Titlurile zilei

Lovitura anului! O sumă fabuloasă, de aproape 14 milioane euro, ajunge la Iași! Mare instituție publică din oraș demarează o investiție strategică pentru întreaga Românie (EXCLUSIV GALERIE FOTO)

Publicat: 11 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lovitura anului O sumă fabuloasă de aproape 14 milioane euro ajunge la Iași Mare instituție publică din oraș demarează o investiție strategică pentru întreaga Românie EXCLUSIV GALERIE FOTO
Imagini din satelit cu lacul Ezăreni (satul Horpaz), județul Iași și lacul Bicaz cu satul Potoci, județul Neamț

Investiția anului! O sumă fabuloasă, de aproape 14 milioane de euro, ajunge la Iași! Cu aceasta, o celebră instituție publică din urbe va demara un proiect strategic pentru întreaga țară. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a câștigat un proiect cu o valoare totală de 66,302,661.27 lei (13.645.210 euro) prin care-și propune să realizeze un „Centru de cercetare și transfer tehnologic în acvacultură și ecologie acvatică” la Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Acvacultură și Ecologie Acvatică Iași și la Stațiunea Biologică „Petru Jitariu” Potoci – județul Neamț

Lovitura anulului, la Iași! Aproape 14 milioane de euro vor fi investiți, începând cu 2021, într-un proiect strategic pentru întreaga țară. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a câștigat un proiect cu o valoare totală de 66.302,661,27 lei (100 la sută nerambursabil), cu o durată de implementare de 60 de luni. Acesta își propune să realizeze un „Centru de cercetare și transfer tehnologic în acvacultură și ecologie acvatică” la Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Acvacultură și Ecologie Acvatică Iași (SCDAEA) și la Stațiunea Biologică „Petru Jitariu” Potoci (SBPJ). Totul în parteneriat cu Institutul Norvegian de Cercetare în Alimentație Pescuit și Acvacultură (NOFIMA) din Norvegia.

Centru de cercetare și transfer tehnologic în acvacultură și ecologie acvatică, cu bani de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est

Cu bani de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est (ARDNE), UAIC va realiza cel mai modern „Centru de cercetare și transfer tehnologic în acvacultură și ecologie acvatică”. Pe acest plan este o premieră națională și prima pentru o instituție publică de învățământ superior.

„Situată pe malul lacului Bicaz, Stațiunea de la Potoci este amplasată într-un cadru natural deosebit de atrăgător. Este un proiect deosebit de important, prin intermediul căruia Universitatea «Cuza» își propune să readucă în circuitul științific și didactic Stațiunea din Potoci, județul Neamț, să modernizeze Stațiunea din Ezăreni județul Iași, să consolideze bazele pentru practica studențească, să determine încheierea de parteneriate cu alte instituții de învățământ superior și de cercetare științifică, cu mediul privat. Felicitări, colegilor de la Biroul privind proiectele de dezvoltare instituțională, mulțumiri pentru buna colaborare cu ADR Nord-Est”, a declarat, în exclusivitate, prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul de la „Cuza”.

În cadrul Centrului vor fi efectuate activități de cercetare-inovare, vor fi create/modernizate 6 sisteme recirculante de acvacultură

În cadrul Centrului vor fi efectuate activități de cercetare-inovare, vor fi create/modernizate 6 sisteme recirculante de acvacultură RAS, vor fi dotate 4 laboratoare de cercetare, se vor achiziționa echipamente de cercetare de „state of the art” după modelul norvegian. Acestea vor contribui la: rezolvarea problemelor cu care acvacultura din Regiunea de Nord-Est se confruntă, dezvoltarea acvaculturii prin cercetare, inovare și transfer tehnologic, dezvoltarea comunității locale și regionale prin promovarea beneficiului consumului de pește, facilitarea stagiului de practică a studenților și dezvoltarea activităților extrașcolare dedicate creativității și atitudinii inovative.

Scopul acestui proiect este dezvoltarea capacității regionale de cercetare-dezvoltare și transfer tehnologic în domeniul acvaculturii, prin crearea unor sisteme de recirculare RAS cu tehnologie „state of the art” și dotarea unor laboratoare cu echipamente de cercetare de ultimă generație. Se are în vedere și producerea de puiet – pește cu origini cunoscute și cu caractere superioare de creștere, specializarea unei echipe de cercetători capabile să formeze competențe în domeniul acvaculturii intensive (RAS), dezvoltarea facilităților de practică studențească, promovarea colaborării cu fermele din acvacultură.

O tehnologie îmbunătățită de reproducere artificială a speciilor de pești luați în studiu

Prin intermediul proiectului se vor atinge următorii indicatori de realizare aferenți componentei de investiție și de cercetare: crearea a 6 sisteme RAS și o baterie de viviere flotabile (loc în care se crește peștele pe apă), 4 laboratoare de cercetare create, sediu administrativ, hală de creștere a peștilor, garaj, magazie, atelier, stație pompare, cabină pază renovate, 1 bazin exterior modernizat, hală, clădire cu spații de cazare renovate. Sunt incluse și 10 căsuțe construite, plan înclinat reabilitat: ponton și viviere flotabile conectate la rețeaua electrică, o tehnologie îmbunătățită de reproducere artificială a speciilor de pești luați în studiu, un premix vitamino-mineral, un protocol optimizat de furajare, 3 buletine de analiză pentru determinarea valorii microbiologice a apei din RAS și din viviere, cuantificarea microbiotei intestinale la pești, analiza microbiologică tegumentară, 1 hartă filogenetică a reproducătorilor, lucrări științifice.

Proiectul are efect de levier pentru dezvoltarea economiei locale și regionale prin specializare inteligentă

Proiectul are efect de levier pentru dezvoltarea economiei locale și regionale prin specializare inteligentă – prin activități de educație la nivel universitar – stagii de practică pentru studenți (studenți, doctoranzi, post-doctoranzi), prin activități de formare profesională, organizate în laboratoarele modernizate – pentru a întări partea practică, prin activități tip work-shop pentru a spori nivelul de cunoștințe în domeniu în care lucrează antreprenorii din regiune. În același timp, prin modernizarea și aducerea la standarde europene a spațiilor puse la dispoziție de stațiuni, se creează o poartă de acces atât pentru facultățile din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, dar și pentru agenții economici din regiune, atât pe partea de acvacultură, dar și pe partea de pregătire și formare profesională în domenii conexe acvaculturii.

Adauga un comentariu