International

Joe Biden, președintele SUA a anunțat că armata americană va sta dincolo de termenul limită în Afganistan! Talibanii au anunțat deja că nu sunt de acord

Publicat: 24 aug. 2021
militar american din Afganistan stă pe aeroportul Kabul în fața unui avion
Joe Biden este de părere că misiunea Americii din Afganistan nu se oprește pe data de 31 august

Joe Biden a anunţat, într-o mică conferinţa de presă că armata americană va staţiona în Afganistan şi după termenul limită avansat de talibani. De altfel, decizia președintelui SUA vine în contextul în care forțele internaţionale au făcut presiuni pentru acest lucru.

Pe de altă parte, acordul dintre talibani şi SUA ar putea fi încălcat. Acordul prevedea faptul că toate forţele internaţionale se vor retrage după data de 31 august 2021.

Joe Biden anunţa că Statele Unite ale Americe vor sta după termenul limită

Într-o scurtă conferinţă, Joe Biden a anunţat faptul că Statele Unite ale Americii nu vor lăsa afganii aflaţi în pericol şi că vor continua după termenul limită.

”Angajamentul nostru faţă de afganii aflaţi în pericol nu se încheie pe 31 august”, a declarat aceasta la un briefing de presă, fără să explice cum va continua Washingtonul eforturile sale de a ajuta oamenii să plece din Afganistan dacă se va retrage complet din ţară până la sfârşitul lunii august, informează News.ro.

Talibanii au preluat puterea în urmă cu puţin mai mult de o săptămână, în timp ce Statele Unite şi aliaţii săi îşi retrăgeau trupele după un război de 20 de ani lansat în săptămânile de după atacurile din 11 septembrie împotriva SUA de către militanţii Al Qaeda, în 2001.

Angajamentul talibanilor referitor la accesul în siguranţă la aeroport nu are o dată de expirare

Un oficial american care a dorit să rămână sub protecţia anonimatului a declarat faptul că acordul cu talibanii care îşi doresc un aeroport sigur nu are termen limită de expirare. De altfel, talibanii au fost de acord să permită accesul în condiţii sigure în aeroport:

”Am auzit de la talibani … că vor un aeroport care funcţionează bine după plecarea armatei SUA… Talibanii au fost de asemenea de acord să permită accesul în siguranţă în aeroport şi acest angajament nu are o dată de expirare „, a spus oficialul, vorbind cu condiţia anonimatului.

Acelaşi oficial american a menţionat faptul că atunci când armata americană va dispărea din Afganistan, SUA doreşte ca afganii care sunt în pericol să poată să plece din țară.

Preşedintele Biden a declarat că Statele Unite se aşteaptă să evacueze între 50.000 şi 65.000 de persoane din Afganistan. Aceasta este un număr mai mic decât numărul persoanelor eligibile, conform estimărilor avocaţilor.

Presiune internaţională pe America pentru a permite extinderea termenului de 31 august 2021

De altfel, la nivel internaţional există o presiune pe America pentru a nu se retrage pe data de 31 de august din Afganistan. Tari precum Marea Britanie sau Germania vor ridica problema în cadrul summitului G7 care se desfăşoară marți.

Cu toate acestea, talibanii au declarat pentru BBC că orice prelungire ar încălca acordul convenit și a avertizat asupra consecințelor dacă forțele rămân. Zeci de mii de oameni au fost evacuați din capitala afgană Kabul, dar alții care doresc să fugă rămân înghesuiți în sau în apropierea aeroportului orașului, care este păzit de forțele SUA și de aliații lor.

Mulți dintre oamenii care fug, în special cei care au lucrat cu forțe străine, trăiesc cu frică de represalii din partea unui grup care a impus o versiune dură a legii islamice când a fost la putere din 1996 până în 2001.

Adauga un comentariu