Local

Izvorul Tămăduirii, zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși! Ce tradiții și obiceiuri respectă românii cu acest prilej – FOTO

Publicat: 10 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Izvorul Tămăduirii zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși Ce tradiții și obiceiuri respectă românii cu acest prilej - FOTO
Vineri, 10 mai 2024, este sărbătoare roșie în calendarul creștin ortodox, celebrându-se Izvorul Tămăduirii

Vineri, 10 mai 2024, este sărbătoare roșie în calendarul creștin ortodox, celebrându-se Izvorul Tămăduirii. Aceasta are dată mobilă, fiind sărbătorită an de an în vinerea din Săptămâna Luminată.

Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși: Izvorul Tămăduirii

un preot care sfinteste apa
În această zi, în toate bisericile ortodoxe se oficiază Sfânta Liturghie și se face sfințirea apei

Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare dedicată Maicii Domnului, care este celebrată încă din cele mai vechi timpuri. Aceasta amintește de o minune săvârșită de Maica Domnului. Conform tradiției bisericești, un orb și-a recăpătat vederea după ce și-a udat fața cu apă dintr-un izvor din apropiere de Constantinopol.

Pe locul acestui izvor a fost construită o biserică la porunca împăratului Leon (457-474). Lăcașul de cult a primit numele de „Izvorul Tămăduirii”, iar de-a lungul timpului au avut loc numeroase minuni. Aici își găsește vindecarea și împăratul Iustinian, care drept mulțumire a zidit în acest loc un lăcaș de cult și mai impunător, ce a fost distrus de turci în anul 1453. Izvorul Tămăduirii din timpul împăratului Leon se păstrează până în zilele noastre. Astfel, toți creștinii ortodocși care vizitează Istanbulul se pot închina în Biserica Izvorului Tămăduirii. Actuala construcție datează din secolul al XIX-lea, dar la subsolul lăcașului de cult se află un paraclis din secolul al V-lea, unde se află și izvorul cu apă tămăduitoare din trecut.

În această zi, în toate bisericile ortodoxe se oficiază Sfânta Liturghie și se face sfințirea apei. Apa sfințită în această zi este agheasma mică. Termenul „agheasmă” vine de cuvântul grecesc „aghiasmos”, care își are originea în cuvântul „aghios”(sfânt). „Aghiasmos” se poate traduce și ca slujba de sfințire, dar și ca apă sfințită. Astfel, atunci când spunem „voi face o agheasmă”, înțelegem slujba, iar când spunem „voi bea un pic de agheasmă”, ne referim la apa sfințită.

Ce tradiții și obiceiuri se respectă de Izvorul Tămăduirii

o livada
Pentru a avea un an îmbelșugat, gospodarii stropesc cu agheasmă grădinile și livezile

Creștinii ortodocși beau agheasma mică sfințită de Izvorul Tămăduirii pentru a fi feriți de boli și de toate relele. În unele zone ale țării, se obișnuiește ca, în ziua în care se celebrează Izvorul Tămăduirii, preoții să meargă la izvoarele din zonă și să le sfințească. De asemenea, stropite cu agheasmă sunt locuințele oamenilor, precum și creștinii ortodocși. În ziua în care se celebrează Izvorul Tămăduirii, gospodinele nu au voie să spele, să calce și să croiască, deoarece se crede că toate aceste activități nu le vor fi de folos și nu vor ajunge niciodată să fie finalizate. Oamenii de la sate aruncă apă sfințită peste animalele din gospodării, pentru că se crede că astfel vor fi sănătoase.

De asemenea, pentru a avea un an îmbelșugat, gospodarii stropesc cu agheasmă grădinile și livezile. Acest ritual este practicat și pentru a feri recoltele de grindină. În unele zone ale țării, în ziua în care se sărbătorește Izvorul Tămăduirii, tinerii respectă obiceiul jurământului. Prietenii își jură că vor fi împreună la bine și la rău. O tradiție asemănătoare este cea a înfrățitului. Spre deosebire de tradiția jurământului, cea a înfrățitului se respectă și în rândul membrilor familiei, nu doar între prieteni.

Adauga un comentariu