Simptomele lipsei de fier la femei pot fi ușoare, moderate sau severe, în funcție de statea de sănătate a acestora și de gradul de evoluție a afecțiunii. Fierul este implicat în transportarea oxigenului în corp, așa că întreg organismul are de suferit de pe urma carenței.
Lipsa de fier este una dintre cele mai întâlnite deficiențe nutriționale la nivel mondiat. Netratată, ea reduce performanțele fizice și mentale, crește riscul de infecții și încetinește dezvoltarea copiilor. Dacă suspectezi lipsa de fier, simptome precum oboseala persistentă și senzațiile de amețeală sunt un semnal de alarmă.
Lipsa de fier și simptomele la femei care îți pot afecta viața
Organismul stochează acest mineral în ficat, măduva ososasă și splină pentru a-l utiliza atunci când scade aportul din alimentație sau cresc cerințele corpului. Un adult sănătos are aproximativ un gram de fier depozitat în organe.
Dacă fierul nu mai este asigurat prin alimentație sau există pierderi, corpul va epuiza treptat rezervele. Când acestea devin insuficiente, producția de hemaglobină scade și afectează transportul oxigenului către țesuturi și organe, ceea ce duce la apariția anemiei feriprive.
În stadele incipiente, simptomele anemiei pot să nu fie foarte evidente sau specifice. Pe măsură ce deficitul se prelungește și se agravează, manifestările devin mai vizibile.
Cele mai frecvente simptome ale lipsei de fier sunt piele palidă, cu aspect pământiu; oboseală inexplicabilă și lipsă de energie; dificultăți de respirație sau dureri în piept, mai ales în timpul activităților fizice; slăbiciune generală; bătăi rapide ale inimii (tahicardie); zgomote sau țiuit în urechi; dureri de cap, mai ales în timpul activităților fizice; poftă neobișnuită de gheață sau argilă (picofagie); limbă dureroasă sau cu suprafața netedă; unghii fragile; căderea părului.
Fierul este necesar și pentru a sinteza neurotransmițătorul precum dopamina și serotonina care influențează învățarea, memoria și comportamentul. Deficitul acestui mineral în primii ani de viață poate cauza întârzieri cognitive și afectarea permanentă a funcțiilor cerebrale.
În stadiile avansate, când nivelul de fier din organism devine foarte scăzut, anemia poate afecta multiple organe și sisteme ale corpului. Dacă nu este tratată corespunzător, ea poate cauza o serie de complicații atât la adulti, cât și la copii.
Ce efecte are carența de fier pe termen lung
Pentru a furniza suficient oxigen organelor vitale, inima încearcă să pompeze sânge mai repede, ceea ce poate duce la cardiomegalie sau inimă mărită. Suprasolicitarea mușchiului cardiac face ca acesta să se îngroașe și să nu se mai poată pompa sângele eficient. Pe termen lung, tahicardia provocată de anemia feriprivă poate contribui la dezvoltarea insuficienței cardiace. Iată ce se poate întâmpla dacă ai o carență de vitamina B1.
La femeile însărcinate, anemia severă prin deficit de fier a fost elgată de nașterea prematură și copii cu greutate mică la naștere. Totodată, aportul redus de fier poate cauza complicații pentru mamă, cum ar fi oboseala severă post-partum. Acestea pot fi prevenite prin adminsitrarea de suplimente alimentare în perioada prenatală.
Fierul este important pentru funcția imunitară, iar lipsa lui din organism este asociată cu o susceptibilitate crescută la infecții. La persoanele care suferă de anemie feriprivă severp, infecțiile pot deveni frecvente și greu de vindecat.
Oxigenarea inadecvată a țesuturilor afectează performanțele fizice și intelectuale, ceea ce poate cauza dificultăți la locul de muncă sau la școală. Astfel, anemia prin deficit de fier poate îngreuna semnificativ desfășurarea activităților zilnice.
Simptomele lipsei de fier la femei trebuie monitorizate pentru că acestea semnalează uneori boli care provoacă sângerări, care interferează cu absorbția fierului sau care epuizează rezervele de fier.