Local

Lista investițiilor județului Iași în anul 2021! Cu ce au ieșit la înaintare șefii CJ în noul buget?

Publicat: 23 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lista investițiilor județului Iași în anul 2021 Cu ce au ieșit la înaintare șefii CJ în noul buget
CJ Iași a avizat lista investițiilor județului Iași în anul 2021 la ultima întâlnire a aleșilor județeni ce a avut loc în această săptămână

Lista investițiilor județului Iași în 2021 prevede alocări de circa 30 la sută din noul buget. Conform conducerii Consiliului Județean Iași, autoritatea va avea la dispoziție în acest an un buget de 1,4 miliarde de lei. Cele mai multe investiții vizează sectorul de sănătate

Investiții de câteva zeci de milioane de lei în sănătate, drumuri sau parcuri industriale. Bugetul general al județului Iași pe anul 2021 prevede o alocare de 1,4 miliarde de lei, sumă care va fi destinată atât proiectelor de investiții, cât și secțiunii de funcționare a instituției. Proiectul de buget a fost avizat cu majoritate de voturi în plenul Consiliului Județean (CJ) Iași, votul decisiv fiind acordat de aleșii PNL și cei ai PMP. Ședința de plen s-a desfășurat însă cu un scandal uriaș. Costel Alexe, președintele CJ Iași, a arătat și cum a fost împărțit bugetul pe anul în curs.

„Avem un buget orientat spre investiții. Pe de o parte, Consiliul Județean aloca peste 30 la sută din buget pentru secțiunea de dezvoltare, iar pe de altă parte, este pentru prima dată când UAT-urile primesc bani în funcție de proiectele de investiții și nu în funcție de culoarea politică”, a menționat Costel Alexe.

Cum arată proiectul de buget al CJ Iași pe anul 2021?

În lista de investiții, CJ Iași a prins și o serie de parcuri industriale în județ. Cel mai important este cel de la Lețcani, unde se vor aloca 8 milioane de lei. De asemenea, pentru parcul industrial de la Holboca, Consiliul Județean Iași a prevăzut în bugetul pe anul 2021 circa 190 de mii de lei, sumă destinată proiectării la faza planului urbanistic zonal. În plus, la capitolul transporturi apare modernizarea drumului județean DJ 249 A (km 3+100 la km 12+139), pe sectorul cuprins între localitățile Holboca și Bosia. Proiectul propus de CJ Iași are o valoare de 130 de mii de lei. În plus, în proiectul de buget apare și un proiect privind construirea și dotarea Centrului Regional pentru Tratamentul Infertilității lași. Este vorba despre elaborarea documentației economice, valoarea investiției fiind de 1,3 milioane de lei.

Lista investițiilor în sănătate din județul Iași

Printre proiectele importante ce se regăsesc în proiectul de buget al CJ Iași pe anul 2021 apare și construirea și dotarea Intitutului Regional de Medicină Cardiovasculară lași. În acest caz este vorba despre documentația tehnico-economică legată de studiul de prefezabilitate, studiul de fezabilitate, precum și studiul de teren. În calcul intră și raportul privind impactul asupra mediului și alte studii specifice. Pentru acest lucru, CJ Iași va aloca 4 miloane de lei.
CJ a adoptat în buget și un proiect privind construirea și dotarea Spitalului Clinic Integrat de Boli Respiratorii lași. În acest caz a fost vorba despre documentație tehnico-economică, inclusiv studiile aferente și documentația privind obținerea avizelor. Proiectul are o valoare de 3,9 milioane de lei în această etapă.

Proiecte pentru instituțiile subordonate CJ Iași

CJ a avizat în lista investițiilor județului Iași și proiecte pentru sectorul cultural. Costel Alexe, șeful CJ Iași, a menționat că toate proiectele vor fi duse la bun sfârșit.

„Avem cele mai mari investiții în infrastructura medicală, peste 7,4 milioane de lei, printre care se numără și finanțarea documentațiilor tehnice pentru mai multe proiecte în sănătate. Îmi doresc ca acestea să fie viziunea și modul de lucru pentru întreg mandatul: prioritizarea investițiilor și proiectelor care pot genera plus valoare pentru comunitatea noastră. Le mulțumesc colegilor consilieri județeni care au votat bugetul și au pus mai presus de interesul politic nevoile județului și ale ieșenilor. Toate proiectele strategice își vor găsi resursele pentru a fi implementate în acest mandat”, a mai spus Costel Alexe.

Adauga un comentariu