Local

Suspiciune de coronavirus la Laboratorul M&R din Calea Chișinăului. Opt angajaţi ar fi infectați cu virusul Covid-19

Publicat: 08 sept. 2020
Suspiciune de focar Covid-19 într-un laborator din Iași. Mai mulți angajați ar fi infectați cu Covid-19
Suspiciune de coronavirus într-un laborator din Iași. Mai mulți angajați ar fi diagnosticați cu virusul Covid-19

Marţi, 8 septembrie 2020, la laboratorul M&R din Iaşi există suspiciunea că ar exista un focar de coronavirus. Opt salariaţi din cadrul laboratorului situat pe Calea Chişinăului ar fi diagnosticaţi cu virusul Covid-19. Mai mult decât atât, angajaţii se plâng ca cei infectaţi au fost trimişi la domiciliu, iar după câteva zile au fost chemaţi la serviciu punând în pericol sănătatea colegilor.

„Bună ziua, vreau să vă spun de la început mesajului CĂ doresc să rămân anonim. Am fost ameninţat că voi fi dat afară de la serviciu dacă fac reclamaţie. Lucrez la un abator M&R din Calea Chişinăului nr. 37. Vreau să va spus că de aici 8 angajaţi au coronavirus şi nu s-a luat nicio măsură, ba mai mult sunt puşi să stea acasă şi după câteva zile sunt chemaţi la serviciu cei care au îndrăznit totuşi să se ducă la spital vor fi daţi afară. Vă rog să veniţi în control. Aş dori să rămân anonim pentru siguranţa mea. Vă mulţumesc.”, a declarat un angajat al companiei M&R.

M&R este o companie producătoare de mezeluri şi preparate din carne. Aceasta a fost înfiinţată în anul 1993, dar a fost avizata abia în anul 2007. Firma europeană operează la o capacitate de producţie de 8 tone de preparate pe zi.

„În 2012, compania şi-a extins activitatea, inaugurând serele M&R de la Dumeşti, ce se întind pe o suprafaţă de 1,5 hectare. Realizate în urma unei investiţii de 2 milioane euro, serele M&R produc roşii, castraveţi, vinete, ardei, gogoşari, verdeţuri, aprovizionând clienţi importanţi regionali (pieţe en-gross, unităţi HoReCa). Unice în România, serele sunt tehnologizate şi controlate, având o producţie de 150-200 tone de roşii la hectar, pe un ciclu de producţie de 6 luni.”, potrivit reprezentanţilor companiei M&R Iaşi.

A început retestarea pacienţilor din focarele din judeţ

De asemenea, astăzi, a început recoltarea probelor pentru retestarea la centrele de plasament a copiilor şi adulţilor din cadrul centrelor DGASPC Iaşi. De la începutul pandemiei cu noul coroanvirus au fost depistate mai multe unități unde au fost identificate focare Covid-19 în județul Iași. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Iași, se vor retesta toți pacienții din cadrul centrelor pentru a împiedica răspândirea virusului SARS-CoV-2.

 • „Centrul de Servicii Sociale „C.A.Rosetti” Iași – pozitivi: 13 beneficiari;
 • Agent economic cu profil industrial – pozitivi: 16 angajați;
 • Dispensar Uman Cartier Dacia – pozitivi: 3 salariați;
 • UAMS Bivolari – 7 dintre beneficiari s-au negativat. La testarea din 24 august 2020 a întregului efectiv a centrului au fost identificați 34 de pozitivi (9 salariați și 25 beneficiari). Trei beneficiari sunt internați în Spitalul de Boli infecțioase, prezentând simptomatologie. Ceilalți sunt izolați și îngrijiți în spațiu special amenajat din instituție.
 • UAMS Răducăneni – 3 salariați și 10 beneficiari s-au negativat, rămânând 15 persoane pozitive (4 salariați și 11 beneficiari), toate asimptomatice.
 • Spitalul Sf. Sava Iași – 15 persoane infectate (9 beneficiari și 6 salariați). Beneficiarii pozitivi au fost izolați în spital și primesc îngrijire de la personal calificat. Salariații pozitivi sunt asimptomatici și au fost izolați la domiciliu.
 • Centru de Recuperare și Reabilitare Neuropsihici Hârlău – Sunt 5 persoane infectate (3 beneficiari și 2 angajați). Măsuri: izolarea celor 3 beneficiari infectați; evaluarea și internarea angajaților bolnavi simpromatici; monitorizarea zilnică a stării de sănătate a întregului efectiv de către medic infecționist; aprovizionarea constantă cu cu echipament de protecție și dezinfectante; efectuarea săptămânală a curățeniei generale și dezinfecției în toate spațiile.
 • Centrul de Servicii Sociale Mircești – Persoane infectate: 6 (4 beneficiari și 2 angajați). Măsuri: izolarea în centru a 3 beneficiari infectați; un beneficiar în vârstă, internat; monitorizarea zilnică a stării de sănătate a întregului efectiv de către medic infecționist; aprovizionarea constantă cu echipament de protecție și dezinfectante; efectuarea săptămânală a curățeniei generale și dezinfecției în toate spațiile.
 • Oficiul Poștal de Distribuire Iași – Persoane infectate: 7 angajați.
 • Secția Exterioară Șipote a Institutului de Psihiatrie Socola Iași – Numărul total de cazuri de persoane infectate cu Covid-19 este de 11 (9 beneficiari și 2 angajați).
 • Căminul de Pensionari „Sf. Cuvioasa Parascheva” Copou – Persoane pozitive: 3 (un beneficiar și 2 angajați).”, se arată în comunicatul remis de DSP Iași.

Trei noi focare de coronavirus au fost depistate în Iași. Primăria Miroslava are 13 angajați infectați

Trei noi focare de coronavirus au fost depistate în Iași. Două firme și o primărie au devenit focare. La un agent economic din Iași au fost depistate cinci cazuri de salariați declarați pozitivi cu Covid-19 în urma testărilor. Persoanele infectate au fost izolate la domiciliu. La Primăria comunei Miroslava au fost testați pozitiv 13 salariați. Douăsprezece persoane se află în izolare la domiciliu și unul la Spitalul CF Iași. De asemenea la o fimră din aceeași zonă au fost depistate încă opt persoane cu SARS-CoV-2. În cazul acestora nici unul nu a necesitat spitalizare. Aceștia au fost izolați la domiciliu. În cazul celor trei focare s-au deschis anchete care momentan se află în curs de desfășurare. Toți contacții direcți au fost de asemenea carantinați.

Adauga un comentariu