Eveniment-Social

Liderul USLIP Iași, prof. Laviniu Lăcustă: ”Angajații din învățământ au fost prejudiciați la salarii, lunar, cu sume între 30-200 de lei”

Publicat: 16 apr. 2022
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Liderul USLIP Iași prof. Laviniu Lăcustă Angajații din învățământ au fost prejudiciați la salarii lunar cu sume între 30-200 de lei
Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență pentru măsurile reparatorii privind salarizarea profesorilor pentru perioada 2017-2021. În acest context, prof. Laviniu Lăcustă, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar, arată că este vorba de o reparație financiară pentru angajații din sistem deoarece, în acest interval, aceștia au fost prejudiciați lunar cu sume cuprinse între 30-200 de lei

Reacție dură a prof. Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iași! Acesta arată că, în intervalul anilor 2017-2021, angajații din învățământul preuniversitar au fost prejudiciați la salarii cu sume lunare cuprinse între 30 și 200 lei. Totul pe fondul deciziei Guvernului României care a aprobat o Ordonanță de Urgență pentru măsurile reparatorii privind salarizarea profesorilor în acest interval de timp. Pe de altă parte, prof. Laviniu Lăcustă arată că vor continua acțiunile în instanță legate de drepturile salariale ale angajaților

În intervalul anilor 2017-2021, angajații din învățământul preuniversitar din județul Iași au fost prejudiciați la salarii cu sume lunare cuprinse între 30 și 200 de lei! Afirmația îi aparține prof. Laviniu Lăcustă, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP). Contextul deciziei Guvernului României care a aprobat o Ordonanță de Urgență (OUG) pentru măsurile reparatorii privind salarizarea profesorilor în acest interval de timp.

”Este vorba despre două aspecte ce țin de construcția salariului. În primul caz, diriginția si Gradația de Merit au fost calculate la un salariu de bază din decembrie 2016, fără să fi fost avute în vedere majorările din 2017, 2018 și 2019. Prin urmare, în acest caz, colegii au fost prejudiciați lunar cu sume cuprinse între 30-200 lei. Trebuie precizat că această Ordonanță este consecința proceselor derulate de sindicatele din preuniversitar și a discuțiilor purtate, la nivel central, cu prim- ministrul Ciucă, în lunile ianuarie-februarie 2022”, arată prof. Laviniu Lăcustă, președinte USLIP Iași.

Angajații din învățământ, de la Iași, au fost prejudiciați la salarii, lunar, cu sume între 30-200 lei

Mai departe, acesta arată că noua OUG are și un minus.

”Există și un minus al acestei Ordonanțe deoarece, la fel ca și în un cazul proceselor câștigate, sumele sunt automat acordate pe o perioadă de 5 ani. Acest aspect este, în opinia noastră, o gravă încălcare a drepturilor economice pe care le au angajații din învățământ. Cea de-a doua speță din interiorul acestui act normativ vizează tranșele de vechime care, așa cum spuneam, au fost calculate greșit, Ministerul Educației alegând varianta dezavantajoasă pentru angajații din sistem. Subliniem, totuși, faptul că această nouă lege vine în sprijinul sndicatelor din învățământ în sensul în care cel puțin pe aceste două spețe nu vor mai fi angajate resurse juridice, umane și financiare, Noi vom finaliza, însă, ceea ce am început în sensul în care pe lângă cele 100 de dosare cu școli, finalizate, vom continua să urmărim și celelalte unități pentru a avea în paralel și hotărâri judecătorești pe școli”, a mai explicat profesorul.

El continuă și precizează:

”Din păcate, avem experiența unor constatări în sensul în care lipsa unei Ordonanțe explicite favorabile angajaților nu au fost respectate drepturile lor și de aceea mergem mai departe, în instanță ca sindicat, cu ceea ce am început”.

Guvernul a aprobat OUG pentru măsurile reparatorii privind salarizarea profesorilor pentru perioada 2017-2021

De reținut că, Guvernul a aprobat OUG pentru măsurile reparatorii privind salarizarea profesorilor pentru perioada 2017-2021. Este vorba despre două articole: pentru diferențe provenite din creșteri/majorări în perioada ianuarie 2019-mai 2021 și pentru diferențe provenite din tranșe de reîncadrare în perioada iulie 2017-august 2021. Ministerul Educației a precizat că impactul bugetar estimat este de 1,20 miliarde lei, eșalonat în perioada 2022-2026. Prima tranșă de 5 la sută se va plăti în acest an.

Proiectul de Ordonanță a fost elaborat după negocierile dintre Guvern și reprezentanții profesorilor, după ce sindicatele acestora au obținut în instanță plata diferențelor salariale. În nota de fundamentare inclusă în proiectul de OUG, Ministerul Educației scrie că demersul ar costa Statul mai puțin decât dacă ar aștepta ca toți proesorii să câștige procesele, ceea ce ar implica și dobânzi penalizatoare.

Ordonanța prevede plata diferențelor salariale în cinci rate, prima rată, de doar 5 la sută, fiind prevăzută pentru acest an, la 90 la sută de la intrarea în vigoare a Ordonanței. Așadar, Liderul USLIP Iași, prof. Laviniu Lăcustă dezvăluie că angajații din învățământ au fost prejudiciați la salarii, lunar, cu sume între 30-200 lei.

Comentarii
  • Cand spune angajatii din invatamant, lacusta se refera doar la profesori, ca doar pe ei ii reprezinta, restul platesc taxa degeaba la sindicat. Si inca ceva, sindicatul din invatamant este cel mai slab din tara asta, daca nu sunt schimbati asa zisii lideri o sa fie la fel

  • Lacusta este o unealtă a guvernului are pretenția să fie curat și ingrijit locul de muncă praf sters dar personalu contractual nu a primit o majorare de salar rușine lăcustă invadatoare

Adauga un comentariu