Actualitate

Klaus Iohannis atacă la Curtea Constituţională legea care prevede scoaterea limitării mandatelor rectorilor

Publicat: 17 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Klaus Iohannis atacă la Curtea Constituţională legea care prevede scoaterea limitării mandatelor rectorilor
Guvernul a luat decizia de a tăia ajutoarele acordate părinților pentru copiii de la creșe

Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constituţională legea adoptată recent de Parlamentul României. Conform proiectului trecut în Parlament, legea prevede mai multe mandate pentru rectori. Amendamentul le ptermite acestora să candideze de mai multe ori pentru funcţia de rector.

De o parte şi de alta a taberei sunt multe voci care îşi spun propria părere despre acest amendament. Președintele Klaus Iohannis consideră că prin eliminarea limitării numărului de mandate, rectorii pot conduce pe viaţa o Universitate.

Curtea Constituţională sesizata cu privire la legea privind eliminarea numărului maxim de mandate ale rectorilor

Klaus Iohannis a depus o sesizare la Curtea Constituţională. Preşedintele consideră că se crează un precedent prin eliminarea numărului maxim de mandate ale rectorilor. În sesizare se arată faptul că amendamentul elimina în mod radical şi fără nicio justificare filosofia iniţială a actului normativ.

Legea modificată de Parlament i-a fost trimisă președintelui la promulgare în 29 octombrie. Amendamentul controversat la Legea Educației a fost depus de deputatul PSD Tit-Liviu Brăiloiu și prevede: „Durata mandatului de rector este de 4 ani. Mandatul poate fi reînnoit”.

În forma transmisă la promulgare, legea a aprobat OUG nr. 79/2020 cu următoarele modificări:

  • elimină dispoziția potrivit căreia mandatele rectorilor erau limitate la două mandate succesive, acestea putând fi astfel reînnoite fără nicio limită;
  • stabilește că pregătirea psihopedagogică trebuie să asigure și competențe digitale pentru organizarea procesului de învățământ în modul online;
  • prevede că formarea continuă a personalului didactic, de conducere, de îndrumare și de control trebuie să asigure și competențe digitale pentru organizarea procesului de învățământ în modul online.

Rectorii Universităților au un alt punct de vedere

Pe de altă parte, președintele Consiliului Național al Rectorilor din România afirmă faptul ca legea nu are nicio problema de legalitate sau de integritate. Acesta este de părere că, dacă mandatele primarilor nu pot fi limitate, aceeași regulă s-ar aplica și rectorilor universităților. Câmpeanu sublinează faptul că niciun rector nu este ales pe viață și că acesta trebuie să-și depună candidatura și să fie ales de profesorii universitari și studenți:

Fără a susține că acum este momentul unei astfel de discuții, cred că se impun totuși câteva precizări, pentru o înțelegere corectă şi completă a contextului :

Niciun rector NU este ales pe viața ! Un rector este ales de către întreaga comunitate academică și NU este numit ! Alegerile sunt obligatorii la fiecare 4 ani ! Avem multiple exemple de rectori care aveau dreptul legal de a candida dar nu au mai candidat sau nu au mai fost aleși de către comunitățile universitare.

Vorbim despre atribuții și responsabilități, vorbim de eficienta managementului universitar. Una este să poți candida și cu totul alta este să fii ales.

Din toată seria funcțiilor didactice, niciuna nu are limitare de mandat, nici președinții de Senate universitare, nici decanii, prorectorii sau prodecanii, nici directorii de departament sau directorii de institute de cercetare ….
Doar Președintele statului are limitare a numărului de mandate, prin Constituție.

Pe de altă parte, în contextul provocărilor globale pe care managementul universitar le impune, este nevoie de profesioniști care să fie experți în management organizațional, în management financiar și al resurselor umane, în managementul cercetării și al aspectelor științifice, în managementul patrimoniului și al aspectelor juridice….. Aceste lucruri se învață oare peste noapte ? Exista vreo școala de rectori, de decani sau de președinți de senat universitar ? a menționat Sorin Câmpeanu

Adauga un comentariu