Leonard Constantin Stafie, specialist din Iași în domeniul avicol, susține că a crescut numărul fermelor cu păsări, în ultimii ani, datorită consumului crescut de ouă și carne. Unii antreprenori din Iași exportă produse avicole în țări europene, precum Germania. Mai multe informații despre cum să facem cumpărăturile în siguranță în perioada sărbătorilor pascale aflați urmărind un nou episod de #PodcastBZI, AICI
Leonard Constantin Stafie, specialist din Iași în domeniul avicol, susține că a crescut consumul de ouă și carne de pasăre, în ultimii ani, iar fermierii pot să susțină aceste schimbări cu producții mai mari.
„România este una dintre puținele țări care poate să susțină consumul de ouă din producție autohtonă. Se observă o creștere a numărului oamenilor cu bani, care investesc masiv în acest sector. În plus, a crescut şi producţia de ouă bio, o nişă pe care au mizat tot mai mulţi jucători din piaţă, a crescut consumul de ouă. Să nu uităm că acest produs este cel mai ieftin, dar și o sursă importantă de proteină. Noi producem în jur de 90 milioane de ouă anual, iar de Paște, consumul se dublează, ajunge la 180 milioane de bucăți. Nu mai spunem că noi exportăm carne de pui în Germania, o piață importantă, pentru că puiul din județul Iași are gust și calitate. La acest capitol, producție-calitate, stăm foarte bine în sectorul avicol din România”, explică Leonard Constantin Stafie, membru al Asociației Crescătorilor de Păsări de Carne și Ouă din Iași.
Leonard Constantin Stafie, specialist din Iași în domeniul avicol: „Cumpărați produse autorizate sanitar-veterinar”
Specialistul din domeniul avicol are câteva recomandări pentru consumatori și fermieri.
„Revin cu aceeași rugăminte: cumpărați produse autorizate sanitar-veterinar, fiți atenți la sursele de unde provin produsele, mergeți în ferme să vedeți cum se cresc animalele. Oricum, cel mai important factor de transmitere a bolilor este cel uman, ca să știe consumatorii. Există niște reguli care trebuie respectate în unitățile alimentare, exact ca acasă. Ai farmacie acasă, ai și la magazin. Nu se poate altfel. Există o trasabilitate a produselor care este obligatorie, la nivel național, european. Vii de la magazin acasă, te speli pe mâini, nu pui mâinile așa pe produse. Dacă mă întrebați care sunt cele mai bune ouă? Eu cred că toate. Eu consum ouă și crescute în sistem intensiv, și bio. Un sfat pentru crescătorii de păsări: nu mai țineți afară adăpătoarele și furajele, pentru că porumbeii, păsările, în general, sunt purtătoare de boli”, mai spune Leonard Stafie, specialist în domeniul avicol.
Specialiștii estimează scumpiri ale produselor specifice sărbătorilor pascale.
Consumatorii trebuie să fie atenți la produsele pe care le achiziționează din comerț
Leonard Stafie, specialist în domeniul avicol, explică și cum ne dăm seama dacă puiul a fost falsificat. Acest obicei este un fenomen greu de înlăturat de pe piaţa autohtonă alimentară, cât şi de pe pieţele străine, atâta timp cât nu va fi perfecţionat controlul mărfurilor. Deși nu mai este atât de frecventă ca în anii trecuți, tot mai mulți indivizi răuvoitori și orbiți de dorința de a face profit falsifică orice, chiar și puii. Culoarea acestora poate fi ușor influențată prin diferiți agenți de colorare, pentru a părea sănătoși și ideali pentru sacrificare. Însă, această falsificare poate fi ușor depistată, printr-un simplu gest.
Un pui falsificat poate fi depistat prin frecarea lui cu degetul, pentru a vedea dacă i se ia culoarea de pe piele. Acest lucru este ușor de efectuat și are rezultate garantate, deoarece țesuturile din interiorul puiului nu pot fi colorate. În secțiune, puiul prezintă o culoare alb-gălbuie și chiar gălbuie spre portocalie, până în profundul țesutului, în funcție de cum s-au depus grăsimile. Leonard Constantin Stafie, specialist din Iași în domeniul avicol, susține că a crescut consumul de ouă și carne de pasăre în ultimii ani, iar fermierii pot să susțină aceste schimbări cu producții mai mari.
Producătorii interni domină piaţa ouălor de consum. Gospodăriile individuale contribuie cu peste 60%
Producţia internă de ouă s-a stabilizat în jurul nivelului de 6 miliarde de ouă, conform Institutului Național de Statistică (INS), în ultimii trei ani pentru care există date oficiale, 2021 – 2023. În aceeaşi perioadă, intrările totale de ouă din afara ţării au scăzut de la 385 de milioane la 300 de milioane sau – raportat la producţia internă – de la 6,5% la 5%, potrivit aceleiaşi surse. Datele provizorii ale INS pentru primele 10 luni din 2024 indică un volum al intrărilor din afara ţării în linie cu 2023, adică 245 de milioane ouă, aproape în totalitate din UE.
Polonia rămâne cel mai mare furnizor străin de ouă în România, însă volumul livrărilor s-a înjumătăţit în fiecare an, ajungând în 2024 la 42 de milioane de ouă.
Raportată la producţia Uniunii Europene, România este relevantă, contribuind cu 5% la totalul de 119 miliarde ouă din 2023, conform datelor Comisiei Europene. Franţa, Germania, Spania şi Italia sunt – în această ordine – cei mai mari producători europeni, cumulând 60% din producţia UE.
Lărgind perspectiva la ultimii 10 ani, constatăm că producţia internă a fluctuat destul de mult, între maximul de 6,6 miliarde ouă din 2014 (foarte apropiat de maximul absolut din ultimii 35 de ani, adică 6,7 miliarde în 2008) şi minimul de 5,4 miliarde ouă din 2020.
Din datele oferite de INS reiese că, după 1990, exploataţiile agricole individuale au fost şi sunt, în continuare, principalii producători de ouă la nivel naţional, cu o pondere de peste 60% din producţia internă.
În prima sa ediţie din anul 2025 Piaţa va publica o analiză dedicată categoriei ouă de consum în care vom aborda dinamica şi perspectivele acestei pieţe, dar vom răspunde şi la întrebări de actualitate, referitoare la tendinţele şi preferinţele de consum, direcţiile de dezvoltare, principalii factori care vor determina evoluţia pieţei în viitorul apropiat şi factorii perturbatori, precum cei care au determinat o penurie temporară de ouă în magazine la finalul anului trecut.