National

Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, dezbătută de CCR

Publicat: 24 sept. 2020
Klaus Iohannis, președintele României, cu mască
Klaus Iohannis a făcut anunțul! Când va fi obligatorie măsura purtării măștii în aer liber

Actul normativ care modifică legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului este dezbătută joi de Curtea Constituţională a României. Sesizarea a fost făcută de către preşedintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a trimis Curţii Constituţionale în data de 24 iunie o sesizare de neconstituţionalitate asupra actului normativ care modifică şi completează Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Ce prevede actul normativ

Potrivit actului normativ în şcoli se vor derula, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv de educaţie sanitară, pentru prevenirea contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.

„Prin modul în care a fost adoptată, precum şi prin conţinutul normativ, legea dedusă controlului de constituţionalitate contravine dispoziţiilor art. 1 alin. (3) şi alin. (5) din Legea fundamentală, precum şi prevederilor art. 61 coroborat cu art. 75 alin. (1), alin. (4) şi alin. (5) prin raportare la art. 73 alin. (3) din Constituţie”, spune Iohannis în sesizare, arătând că actul normativ i-a fost trimis de către Parlament în vederea promulgării pe 5 iunie.

Klaus Iohannis arată că, în forma iniţiatorului, iniţiativa legislativă conţinea zece articole şi aducea Legii nr. 272/2004 un număr de 40 modificări şi completări, iar Camera Deputaţilor a amendat „substanţial” actul normativ, intervenind legislativ asupra a 63 de texte.

Modificările efectuate de deputaţi au un obiect de reglementare complet diferit

Klaus Iohannis considera că modificările efectuate de deputaţi au un obiect de reglementare complet diferit aţă de cel avut în vedere de iniţiator şi, implicit, de Senat. Astfel, se încalcă prevederile Constituţiei referitoare la competenţa Camerei decizionale în procedura legislativă.

„Legea dedusă controlului de constituţionalitate a fost adoptată cu încălcarea dispoziţiilor constituţionale referitoare la întoarcerea legii, întrucât Camera Deputaţilor a eludat competenţa decizională a Senatului, sustrăgându-i acesteia această calitate”, se precizează în sesizarea la CCR.

Nerespectarea acestui aspect de procedură atrage neconstituţionalitatea în ansamblu a legii susţine Iohannis.

Actul normativ care modifică legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului este dezbătută joi de Curtea Constituţională a României. Mai concret, în sesizarea depusă la CCR se arată că legea face referire la programe de „educaţie sanitară”, înlocuind termenul folosit în prezent – acela de programe de „educaţie sexuală„.

Această terminologie nou introdusă impunea modificarea corespunzătoare a tuturor celorlalte prevederi din Legea nr. 272/2004.

Iohannis atrage atenţia că legea introduce doar o modificare de formă

Preşedintele României susţine că legea introduce doar o modificare de formă, fără consecinţe în plan juridic. Iohannis consideră că, din redactare, nu reiese cu claritate dacă norma stabileşte că programele de educaţie pentru viaţă sunt în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor sau că educaţia sanitară este cea în vederea prevenirii acestora.

„Nu reiese cu claritate dacă programa şcolară este modificată, în sensul introducerii acestei discipline pe tot parcursul anului şcolar sau, dimpotrivă, este eliminată acea garanţie, instituită iniţial, prin care legiuitorul a urmărit ca programele de educaţie pentru viaţă să fie efectiv puse în practică cel puţin o dată pe semestru, în beneficiul elevilor. Prin eliminarea acestei sintagme nu reiese cu certitudine dacă programele vor avea loc pe întregul parcurs al anului şcolar, o dată pe semestru, o dată pe an sau deloc. Apreciem că această intervenţie legislativă, în realitate, are un efect contrar scopului avut în vedere de legiuitor – cel al asigurării interesului superior al copilului prin participarea acestuia la programe educaţionale”, se menţionează în sesizarea la CCR.

Klaus Iohannis mai arată că legea eludează valorile statului de drept şi conţine dispoziţii ce afectează calitatea şi predictibilitatea să, solicitând CCR să admită sesizarea de neconstituţionalitate şi să constate că actul normativ este neconstituţional, în ansamblu.

Actul normativ ce modifică legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului este dezbătută astăzi de CCR.

Adauga un comentariu