National

Legea care îi scapă pe evazionişti de închisoare a fost promulgată de Klaus Iohannis

Publicat: 21 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Legea care îi scapă pe evazionişti de închisoare a fost promulgată de Klaus Iohannis
Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 17 decembrie 2021, două decrete

Klaus Iohannis, președintele țării, a promulgat de curând o lege care îi scapă pe cei care au creat un prejudiciu de maxim 100.000 de euro de puşcărie. Condiţia de a scăpa de închisoare este plătirea evaziunii create.

De altfel, legea este una bună mai ales în condiţiile în care statul român, prin procurorii ei, a început o adevărată vendetă și vânătoare de vrăjitoare din faptul că unii adminstratori de firmă crează un prejudiciu minim statului, asta în timp ce marii evazionişti sunt lăsaţi liberi.

Administratorii care achiză prejudiciul creat scapă de puşcărie

Legea prevede scăparea de închisoare a persoanelor care achită prejudiciul creat în limita a 100.000 de euro, ecivalentul monedei naţionale. Dacă acest lucru se întâmpla, cel anchetat va plăti doar o amendă.

Modificările aduse legii arată că „în cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă.

Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amendă. În cazul săvârşirii uneia dintre infracţiunile prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, făcându-se aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare; Dispoziţiile prezentului articol se aplică tuturor inculpaţilor chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului prevăzut la alin.(1) şi (1 prim)”.

Legea care a fost promulgată și semnată de președintele Iohannis este constituțională

In pofida faptului că in spatiul public au apărut numeroase reactii venite din partea personajelor politice ce face referire la faptul că legea ar putea fi neconstitutională, judecătorii CCR au decis că legea nu incalcă nicio lege si au dat aviz in consecintă de cauză.

Legea care prevede că se poate aplica o amendă în locul închisorii, în cazul persoanelor acuzate de o evaziune fiscală de până la 100.000 de euro care achită integral prejudiciul, este constituțională, au decis, în 17 februarie, cu majoritate de voturi, judecătorii CCR.

„Cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate (după conexarea celor trei sesizări cu același obiect formulate de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secțiile Unite, de Guvernul României și de Avocatul Poporului) și a constatat că sunt constituționale, în raport cu criticile formulate, dispozițiile Legii privind modificarea și completarea Legii nr.241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale”, a arătat CCR.

Adauga un comentariu