Secretele istoriei

Legenda lui Aeneas

Publicat: 04 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Legenda lui Aeneas
Legenda lui Aeneas

Legenda lui Aeneas fiul lui Anchises din Troia si al zeitei Afrodita (Venus in mitologia română). Născut pe muntele Ida a fost crescut de nimfe. S-a căsătorit cu Creusa, una dintre fiicele regelui Priam al Troiei. A avut un fiu, pe Ascanius.

A participat la razboiul troian si s-a luptat vitejește, fiind ocrotit în luptă de Afrodita și de Poseidon. În urmă dezastrului Troiei ar fi preluat conducerea supraviețuitorilor din cetatea lui Priam. Aeneas a format o nouă cetate pe locul celei distruse. Unii istorici susțin că timpul incendierii cetății a reușit să fugă. Se spune ca alaturi de el au mers Anchises și cu Ascanius, dar și alți câțiva tovarăși credincioși.

Legenda lui Aeneas

Au rătăcit 9 ani pe mare pentru că într-un final să ajungă în sfârșit pe coastă occidentală a Italiei, în Latium, în apropiere de gurile fluviului Tibru.

Aici se luptă cu căpetenia rutulilor, Turnus, pe care-l ucide pentru mână Laviniei, fiică regelui Latinus, și urmează după acesta la tron.

În cinstea soției sale, Aeneas întemeiează orașul Lavinium. Fiul sau, Ascanius, a întemeiat la rându-i cetatea Albă-Longa, iar Romulus, alt urmaș al sau, avea să fondeze mai tarziu Roma.

După o domnie de scurtă durată, în timpul căreia aborigenii s-au amestecat cu troienii, alcătuind un singur popor, Aeneas a dispărut într-o luptă cu populațiile băștinașe.

Deoarece trupul lui nu a mai fost găsit, tradiția spune că ar fi fost dus in Olimp de către mamă să, Venus. Ulterior românii i-au ridicat un sanctuar pe malurile râului Numicius, aducându-i onoruri divine.

Adauga un comentariu