Prima pagină » National » Lia Olguța Vasilescu, atac la adresa Ralucăi Turcan: „Cred că acești oameni mint cu nerușinare”

Lia Olguța Vasilescu, atac la adresa Ralucăi Turcan: „Cred că acești oameni mint cu nerușinare”

17 feb. 2021, 23:47,
Bianca Rebegea, în National

Miercuri, 17 februarie, la Antena 3, Lia Olguța Vasilescu, fostul ministru al Muncii, a lansat un atac la adresa Ralucăi Turcan, afirmând că minte atunci când aduce în discuție sporuri de 85% la anumiți bugetari. Olguța Vasilescu trage un semnal de alarmă și spune că legea aflată în vigoare prevede clar un plafon maxim pentru sporuri.

De asemenea, Lia Olguța Vasilescu a subliniat că Legea Salarizării prevede clar un plafon de 30% pentru total sporuri de care poate beneficia un angajat.

„Eu cred că acești oameni fie mint cu nerușinare fie nici măcar nu au citit Legea Pensiilor sau Legea Salarizării. Pentru că se discuta aici despre sporuri de 90%, i-am tot auzit zilelea acestea. Va rog frumos să citiți articolul 25 din Legea Salarizării și să vedeți că nu pot să treacă de mai mult de 30% sporurile cumulate pe ordonatorul de credit.

Noi pentru asta am avut demonstrații în stradă când am făcut Legea Salarizării și am ținut la această chestiune.

Ministerul Sănătății, toate spitalele care sunt în gestiunea Ministerului Sănătății, pot ei să aibă tot felul de sporuri acolo, nu au voie, per total să treacă peste 30%.

De unde scot toate aberațiile astea nu știu, dar în niciun caz din lege. De unde scot sporurile astea, de calculator, tot felul de invenții.” a spus aceasta.

Raluca Turcan: „Aceasta minciună este una dintre cele mai gogonate minciuni pe care le-am auzit vreodată”

În aceeași zi, la Antena 3, Raluca Turcan a precizat că în cel mult doi ani, va apărea noua lege a pensiilor. Mai mult, ea a subliniat că în acest an pensiile nu vor crește.

„Între timp s-a dezbătut o lege în 2019, a intrat în vigoare cu câteva articole şi nu, nu au început deloc recalculările. Acea lege a creat perspectiva că undeva de la 1 septembrie 2021 să se facă brusc, aşa din senin, o recalculare pentru cinci milioane de pensii, astfel încât, acestea să crescă cu 40%. Aceasta minciună este una dintre cele mai gogonate minciuni pe care le-am auzit vreodată.

Pentru a majora pensiile cu o noua formulă, se presupune că toate dosarele de pensie, aproximativ 5 milioane, trebuie să existe într-un format electronic cu toţi indicatorii care sunt luaţi în calcul în evaluarea pensiilor, puşi în ordine, astfel încât, băgând noua formulă, electronic, să se realizeze această recalculare. Din 2019 până acum o lună nu s-a făcut absolut nimic”, a explicat ministrul Muncii, Raluca Turcan

Raluca Turcan, despre grilele de salarizare: „Unele sporuri pot fi eliminate, altele pot fi introduse în sumă fixă”

Ministrul Muncii a declarat că se lucrează la o nouă lege a salarizării.

„Pentru corectitidine în sistem care va aduce şi o altă perspectivă din partea agenţiilor de rainting. Din titlul legii salarizării aceasta ar fi trebuit să fie unitară, ori numai unitară nu este.

Întrucât salariile de bază au crescut disproporţionat, salariile de plată se raportează la salariile de bază şi sunt oameni cu aceaşi pregătire cu aceeaşi experienţă, care în momentul de faţă pentru că s-au angajat în alte categorii ocupaţionale au salarizare diferită.

Mai mult, şi sporurile se raportează la salariile de bază. Şi în loc să fie unitară această lege este profund inechitabilă şi crează tensiuni între categoriile socio-profesionale care până la urmă, pe fond poate să scadă şi performanţa” a explicat la Antena 3, ministrul Muncii, Raluca Turcan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *