Prima pagină » Local » La cea de-a 42-a ediție a Congresului Naţional de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă au fost abordate teme de maxim interes atât pentru medici, cât și pentru pacienți – FOTO

La cea de-a 42-a ediție a Congresului Naţional de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă au fost abordate teme de maxim interes atât pentru medici, cât și pentru pacienți – FOTO

10 iun. 2023, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ, în Local

În perioada 7-10 iunie 2023, la Iași se desfășoară cea de-a 42-a ediție a Congresului Naţional de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă

Congresul Naţional de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă se desfășoară, în paralel, în cinci săli de conferință. Specialiști de renume internațional au dezbătut teme de interes în ceea ce privește inovațiile în domeniul gastroenterologiei. Totodată, s-au abordat și teme precum inteligența artificială în medicină, medicina verde, endoscopia verde și altele.

Iașul găzduiește din nou Congresul Naţional de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă

Pe lângă specialiștii din toate colțurile țării sunt prezenți la Congresul Naţional de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă și 20 de invitați străini din Canada, Statele Unite ale Americii, Italia, Germania, Olanda, Danemarca și din alte colțuri ale globului.

„Iașul nu este pentru prima oară gazda Congresului Naţional de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă, cred că a șasea sau a șaptea oară în aceste 42 de ediții ale Congresului Naţional de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă. Pot să spun că este un prilej de sărbătoare, pentru că este al 65-lea an de existență a Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie și al 20-lea an de când există Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie. Avem multe motive de bucurie”, a transmis președintele congresului, prof. dr. Anca Trifan, șef de secție la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, Spitalul „Sf. Spiridon” Iaşi.

Ce complicații dermatologice și oculare determină bolile inflamatorii intestinale

Vineri, 9 iunie 2023, în a treia zi a Congresului Naţional de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă, specialiști din întreaga țară au abordat teme de interes în ceea ce privește domeniul gastroenterologiei, a hepatologiei, și nu numai. Dr. Bogdan Ungureanu, lector în cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, a vorbit despre manifestările oculare și dermatologice cu care se confruntă pacienții diagnosticați cu boli inflamatorii intestinale.

„La pacienții cu boli inflamatorii intestinale, manifestările oculare pot fi determinate și de tratament, nu direct de boală. Complicațiile oculare apar la 0,3-5 la sută dintre pacienții cu boli inflamatorii intestinale. Cea mai întâlnită complicație oculară este episclerita. Semnele din episclerită sunt roșeața unui ochi sau a ambilor, iritația și senzația de arsură a ochiului.

De asemenea, la pacienții care suferă de boli inflamatorii intestinale poate apărea sclerita este o afecțiune mai severă care determină tulburări de vedere. Semnele clinice pot fi asemănătoare cu cele de la episclerită, semnul distinctiv fiind colorația roz sau violet a sclerei. Pacienții diagnosticați cu boli inflamatorii intestinale se pot confrunta și cu uveită, care înseamnă inflamarea tractului uveal”, a explicat dr. Bogdan Ungureanu.

Bolile inflamatorii intestinale le poate cauza pacienților și probleme dermatologice, cum ar fi eritemul nodos, care constă în apariția unor noduli situați cu preponderență pe extremitățile membrele inferioare. Pioderma gangrenosum este o altă complicatie cutanată determinată de bolile inflamatorii intestinale. La pacienții cu boli inflamatorii intestinale poate să apară, deși mai rar, și sindromul sweet. Această boală se caracterizează prin febră și erupții cutanate severe, extrem de dureroase.

„Manifestările cutanate sunt destul de frecvente, dar acestea sunt pentru pacient extrem de deranjante, pentru că atrag atenția, iar acest lucru îl face să se adreseze mult mai repede medicului. Nu întotdeauna trebuie să considerăm că tratamentul nostru este suficient, bolile inflamatorii intestinale trebuie abordate interdisciplinar”, a transmis dr. Bogdan Ungureanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *