National

Klaus Iohannis a fost criticat dur de membrii misiunii OSCE pentru susținerea PNL în campania electorală

Publicat: 07 dec. 2020
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa

Membrii misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) care au monitorizat alegerile parlamentare din România au sancţionat implicarea lui Klaus Iohannis în campania electorală, susţinând că a fost mult prea evidentă poziţionarea lui de partea PNL.

Este vorba despre o încălcare a standardelor internaţionale şi a angajamantelor pe care ţările membre OSCE şi le-au luat, pentru a nu amesteca funcţiile şi instituţiile statului în luptă politică.

Experţii OSCE au spus că PNL a avut un avantaj prin prisma conferinţelor de presă organizate frecvent de Klaus Iohannis şi transmise în direct.

„Preşedintele şi-a exprimat clar, în mod frecvent, preferinţele sale politice în intervenţiile publice făcute în perioada premergătoare alegerilor. Aceste lucruri a dus la o estompare din ce în ce mai mare a liniei de demarcaţie dintre prerogativele sale oficiale şi campania electorală. Reprezintă o încălcare a standardelor internaţionale şi a angajamentelor făcute de toate ţările OSCE, pentru a păstra o separare clară între stat şi partidele politice”, declară Marianne Mikko, reprezentant OSCE.

Judecătoarea Gabriela Baltag l-a pus la punct pe Klaus Iohannis în şedinţa CSAT! Preşedintele nu a avut replică şi a părăsit sala

Klaus Iohannis, joi, 3 decembrie 2020, a participat la ședința de bilanț a Consiliului Superior al Magistraturii. Șeful statului a făcut mai multe declarații. Acestea i-au deranjat pe unii magistrați. În ultima parte a ședinței, două judecătoare, Gabriela Baltag și Simona Marcu, i-au atras atenția șefului statului și l-au rugat să nu mai implice latura politică în ședințele Consiliului Superior al Magistraturii.

„Procesul de repare a legilor justiției, de crearea a unui cadru coerent, stabil și de implementare a recomadărilor GRECO, MCV și ale Comisiei de la Veneția a început deja. Motivul pentru care nu a ajuns la final este din cauza majorității ostile reformelor și care s-a dedicat trup și suflet unor legi menite să îi apere pe infractori. O majoritate parlamentareă care nu s-a sfiit să voteze măsuri contrare interesului public” a afirmat Klaus Iohannis.

Imediat după, judecătoare Gabriela Baltag nu a iertat intervenția acestuia. Președintele a fost acuzat că dorește să aducă dezbinare în interiorul instituției.

”Din păcate, obiceiul dumneavoastră de a face politică în CSM este evident. Aş vrea să vă adresez o rugăminte care vine din partea mea şi nu numai a mea, a multor magistraţi ai acestei ţări. Vă adresez rugăminteam, poate măcar la finalul mandatului nostru nu veţi mai aduce dezbinare în această instituţie, pentru că suntem suficient de dezbinaţi.

Ştiu că sunteţi un creştin. Vă văd de multe ori la televizor duminica. Ştiţi şi dumneavoastră, cu siguranţă, că la sfârşitul vieţii nu dăm socoteală pentru cât am urât, ci pentru cât am iubit şi iertat, Domnule Preşedinte. E foarte important acest lucru”, a spus judecătoarea Gabriela Baltag

De asemenea judecătoarea Simona Marcu i-a adresat șefului statului o solicitare pentru o abordare lipsită de partizanat în plenul CSM:

”Ştiu că suntem în prag de alegeri, mai sunt doar câteva zile, dar nu aş dori să se titreze pe marginea şedinţei noastre de astăzi titluri de genul «în plenul CSM se vorbeşte despre majorităţi parlamentare toxice versus majorităţi parlamentare progresiste», pentru că nu este acesta rolul nostru. Aş dori să adresez un îndemn la echilibru şi, ca să îl citez pe domnul preşedinte, «o abordare matură lipsită de partizanat»”

Klaus Iohannis a părut deranjat de observațiile celor două judecătoare. „Vă mulţumesc tuturor şi vă doresc mult succes!”, a spus acesta, după care a părăsit şedinţa, fără să mai răspundă întrebărilor adresate de către magistrați.

Comentarii
Adauga un comentariu