Prima pagină » Actualitate » La Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Iași, numărul de donatori a scăzut foarte mult! Medicii spun că rezerva de sânge este insuficientă! Dr. Lavinia Scripcaru: „Ieșenii se tem de infecția cu COVID-19”
La Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Iași, numărul de donatori a scăzut foarte mult! Medicii spun că rezerva de sânge este insuficientă! Dr. Lavinia Scripcaru:

La Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Iași, numărul de donatori a scăzut foarte mult! Medicii spun că rezerva de sânge este insuficientă! Dr. Lavinia Scripcaru: „Ieșenii se tem de infecția cu COVID-19”

01 iul. 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

La Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) din Iași, numărul de donatori a scăzut drastic. Medicii spun că rezerva de sânge este insuficientă pentru a acoperi necesarul din spitale. Dr. Lavinia Scripcaru, șefa centrului, spune că numărul de donatori de sânge s-a înjumătățit pentru că ieșenii se tem de infecția cu COVID-19

Situație critică la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Iași. Dr. Lavinia Scripcaru, șefa centrului, spune că din 60 de donatori care se prezentau zilnic înainte de pandemia de COVID-19, acum vin, în medie, 30. Medicii spun că numărul de donatori este insuficient pentru a putea acoperi necesarul de sânge din spitale. Așa cum susține medicul Lavinia Scripcaru, mulți dintre donatori nu se mai prezintă la CRTS din frica de a nu se infecta cu COVID-19. Pentru a acoperi lipsa de sânge din unitățile medicale, reprezentanții CRTS din Iași au fost nevoiți să solicite ajutorul colegilor din Bârlad și Galați.

Din 60 de donatori de sânge care se prezentau la CRTS înainte de pandemia de COVID-19, acum vin doar 30

Înainte de pandemia de COVID-19, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Iași se prezentau zilnic, în medie, 60 de donatori de sânge. Numărul de donatori a scăzut foarte mult și asta pentru că ieșenii se tem de infecția cu COVID-19.

„Rezerva de sânge este insuficientă. Se prezintă la centru foarte puțini donatori. Stocul de sânge este la cote de avarie. În ziua de luni am avut 36 de donatori de sânge, iar marți, 28. Deși solicitările din partea spitalelor au crescut, noi nu facem față cu stocurile de sânge pe care le avem. Am fost nevoiți să apelăm la CRTS Bârlad și Galați pentru a suplimenta lipsa de sânge de la Iași. Sunt 17 spitale în Iași, iar cu 30 de donatori pe zi nu ai cum să faci față. Pentru pacienții cu RH negativ care au nevoie de transfuzie de sânge, situația este și mai complicată. Nu avem, din păcate, foarte mulți donatori cu acest grup de sânge”, spune dr. Lavinia Scripcaru, șefa CRTS din Iași.

Riscul de îmbolnăvire cu COVID-19 există peste tot. La CRTS s-au luat toate măsurile pentru a proteja donatorii

Dr. Lavinia Scripcaru spune că zilnic primește mesaje din partea potențialilor donatori și este întrebată dacă există riscul ca în momentul în care se prezintă la CRTS Iași pentru donare să se infecteze cu COVID-19.

„Pe pagina noastră de facebook primim întrebări de la ieșeni interesați dacă se pot sau nu infecta cu COVID-19 când se prezintă la donare. Riscul există în orice moment. Nu numai atunci când te prezinți într-o unitate medicală, ci și atunci când mergi în supermarket. Noi nu putem garanta decât faptul că ne-am luat toate măsurile de protecție posibile pentru a evita răspândirea infecției cu COVID-19. Facem frecvent dezinfecție, personalul medical este echipat corespunzător, iar pacienților li se asigură măști și dezinfectante pentru mâini. Ieșenii se tem de infecția cu COVID, un lucru firesc, dar, să nu uităm că unitățile medicale sunt, poate, mult mai bine protejate decât oricare spațiu public în care aceștia se prezintă”, adaugă dr. Lavinia Scripcaru.

Medicii fac un apel către ieșeni să vină să doneze indiferent de grupa de sânge

Pe perioada stării de urgență, în spitale se primeau doar pacienții care necesitau o intervenție chirurgicală de urgență. După ridicarea restricțiilor, adresabilitatea pacienților a crescut. Cei care nu s-au prezentat la timp la spital au avut nevoie de intervenție chirurgicală pentru că starea lor de sănătate s-a agravat. Din acest motiv, și solicitările către CRTS Iași au crescut.

„Facem apel către toți ieșenii să se prezinte la CRTS din Iași pentru donare, indiferent ce grupe de sânge au. Gestul lor poate salva mai multe vieți. Procedura este simplă și beneficiile sunt multiple”, mai spune dr. Lavinia Scripcaru.

Programul la CRTS Iași este de luni până vineri, între orele 7:30-13:30

Ieșenii care doresc să doneze sânge se pot prezenta la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Iași de luni până vineri între orele 7:30 și 13:30, fără programare. Procedura de recoltare de sânge și procedura de înscriere în baza de date durează aproximativ o oră.

„Ieșenii sunt rugați să fie răbdători atunci când se prezintă pentru donarea de sânge. Ei trebuie băgați într-o bază de date, li se recoltează inițial probe de sânge pentru a vedea dacă sunt sau nu apți pentru donare și ulterior pot intra în sala unde se donează. Trebuie să le reamintim că pericolele există la orice pas. Potențialii donatori trebuie să înțeleagă faptul că ei nu donează sânge pentru noi, angajații, ci pentru pacienții care au nevoie de transfuzie de sânge”, încheie dr. Lavinia Scripcaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 decembrie 2024
12 decembrie 2024