Diete si regimuri

Legătura dintre dieta sănătoasă și prevenirea cancerului de prostată

Publicat: 29 iul. 2020
cancer-de-prostata
Legătura dintre dieta și cancerul de prostată

Legătura dintre dieta și cancerul de prostată. Tot mai multe studii arată că dieta este un factor major în dezvoltarea cancerului de prostată, așa cum este pentru bolile cardiovasculare, diabet și obezitate. Folosind date dintr-un studiu realizat la Montreal între 2005 și 2012, o echipă de cercetare condusă de profesoara Marie-Élise Parent de la Institutul national cercetare stiintifica din Canada (INRS) a arătat o legătură între dieta și cancerul de prostată.

Trei profiluri dietetice principale analizate

Studenta de doctorat INRS, Karine Trudeau, autoarea principală a studiului, și-a bazat analiza pe trei profiluri dietetice principale: dieta sănătoasă, dieta sărată occidentală, inclusiv alcool, și dieta occidentală bogată în zahăr. Primul profil se apleacă puternic spre fructe, legume și proteine ​​vegetale precum tofu și nuci. Dieta occidentală sărată, cu alcool, include mai multa carne și băuturi alcoolice, precum bere și vin. Al treilea profil este bogat în paste, pizza, deserturi și băuturi carbogazoase zaharoase. Studiul a avut în vedere vârsta, etnia, educația, istoricul familiei și data ultimei depistări a cancerului de prostată.

Marie-Élise Parent și Karine Trudeau au găsit o legătură între o dietă sănătoasă și un risc mai mic de cancer de prostată. În schimb, o dietă occidentală cu dulciuri și băuturi alcoolice a fost asociată cu un risc mai mare și părea a fi un factor în formele mai agresive de cancer. Studiul nu a arătat nicio legătură clară între o dietă occidentală cu sare și alcool și riscul de a dezvolta boala.

Legătura dintre dieta și cancerul de prostată

Depărtându-se de abordarea tipică folosită în studiile epidemiologice, care implică analizarea unui grup de nutrienți sau a unui grup alimentar, cercetătorii au colectat date dintr-un profil dietetic mai larg. „Nu este ușor să izolăm efectul unui singur nutrient. De exemplu, alimentele bogate în vitamina C, cum ar fi fructele citrice, promovează absorbția fierului. Calciul se găsește adesea în produsele lactate, care conțin și vitamina D. Abordarea noastră mai orientată ține cont de această sinergie pentru a produce rezultate mai semnificative decât sănătatea publică. În loc să se bazeze pe un aliment miracol, oamenii ar trebui să se uite la dieta lor generală”, a explicat Trudeau.

„Multă vreme am bănuit că dieta ar putea juca un rol în dezvoltarea cancerului de prostată, dar au fost foarte greu de identificat factorii specifici în joc”, a spus profesorul. „Acest studiu este semnificativ, deoarece analizează obiceiurile dietetice în ansamblu. Am descoperit dovezi care, sperăm, pot fi utilizate pentru a dezvolta strategii de prevenire a cancerului de prostată, cel mai frecvent cancer în rândul bărbaților din Canada și în multe alte țări.”

Adauga un comentariu