Eveniment-Social

EXCLUSIV! Acest loc se află la periferia Iașului. Bogătașii ar da totul să-l poată avea – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 09 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Este unul dintre cele mai spectaculoase și incitante locuri. El se află chiar la periferia orașului Iași. Aici, în ultimii ani, s-au întâmplat o serie de fapte aparte. Marii milionari, oriunde s-ar afla, ar investi sume importante pentru a avea așa ceva. Totul ține de un domeniul esențial pentru viața de zi cu zi. E vorba despre vietăți care sunt din ce în ce mai rare. Cei care administrează spațiul au decis să facă dezvăluiri, în premieră. La nivel mondial, exemplarele deținute de această instituție sunt la mare căutare și comercializate la prețuri mari.

În statele dezvoltate, asemenea locuri și specii de vietăți sunt foarte bine protejate. Mai mult, sunt investite zeci de milioane de euro sau dolari. Din fericire, chiar la periferia Iașului există un asemenea loc. El aparține Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Cei care administrează spațiul au decis să facă dezvăluiri, în premieră. În prim-plan este adm. fin. grad. I (S) Cristian Alin Barbacariu. El este coordonatorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Acvacultură și Ecologie Acvatică. Aceasta se află în localitatea Iezăreni, județul Iași.

„Sunt foarte puține asemenea locuri, în toată România. Această Stațiune a intrat în proprietatea Universității «Cuza», în anul 2002. De câțiva ani, am demarat un amplu proces de creștere a unor specii de pești. Vorbim despre sturioni, nisetru și cegă. Exemplarele pe care le avem au trei ani. Ei ajung la maximă dezvoltare pe la zece ani. Important de menționat este că vorbim despre specii românești. Acum, în România, cei mai mulți crescători aduc asemenea exemplare din străinătate”, a punctat Barbacariu.

Pasiune, muncă în echipă și devotament

Administratorul de la Ezăreni arată că totul se face în echipă. Nu contează că e zi sau noapte, weekend, atunci când este nevoie, se intervine.

„Ceea ce facem noi pleacă din pasiune. Nu poți face nimic de unul singur, tocmai de aceea mereu le mulțumesc colegilor mei. Asta pentru implicarea, pasiunea și interesul de care dau dovadă. Exemplarele noastre sunt folosite pentru a popula acvacultura din Moldova sau din toată România. Tot ceea ce facem aici respectă normele legate de activitatea ecologică. Hrana peștilor este una naturală și bine aleasă”, mai reliefează Alin Barbacariu.

O tradiție de peste jumătate de secol

Interesant de spus este că ceea ce se întâmplă acum la Ezăreni are o tradiție de peste jumătate de secol.

„Ceea ce facem noi aici are o tradiție îndelungată. La 1961 era Stațiunea de Cercetări Piscicole Podu Iloaiei. Ea este cea mai veche unitate de profil din Moldova. Profilul stațiunii noastre este științifico-didactic, cu cercetări fundamentale și aplicative. Asta pe linia conservării calității mediului acvatic din amenajările piscicole și apele publice. Repet, este foarte importantă munca colegilor noștri de la Ezăreni având în vedere domeniul în care activăm. Pe teritoriul Stațiunii se află opt bazine piscicole cu o suprafață utilă de 59.940 m2. Acesteia îi corespunde un volum de 98.780 m3. Alimentarea cu apă se face din acumularea Ezăreni, prin pompare. Evacuarea se realizează gravitațional printr-un canal în râul Ezăreni”, a mai punctat administratorul.

Stație de reproducere artificială a peștilor

Mai departe, baza materială a stațiunii este una amplă. Aceasta cuprinde laboratoarele de cercetări. Ele se axează pe hidrochimie, hidrobiologie, tehnologii piscicole, nutriție, selecție și ameliorare, pescuit.

„E și bibliotecă. Stația de reproducere artificială a peștilor are 2.800 metri pătrați. Se află și o instalație de fabricare a hranei concentrate pentru pești. Dispune și de o biobază piscicolă alcătuită din șase heleșteie. Acestea sunt populate cu efective piscicole din 15 specii indigene și aclimatizate”, spune Alin Barbacariu.

Creștere în bazine exterioare

La Ezăreni, activitatea presupune realizarea lucrărilor de reproducere artificială. Este completată de cea natural-dirijată la speciile existente în inventarul stațiunii. E vorba și despre crap, știucă, șalău, somn sau crap japonez. Creșterea în bazinele de pamânt, exterioare, ale stațiunii se face în diferite sisteme. Ele sunt de creștere semi-intensive și intensive. Sunt și diferite tehnologii net îmbunătățite față de cele clasice și cu producții sporite.

„Hrănirea se face cu furaje extrudate, granulate, pe bază de cereale, șroturi și făinuri proteice, folosind hrănitori automate. „Esențial în tot ceea ce facem este să fim susținuți. Nu e o muncă ușoară, necesită mult efort și dedicație. Ne pregătim pentru noi investiții, pentru dezvoltarea Stațiunii. E un domeniu fascinant, esențial și vital pentru comunitatea în care trăim”, a conchis Alin Barbacariu.

Adauga un comentariu