Local

Linie de tramvai extinsă în zona metropolitană Iași. Proiect de transport public spre una din cele mai populate comune limitrofe

Publicat: 05 mart. 2021
Drumul european 583 la intrare în Valea Lupului și harta din satelit dintre zona Dacia și Valea Lupului
Primăria vrea să extindă linia de tramvai în zona metropolitană Iași, o serie de proiecte fiind depuse și prin programul PNRR pentru obținerea finanțării

O nouă linie de tramvai ar urma să apară până la Valea Lupului. Proiectul poate intra la pachet cu cel privind extinderea liniilor pe ruta Tomești – Holboca – Dancu. Lucrările legate de extinderea transportului public în zona metropolitană Iași au venit la pachet cu proiectul privind centura ușoară din zona Cicioarei spre Uricani

Primăria Iași vrea să extindă transportul public spre comunele limitrofe. Un astfel de proiect este și cel privind extinderea liniilor de tramvai spre localitatea Valea Lupului. Linia respectivă ar urma să fie conectată cu depoul de tramvaie din Dacia. Depoul din cartierul ieșean va intra într-un proces de modernizare și extindere, spațiul urmând a găzdui tramvaie și autobuze electrice. Primăria Iași a depus o cerere de finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru proiectul privind extinderea liniei spre Valea Lupului, investiția fiind de aproape 26 de milioane de euro.

Parcări în zona metropolitană Iași, conectate la mijloace de transport public

Primarul Mihai Chirica a explicat în ce constă proiectul privind extinderea liniei de tramvai în zona metropolitană Iași. Pe lângă cel legat de Valea Lupului, în plan apare și proiectul privind extinderea liniei de tramvai pe ruta Iași – Tomești – Holboca. Aceste proiect ar urma să fie conectat cu cel privind parcările din afara municipiului Iași.

„Vorbim și despre extinderea zonei de tramvai pe zona de Vest a municipiului. Este un proiect la care țin foarte mult și pe care vrem să-l conectăm cu proiectul park&ride. Discutăm de conectarea cu localitatea Valea Lupului, valoarea proiectului fiind de 25,9 milioane de euro. Avem în vedere ca din capăt Dacia, unde va fi de fapt și depou, să traversăm peste Bahlui. Podul este deja proiectat”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Linie directă spre localitatea Valea Lupului pe șine

Primăria vrea să degreveze traficul de pe șoseaua europeană 583 dintre Iași și Valea Lupului. În plus, primarul Mihai Chirica a arătat și în ce va consta noul proiect din zona metropolitană Iași.

„Cu linia de acolo să plecăm până spre complexul comercial. Linia de tramvai va fi dusă până spre parcarea park&ride. Va fi o singură șină, cu mijloace de transport cu uși pe ambele părți. Am pus 6 mijloace de transport, rețea fir-contact, infrastructura necesară, stații de acces. Mai sunt și alte elemente ce țin de înglobarea acestui tronson de linie de tramvai în transportul public ieșean”, a mai spus primarul Mihai Chirica.

Proiectul poate veni la pachet cu varianta de centură ușoară din zona Dacia spre localitatea Uricani. Traseul are o lungime de 8,1 kilometri și cuprinde zona Dacia prin strada Sarmisegetusa spre satul Uricani din comuna Miroslava pentru a se conecta la centura existentă. Proiectarea va fi realizată de firma NV Construct din Cluj-Napoca pentru circa 29 de mii de euro.

Depou nou de tramvaie pe platforma Fortus SA Iași

Primăria Iași speră ca prin PNRR să prindă și fonduri pentru un depou de tramavie pe platforma industrială de la Fortus SA. Municipalitatea deține o suprafață de câteva zeci de hectare la Fortus, suprafață care ar urma să fie transformată într-un depou uriaș pentru tramvaie.

„Avem al doilea proiect de depou în Iași, nu putem să-l avem doar pe cel de la Gară. Intenționăm să avem un depou nou pe platforma de la Fortus SA. Am făcut primele estimări cu actualul consultant. Avem și loc, și capacitatea de a face legătura cu rondul de tramvai din zona Nicolina – CUG. Valoarea estimată este de 75,8 milioane de euro”, a mai precizat primarul Mihai Chirica.

Comentarii
 • Paltforma Fortus fac DEPOU???? BAAAA voi sunteti retarzi mintal8, fara imaginatie, fara pic de cultura, DEMISIA mai retarzilor. Acolo de ce nu faceti un Aqua park semideschis, ca la bucuresti,. Atrageti bani la buget, de ce nu faceti ceva recreativ??..
  Faceti poluare acolo??.. Alooooo Chirica dar adu bre bani la buget, fa xeva pentru VIOTORUL COPIILOR NOSTRI!!!
  Ai atat de mare zona metropolitana, oamenii aia nu au nimic de distractie, suntem ultimii prosti, tre sa mergem in alte orase.
  Alooo Chirica , fa depou la Ciurea, si trage linie pana acolo, cei de la Ciurea cu ce vin??? Fa acolo cu Primaria Ciurea, sa dea ei tern pentru depou, Tu Chirica aduci tramvaiul acolo,
  #fara viziune, fara pic de interes

 • Si care este frecventa tramvaielor pe linia simpla pana la Era Park in viziunea lui Chirica.
  Mergem ca pe timpul lui Nichita cand atii (alte orase) faceau sosea de centura cu 4 benzi cate doua pe sens iar la Iasi sosea de centura cu doua benzi dar care sunt sigur a costat cat una cu 4 benzi

Adauga un comentariu