Amenda a fost luată în aprilie 2020 de către o persoană din București care circulă în zona Gării de Nord. Judecătorii au anulat prima amendă pentru nepurtarea măștii de protecție. Decizia vine în contextul în care CCR a decis că legea prin care se obligă purtarea măștilor de protecţie este neconstituţională.
Motivaţia judecătorilor CCR nu a fost publicată incă în Monitorul Oficial, deci românii pot primi în continuare amenzi. Totuşi, dacă nu le plătesc, specialiştii susţin că au şanse mari să câștige procesele.
Judecătorii au anulat prima amendă primită pentru nepurtarea măștii de protecție
Masca de protecție este obligatorie în România, dar judecătorii au anulat prima amendă de acest gen. Decizia vine şi în contextul în care CCR a declarat că fiind neconstituțională această obligativitate. Oricum, decizia instanţei nu este definitivă. Amenda a fost luată de către un bărbat care nu purta mască de protecţie în aprilie 2020. Acesta se deplasa în zona Gara de Nord din București.
Oricum, în ultimii ani pandemici, românii au luat amenzi extrem de mari pentru că nu au respectat măsurile sanitare impuse de autoritățile centrale. Vorbim despre amenzi de mii de lei, amenzi aplicate deseori unor bătrâni. Amenzile au fost considerate, de către opinia publică destul de exagerate și nu tocmai necesare.
După ce Guvernul a emis obligativitatea purtării măștii de protecţie în interior şi la exterior, Executivul a transmis o altă regulă. Vă aducem aminte faptul că oficialii de la centru au interzis masca textilă în spaţiile publice din interior şi la exterior.
CCR a decis că obligativitatea măștii de protecţie este neconstituțională
Vă mai aducem aminte faptul că judecătorii de la Curtea Constituțională a României (CCR) a decis recent faptul că Guvernul a emis o ordonanță de urgență care este neconstituțională. CCR a declarat că este neconstituţională obligativitatea purtării măștii de protecție, iar Alexandru Rafila a explicat că nu comentează o decizie dată de judecători şi că, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, Guvernul va transpune în legislație decizia. Ministrul Sănătăţii a comentat şi din perspectiva medicală. Acesta susţine că în situaţia de față, masca de protecţie se poate dovedi mai protectoare decât vaccinul în sine:
Nu pot să spun cum este situaţia din punct de vedere juridic, dar în mod evident în momentul în care o Ordonanță este declarată neconstituțională de către Curte decizia trebuie respectă. (…) Masca este mai eficientă, poate, în acest moment chiar decât vaccinarea în limitarea infecției nu cred că ar trebui să constituie un impediment pentru cineva. (…) explica Alexandru Rafila.
Raed Arafat a vorbit și el despre decizia CCR privind masca de protecţie. Secretarul de stat în MAI a precizat faptul că până la motivarea CCR şi implicit la publicarea ei în Monitorul Oficial, legea rămâne în vigoare. Șeful DSU a explicat faptul că masca de protecție ajută în momentul în care există o mulţime de oameni lângă tine și că măsura a fost una eficientă din punct de vedere medical. După de judecătorii au anulat prima amendă pentru nepurtarea măștii de protecție este de așteptat ca tot mai mulți români să își conteste amenzile luate și pe care nu le-au achitat.