Apa cu magneziu este din ce în ce mai căutată de persoanele care vor să își susțină sănătatea printr-o hidratare corectă și echilibrată.
Acest tip de apă minerală are un conținut crescut de magneziu, un mineral esențial pentru funcționarea normală a organismului, cu rol în peste 300 de reacții enzimatice.
Iată ce trebuie să știi despre apa cu magneziu
Acest tip de apă este, în general, o apă minerală naturală care conține o concentrație mai mare de 50 mg de magneziu pe litru. Pe eticheta sticlei, acest lucru poate apărea sub forma de „Mg2+” și este indicat în mg/l.
Există ape care conțin 20-50 mg/l, considerate a fi cu un conținut mediu și altele care pot depăși 100 mg/l, fiind considerate cu un conținut ridicat.
Beneficiile acestui tip de apă sunt multiple. Printre acestea se enumeră faptul că susține funcționarea corectă a sistemului nervos. Persoanele care suferă de iritabilitate, tulburări de somn sau stări de anxietate, pot observa o ameliorare a simptomelor dacă își completează aportul de magneziu.
De asemenea, ajută la relaxarea musculară și prevenirea crampelor, un aspect important pentru sportivi, dar și pentru persoanele sedentare care resimt tensiunea musculară. Magneziul contribuie și la buna funcționare a sistemului cardiovascular. Acesta ajută la reglarea tensiunii arteriale, la reducerea riscului de aritmii și are un efect benefic asupra vaselor de sânge.
În același timp, ajută la menținerea unei bune densități osoase și la metabolizarea corectă a calciului. Această apă este ușor asimilată de organism, întrucât magneziul dizolvat în apă este o formă ionică, foarte biodisponibilă.
Spre deosebire de suplimentele alimentare, care pot provoca uneori disconfort gastrointestinal, apa oferă un aport blând și constant, fără efecte adverse.
Când și cum să o consumi
Această apa poate fi consumată zilnic, în cantități moderate, în funcție de necesarul fiecărei persoane. Aportul zilnic recomandat de magneziu este de aproximativ 310-420 mg pe zi, în funcție de vârstă și de gen.
Dacă o apă minerală are 100 mg/l, consumul a 1-1,5 litri pe zi poate acoperi până la o treime din necesar. Restul se poate completa din alimentație, și anume, din legume verzi, nuci, semințe, leguminoase și cereale integrale.
Este recomandat să consumi apa cu magneziu la temperatura camerei, pentru o absorbție mai bună. Dacă suferi de constipație, această apă poate avea un efect ușor laxativ, mai ales dacă este băută pe stomacul gol, dimineața.
În schimb, dacă ai un tranzit intestinal accelerat, este bine să alegi o apă cu conținut moderat de magneziu și să eviți sulfații. Sportivii și persoanele active pot consuma această apă înainte și după antrenament, pentru a preveni crampele și a reface electroliții pierduți prin transpirație.
În perioadele stresante sau în timpul sarcinii, este necesar mai mult magneziu, așadar, această apă poate fi ideală în aceste perioade. Important de menționat este că trebuie să alternezi tipurile de apă minerală consumate, pentru a evita un exces de anumite minerale și pentru a asigura un aport echilibrat.
Apa cu magneziu este o sursă naturală, eficientă și bine tolerată de organism, care te poate ajuta să completezi necesarul acestui mineral esențial.