Local

Județul Iași se confruntă cu un deficit al medicilor de familie. Peste 100 de doctori ies la pensie în anul 2022 și nu are cine să le ia locul

Publicat: 08 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Județul Iași se confruntă cu un deficit al medicilor de familie. Peste 100 de doctori ies la pensie în anul 2022 și nu are cine să le ia locul
Județul Iași se confruntă cu un deficit al medicilor de familie

Două localități din județul Iași nu au medic de familie, iar alte 6 au deficit de personal. Specialiștii precizează că în ultimii ani s-a observat o scădere a numărului medicilor de familie. În acest an peste 100 de doctori urmează să iasă la pensie și puțini sunt cei care ar putea să îi înlocuiască

Județul Iași se confruntă în ultimii doi ani cu un deficit mare de medici de familie. În cadrul ultimei comisii s-a identificat faptul că localitățile Răchiteni și Ion Neculce nu au medic de familie, iar alte 6 comune ieșene au deficit de medici.

”Conform hotărârii din data 13 iulie 2021 a Comisiei mixte pentru asistența medicală primară, constituită din reprezentanți desemnați din cadrul DSP Iași, Colegiul Medicilor Iași, Patronatul Medicilor de Familie din Iași, Societatea Națională a Medicilor de Familie/Medicină Generală-Filiala Iași s-au stabilit localitățile care nu au medici de familie. Sunt și localități cu deficit de medici de familie. În localitățile Răchiteni și Ion Neculce nu există medic de familie, iar în Heleșteni, Sirețel, Tătăruși, Ipatele, Costești și Lungani există deficit de medici de familie. De la data constituirii comisiei mixte până în prezent, în localitățile Heleșteni și Costești s-au deschis cabinete noi de medicină de familie”, au precizat reprezentanții CAS Iași.

Precizăm că o situație similară este întâlnită în comuna Ciohorăni, care a rămas fără medic de familie după ce doctorul a fost arestat.

Deficitul medicilor de familie din Iași este amplificat de numărul mare de doctori care ies la pensie

Deficitul medicilor de familie este amplificat de numărul doctorilor care ies la pensie în fiecare an și locurile lor rămân neocupate. În prezent, în județul Iași sunt 110 medici de familie care au vârsta peste 64 de ani. Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Iași au menționat că medicii pot profesa până la vârsta de 67 de ani, iar cu aviz anual de la Colegiul medicilor și DSP pot profesa și după această vârstă.

”În ultimii ani s-a înregistrat o scădere a numărului medicilor de familie în județul Iași, însă nu putem spune că suntem într-o situație extrem de gravă, cum sunt alte județe. S-a ajuns în aceast moment, deoarece numărul celor care aleg această specialitate este unul foarte mic. Sunt maximum 20 de rezidenți care termină această specialitate, însă cei mai mulți dintre ei aleg să lucreze în serviciul de ambulanță, pentru că salariile sunt mai atractive. Acesta nu este singurul motiv. În mediul urban dacă se eliberează un loc, este luat de un medic din apropiere sau vine un alt medic din zona urbană, însă dacă e invers, un medic din mediul rural pleacă, cu greu este înlocuit”, a declarat Dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași.

Iașul are în total aproximativ 4 mii de medici

Dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași, a povestit pentru reporterii BZI că, pe lângă faptul că Iașul riscă să rămână fără medici de familie, totuși, aici sunt cei mai mulți medici de toate specialitățile din întreaga țară. Specialiștii spun că România se confruntă cu o problemă majoră, și anume că medici aleg orașele mari, iar orașele mici rămân fără doctori. Medicii de familie evită, pe cât posibil, cabinetele din mediul rural, deoarece numărul pacienților este foarte mic, iar condițiile de muncă nu sunt întocmai favorabile.

O altă problemă speculată de specialiști în cazul scăderii adresabilității medicilor de familie de a lucra la țară este faptul că 90 la sută dintre aceștia sunt femei, iar acestea aleg să rămână în oraș, unde condițiile de lucru sunt mai bune.

Adauga un comentariu