestimentar și tot așa când trăiești într-o societate mai largă. În comunitățile restrânse, toate deciziile pe care le ei se reflectă puternic asupra ta.

Nu aș zice că e ușor pentru o fată să se radă în cap, dacă trăiește într-o comunitate restrânsă, cu o mentalitate greoaie și înapoiată. Că nu-i ușor, mai ales dacă își dorește integrare socială cât mai lină. Însă dacă poate s-o facă? Dacă-și dorește să se tundă la zero? Sigur că poate. Sigur că nu e nimic, dar chiar nimic în neregulă cu asta. Absolut nimic. Indiferent de alegerea ta, cineva se va trezi să comenteze. Așa se întâmplă, mai ales când alegi să te expui cum o fac eu acum, când povestesc ceva atât de personal despre tunsul la zero. Dar libertatea pe care mi-a oferit-o mie acest act a meritat orice sacrificiu. Nici măcar nu m-am ostenit să le explic oamenilor că nu m-am tuns ca să fiu cool sau ca să atrag atenția. În definitiv, e dreptul lor să creadă asta. Am fost întrebată atunci: «cum de ai avut curajul». Și cred că nu credeam atunci că e vorba despre curaj. Acum, cred că a fost, dar nu aș vrea să fie vorba de curaj. Cum n-am vrut nici atunci.

Aș vrea să fie vorba despre faptul că vrei să te tunzi la zero cum vrei să te tunzi bob. Și dacă vrei s-o faci, s-o faci fără să fii întrebat/ă constant: de ce? Ești bolnavă? De ce faci asta, iubita? Dar ca să evităm astfel de discuții pe viitor, răspunsul e simplu: pentru că vreau. Și, din fericire, pentru că pot”, a declarat Ionela Miciulea, tânăra care și-a șocat apropiații atunci când a decis să se tundă zero.

Comentarii
Adauga un comentariu