Prima pagină » Informații utile » La câte zile de concediu ai dreptul în funcție de vechimea în muncă? Iată cu cât timp înainte trebuie depuse cererile!

La câte zile de concediu ai dreptul în funcție de vechimea în muncă? Iată cu cât timp înainte trebuie depuse cererile!

09 apr. 2025, 14:37,
Redacția BZI în Informații utile

Mulți angajați se pot întreba câte zile de concediu ai în funcție de vechime, acestea fiind un drept garantat de Codul Muncii, în afara zilelor libere legale sau a celor pentru evenimente familiale deosebite. Concediul de odihnă este plătit, se efectuează anual și are o durată de cel puțin 20 de zile.

Concediul de odihnă este dreptul fiecărui angajat din România de a-și lua o perioadă de repaus de cel puțin 20 de zile lucrătoare anual. Modul în care se acordă aceste zile de concediu, cum se efectuează propriu-zis și cum sunt plătite sunt prevederi care se găsesc în Codul Muncii, în contractele colective sau individuale de muncă ori în regulamentele interne ale companiilor angajatoare.

La câte zile de concediu ai dreptul în funcție de vechimea în muncă

Conform art. 145 alin. (1) din Codul Muncii, durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare. Aceasta este durata minimă garantată de lege, însă durata efectivă poate fi mai mare, fiind stabilită prin contractul individual de muncă, cu respectarea legislației și a contractelor colective de muncă aplicabile.

Totodată, pentru anumite categorii de salariați, legea prevede un concediu de odihnă suplimentar. În acest sens, art. 147 alin. (1) C. muncii stipulează că salariaţii care lucrează în condiţii grele, periculoase sau vătămătoare, precum și nevăzătorii/alte persoane cu handicap şi tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puţin 3 zile lucrătoare.

În unele firme, angajatorii pot acorda mai mult de 20 de zile libere de concediul de odihnă, în conformitate cu art. 145, alin. 2, din Codul Muncii, ce prevede ca „durata efectivă a concediului de odihnă se stabilește în contractul individual de muncă, cu respectarea legii și a contractelor colective de muncă aplicabile”.

Practic, în funcție de vechime, un angajat poate beneficia de mai mute zile libere anuale, acordate în cadrul concediului de odihnă, însă acest lucru variază de la o companie la alta. De regulă, aceste tiprui de recompense sunt incluse în pachetul de beneficii extrasalariale de care un angajat beneficiază în cadrul unei companii.

Cu cât timp înainte trebuie depuse cererile pentru concediul de odihnă

Legislația oferă posibilitatea programării colective și/sau individuale a concediilor până la sfârșitul unui an calendaristi, pentru anul următor. În cazul programărilor individuale, salariatul fie programează dată efectivă a concediului, fie se înscrie cu un interval flexibil de maxim 3 luni. În ipoteza în care a optat pentru o perioadă anume în care se efectuează concediul de odihnă, are dreptul de a solicita concediul cu minim 60 de zile înainte de efectuarea acestuia.

În practică se întâlnesc și situații în care programările nu sunt posibile până la sfârșitul anului (exemplul clasic este cel al salariaților nou angajați, care sunt și ei îndreptățiți la concediu de odihnă în mod proporțional cu numărul de zile calculat de la dată încadrării în muncă , chiar dacă, evident, nu s-au putut programa în anul anterior).

Data la care se depune cererea nu are relevanță în ce privește durata concediului, care rămâne proporțională cu numărul de zile lucrate din anul respectiv. În companii, însă, există flexibilitate. Poți programa concedii și mai din scurt, ține de cultura fiecărei organizații în parte. E important să știi la câte zile de concediu ai dreptul în funcție de vechime.

Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
a1.ro
Craniu şi alte rămăşiţe umane de peste 5000 de ani, descoperite în Prahova. Cum arată și în ce stare sunt osemintele
Playtech.ro
Oraşul în care nu ai voie să te naşti. Este chiar în Europa
observatornews.ro
Filmul morţii lui Rareş Ion. Maru l-a instigat să se injecteze "în venă sau în cap", apoi nu a vrut să sune la ambulanţă ca să nu-şi facă probleme
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
A murit Julieta Szönyi, actrița care a cucerit România cu roluri memorabile. A jucat și cu Belmondo
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Minune de Paște! Michael Schumacher s-a deplasat să-și vadă nepoata
Playtech.ro
Ce este ploaia însângerată, fenomenul care va ajunge şi în România în următoarele zile. Afectează toată Europa
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Ilie Bolojan a semnat miercuri seară, TOŢI părăsesc funcţia imediat ce decretele apar în Monitorul Oficial
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Oana Roman, NERVOASĂ pe Calina. Fiica Catincăi, în centrul unui mare scandal. Mătușa ei dă de pământ cu ea: Am tolerat prea mulți ani această situație
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 aprilie 2025
18 aprilie 2025