Titlurile zilei

Lista finală, „ascunsă”, a persoanelor care au câștigat concursul pentru postul de director și director adjunct în școli și licee, în județul Iași

Publicat: 13 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lista finală ascunsă a persoanelor care au câștigat concursul pentru postul de director și director adjunct în școli și licee în județul Iași
Inspectoratul Școlar Județean Iași a publicat lista finală, după soluționarea contestațiilor, cu persoanele care au câștigat concursul pentru postul de director și director adjunct în școli și licee. Cu toate acestea, peste 90 la sută dintre participanți au preferat să rămână anonimi

Inspectoratul Școlar Județean Iași a publicat lista finală cu persoanele care au câștigat concursul pentru postul de director și director adjunct în școli și licee. Chiar dacă la majoritatea unităților, inclusiv de elită, au rămas aceleași persoane, peste 90 la sută dintre participanți au preferat să rămână anonimi. E o situație ciudată având în vedere că ei vor ocupa posturi publice, remunerate de la bugetul de stat

După soluționarea contestațiilor (sâmbătă, 11 decembrie 2021), Inspectoratul Școlar Județean Iași (ISJ) a publicat lista finală cu persoanele care au câștigat concursul pentru postul de director și director adjunct în școli și licee. Cu toate că, în majoritatea unităților (inclusiv de elită), au rămas aceleași persoane, peste 90 la sută dintre participanți au preferat să rămână anonimi. E o situație ciudată, având în vedere că ei vor ocupa posturi publice, remunerate de la bugetul de stat. Dincolo de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR), normal ar fi ca întreaga comunitate a unei școli, până la elevi și părinți, să cunoască cine va manageria o școală sau un liceu, aici nefiind vorba de „secrete de stat” sau instituții strategice. AICI poate fi consultată lista completă publicată oficial de ISJ Iași.

Pe 17 decembrie 2021 vor fi validate rezultatele finale, iar între 20 și 22 decembrie va avea loc emiterea deciziilor de numire (cu aplicare de la 10 ianuarie 2022)

La Iași au fost vizate aproximativ 400 de posturi în condițiile în care sunt peste 200 de unități educaționale cu personalitate juridică. Între 20 și 22 decembrie va avea loc emiterea deciziilor de numire (cu aplicare de la 10 ianuarie 2022). La Iași sunt vizate aproximativ 400 de posturi în condițiile în care sunt peste 200 de unități educaționale cu personalitate juridică. Pe de altă parte, noii directori din cele mai importante școli, licee și colegii din județul Iași sunt: Colegiul Național – Elena Calistru, Colegiul Național „Emil Racoviță” – Mihaela Gotcu, Colegiul Național „Costache Negruzzi” – post vacant (nu s-a înscris niciun candidat), Colegiul Național „Mihai Eminescu” – Gabriela Săndulescu, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Mosil” – Adina Romanescu, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” – Anca Dimitriu, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” – Gheorghiță Nistor, Liceul cu Program Sportiv Iași – Viciu Tănase.

Pe de altă parte, la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” nu s-a înscris niciun candidat. La Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, director este Irina Florian, iar la Școala Gimnazială „Ion Simionescu” – Sabina Manea. Mai departe, Radu Ardeleanu este noul director al Colegiului Național „Mihail Sadoveanu” din Pașcani, iar Ramona Darie la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din orașul Hârlău. De asemenea, la proba de interviu de  la Liceul Teoretic „Ion Neculce” din Târgu Frumos, a luat nota 10 prof. dr. Sergiu Constantin Enea. Acesta promovând concursul. Pot apărea însă schimbări, având în vedere că sunt unități unde unii candidați au contestat rezultatele. Pe lângă numele noilor directori, o parte dintre participanții la acest concurs (proba scrisă) nu au reușit să obțină note peste 7, iar alții nici măcar note de peste 5.

Cum a avut loc evaluarea probei scrise la concursul pentru posturi de director și director adjunct

De precizat că, pentru rezolvarea testului standardizat – scris, fiecare candidat (la postul de director sau director adjunct) a predat testul și foaia de concurs responsabilului de sală, a semnat borderoul de primire predare-primire a testelor și a rămas în sală pentru a participa la etapa de evaluare. Comisiile au evaluat obligatoriu testul standardizat în prezența candidatului și a doi martori aleși dintre candidații din sală și a consemnat punctajul în borderoul de notare existent pe foaia de concurs fără a face însemnări sau notări pe acesta, respectiv pe lucrare. În procesul de evaluare s-a acordat sau punctaj maxim pe item, sau zero puncte, fiind interzis să se acorde punctaje intermediare.

S-au acordat zero puncte pentru un item în următoarele situații: răspunsul furnizat de candidat nu este identic cu răspunsul corect; candidatul nu a marcat niciun răspuns corect; candidatul a marcat mai mult de un răspuns ca fiind corect. Se însumează toate punctajele acordate de un evaluator fiecărui item și rezultă punctajul total al testului. Punctajul total al textului s-a împărțit la 10 și a rezultat nota pe test.

Care au fost principalele condiții de participare la concursul de directori

Pentru a participa la concursul pentru ocuparea funcției de director sau de director adjunct, cadrele didactice trebuiau să îndeplinească, cumulativ, condiții precum: a) – sunt absolvenți ai învățământului superior cu diplomă de licență sau atestat de echivalare, b) sunt titulari în învățământul preuniversitar, având încheiat contract de muncă pe perioadă nedeterminată, au o vechime în învățământul preuniversitar de minimum 5 ani, d) – au calificativul „Foarte bine” acordat în ultimii 2 ani școlari încheiați lucrați efectiv la catedră în funcții didactice sau în funcții de conducere din unități, nu au fost sancționați disciplinar în ultimii 2 ani școlari încheiați lucrați efectiv la catedră. De asemenea, nu au fost lipsiți de dreptul de a ocupa o funcție de conducere în învățământ prin hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală și nici nu au fost sancționați disciplinar, nu au avut statutul de „lucrător al Securității” sau „colaborator al Securității”.

Adauga un comentariu