Secretele istoriei

Legile asiriene

Publicat: 22 mai 2014
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Legile asiriene
3
Culegerea de legi de pe tablitele gasite cu ocazia sapaturilor germane la Qalat Shergat, vechiul sit al Asurului, capitala Asiriei, a facut posibila cunoasterea doar a unei mici parti a legilor asiriene. Aceste legi se refera in cea mai mare parte la aspecte ale vietii femeilor
Este dezvaluit obiceiul oriental de a purta voal in Asiria inca din jurul anului 1100 i.Hr., perioada cand au fost realizate aceste tablite. Femeia nobila si femeia maritata trebuiau sa poarte voal cand ieseau din casa, si acest obicei era considerat un privilegiu al lor, servitoarele si prostituatele nepurtand voal.

Vezi si Perioada Vechiului Babilon 

Casatoria este asemanatoare cu prevederile din Codul lui Hammurabi. Logodnicul ii face o donatie tatalui fetei si un cadou in momentul logodnei; o donatie facuta femeii este permisa la casatorie; femeia aduce o dota.

Vezi si Codul lui Hammurabi 

Legile asiriene manifesta o mare severitate pentru nerespectarea bunelor moravuri; multimea detaliilor referitoare la aceasta problema dovedeste frecventa si gravitatea acestor delicte.
Culegerea de legi asiriene prevedea pedepse severe: amenda platita in plumb, corvezi „regale” si bataia cu bastonul erau prevazute pentru greselile marunte. Pentru delicte mai grave se practicau mutilarile: amputarea degetelor, a unei buze, a nasului, a sanilor, a urechilor care uneori erau doar despicate si trase pe spate cu o sfoara. Uciderea se facea prin tragerea in teapa, spanzuratoare sau inec.
Severitatea pedepselor relevate de texte rezulta si din basoreliefuri care releva caracterul violent al asirienilor.
 
Adauga un comentariu