Economic Local

Lipsa forței de muncă amenință afacerile din confecții din Iași. Un antreprenor caută angajați de jumătate de an

Publicat: 03 nov. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Lipsa forței de muncă amenință afacerile din confecții din Iași. Un antreprenor caută angajați de jumătate de an
Firmele din domeniul confecțiilor au nevoie de angajați, dar nu mai găsesc

Lipsa forței de muncă din domeniul confecțiilor creează probleme angajatorilor. Aceștia caută specialiști, dar nu mai găsesc, deși au anunțuri și de jumătate de an. În această perioadă sunt disponibile 40 de locuri de muncă în acest domeniu

Patronii din domeniul confecțiilor duc lipsă de angajați, iar unii au anunțuri de angajare postate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) și de 6 luni. Antreprenorii susțin că tinerii fug de această meserie, specialiștii din domeniul confecțiilor s-au pensionat în mare parte, iar salariile nu sunt cele mai mari de pe piață, deci neatractive pentru viitorii angajați. Dacă unii angajatori cer experiență de câțiva ani, alții sunt dispuși să îi pregătească pe cei noi în domeniu. Salariile sunt cuprinse între 2.500 și 3.500 de lei.

„Noi am mărit salariile pentru că așa am putut să menținem oamenii ce-i avem acum. Suntem dispuși să pregătim angajații începători la fața locului, să învețe meserie. Noi suntem conștienți că salariile nu sunt la fel de mari ca în IT, dar nu putem oferi mai mult pentru că și noi avem cheltuieli mai mari. Am anunț de angajare la AJOFM de jumătate de an și dacă m-au sunat 5 oameni, nu a venit nimeni să se angajeze”, susține un antreprenor din domeniul confecțiilor.

Lipsa forței de muncă afectează afacerile din domeniul confecțiilor

Belum Dan SRL angajează confecționer tricotaje pe comandă. Alte firme din Iași, precum H. Bebe&Mommy SRL, California Camper Ace SRL, Lear Corporation România, Confecții Integrate Moldova SRL, Katty Fashion SRL, Tehniconf Confecții SRL angajează confecționer, prelucrător în industria textilă, care să aibă studii medii. În această perioadă sunt disponibile 40 de locuri de muncă în acest domeniu, potrivit AJOFM Iași.

Persoanele care sunt în căutarea unui job se pot angaja și în domenii precum serviciile sau construcțiile, unde se caută atât persoane cu studii medii, cât și studii superioare. În domeniul sănătate și asistență socială sunt disponibile 60 de locuri de muncă vacante.

Tinerii din Iași au participat la Bursa Locurilor de Muncă

Recent, s-a desfășurat, la Iași, Bursa Locurilor de Muncă pentru absolvenți, unde au participat sute de studenți care își căutau locuri de muncă. La eveniment au fost prezenți 91 de angajatori cu peste 1.000 de locuri de muncă vacante în diverse domenii. O tânără din Iași care își caută un loc de muncă în domeniul medical a fost prezentă la târgul organizat de AJOFM Iași. Daniela a studiat genetica moleculară și susține că nu vrea să plece în străinătate să muncească. Lipsa forței de muncă se simte în mai multe domenii din Iași, potrivit angajatorilor prezenți la Bursa Locurilor de Muncă.

Comentarii
Adauga un comentariu