Titlurile zilei

Lovitură încasată de anchetatorii ieșeni! Răsturnare de situație în cazul morții mezzosopranei Maria Macsim Nicoară. Accidentul casnic a fost exclus: „Intuiția de mamă nu m-a înșelat niciodată!” (Exclusiv)

Publicat: 07 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lovitură încasată de anchetatorii ieșeni Răsturnare de situație în cazul morții mezzosopranei Maria Macsim Nicoară. Accidentul casnic a fost exclus Intuiția de mamă nu m-a înșelat niciodată Exclusiv
Părintele Mariei Macsim Nicoară a murit la vârsta de 80 de ani, la mai puțin de un an de când mezzosoprana a decedat pe patul de spital

Izbindu-se de refuzul autorităților de a ancheta cazul mezzosopranei, familia luptă pe cont propriu pentru descoperirea adevărului. Opiniile experților interni și externi pe care sora artistei i-a consultat converg spre lovituri multiple, extrem de violente, iar căderea pe scări este total exclusă

După aproape 9 luni de când mezzosoprana Maria Macsim Nicoară a părăsit această lume, fără putința de a lăsa mărturie despre ceea ce s-a întâmplat în noaptea dintre 9 și 10 mai 2020, când glasul ei minunat a fost redus la tăcere pentru totdeauna, oamenii rânduiți după lege ca să caute adevărul și să facă dreptate consideră că și-au făcut datoria.

Din primăvară, dosarul de omor a fost clasat din lipsă de probe, chiar din luna aprilie 2021. A rămas pe rolul instanței de judecată pentru a fi cercetată doar infracțiunea de lăsare fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate. Neliniștea și durerea sufletească n-au părăsit nicio zi, însă, sufletele părinților și fraților artistei dispărute. Aflarea adevărului este pentru ei o dorință și o misiune, pe care cea pe care o alintau Marinela le-a încredințat-o, ca un testament nescris. Ei sunt convinși că adevărul, pe care îl cunosc în mare măsură acum, va fi dezvăluit și probat în instanță.

Consultanță de peste Ocean

În acest scop, în lipsa anchetei firești a autorităților, familia a apelat la consultanță în țară și peste Ocean, la expertize extrajudiciare, pentru a afla cum a fost posibilă această tragedie dintr-o simplă cădere pe scări, cu farfuria în mână, iar farfuria a rămas întreagă, în vreme ce Maria Macsim Nicoară s-a ales cu fracturi extrem de grave. Opiniile experților interni și externi, pe care sora artistei i-a consultat pe marginea cazului, sunt unanime în a afirma că fracturile și hemoragiile suferite au fost determinate de episoade de o violență extrem de mare.

„Am știut din prima clipă, de când am văzut fotografiile surorii mele de după așa-numitul «accident casnic», că nu putea ajunge într-o asemenea stare printr-o simplă cădere pe scări. Și intuiția nu m-a înșelat niciodată. O confirmare în plus despre violența la care a fost supusă mi-a venit când am adus-o acasă la noi și am văzut urmările așa-numitului «accident casnic», infirmitățile pe care le avea (pareză, afazie, afagie etc.), dar și teroarea din privirea ei, însoțită de un tremur aproape permanent”, a declarat Elena Hereș, sora mezzosopranei.

Lipsesc loviturile pe părțile proeminente și vânătăile de pe suprafețe mari pe corp de la contactul cu scările?

Familia artistei Maria Macsim Nicoară a încercat să afle singură adevărul.

„Din aceste considerente, văzând slaba și ineficienta investigație a acestui caz și având convingerea că adevărul e altfel decât s-a prezentat oficial, am apelat la experți în criminalistică, medicină, fizică, biomecanică, chiar și din afara țării, pentru a descoperi ceea ce ni se ascunde sau nu se dorește a fi cercetat despre cazul morții surorii mele. Și ce am descoperit?! Că nu se confirmă căderea pe scări!

Lipsa loviturilor pe părțile proeminente, lipsa vânătăilor pe suprafețe mari pe corp de la contactul cu scările, loviturile situate bilateral și multe alte amănunte pe care le vom prezenta în instanță arată un lucru cert: nu a fost o cădere pe scări! Am întrebat specialiștii: «Atunci ce a fost?». Și, după măsurători, comparații, cercetări de ultimă oră în domeniu, specialiștii au concluzionat: a fost violență! Gravitatea, amplasarea și urmările fracturilor demonstrează clar că au existat mai multe episoade de agresiune foarte violentă în acea noapte!”, a mai precizat sora artistei.

Mai multe plângeri fără răspuns

După clasarea dosarului de omor, familia nemulțumită de această soluție a făcut mai multe plângeri către Parchet, pentru redeschiderea dosarului și reluarea cercetărilor, adresând chiar mai multe solicitări pentru elucidarea cazului. Din păcate, până la această dată, rudele artistei nu au primit vreun răspuns oficial, chiar dacă prima plângere a fost trimisă pe 7 mai 2021, nerespectându-se vreun termen legal.
În aceste condiții, folosind mijloacele legale pe care le are la dispoziție, familia a fost nevoită să sesizeze Inspecția Judiciară privind încălcarea, de două ori, a îndatoririlor de serviciu (obligația de a îndeplini actele și lucrările în termenele și condițiile prescrise de lege).

„Socotesc că mi-a fost afectat dramatic dreptul la un proces echitabil, într-un termen rezonabil, și există suspiciunea de zădărnicire a aflării adevărului. Toate acestea reprezintă o încălcare a conduitei profesionale și a îndatoririlor de serviciu”, a mai precizat sora mezzosopranei Maria Mascim Nicoară.

Elena Hereș, sora Mariei Macsim Nicoară: „Nimeni nu a trimis probele la vreo analiză”

Și mai important, pe lângă aspectele administrative amintite, standardele de evaluare a anchetei într-un stat de drept sunt dintre cele mai înalte, având în vedere că discutăm despre „dreptul la viață” – art. 2 CEDO, ce impune statelor obligația pozitivă procedurală de a efectua o anchetă efectivă și completă, aptă să lămurească circumstanțele morții unei persoane și, după caz, să asigure responsabilitatea penală a celor vinovați de producerea rezultatului letal, exigențe total ignorate în cauză, cred rudele mezzosopranei.

„Un singur aspect credem că este relevant în acest sens: probele biologice recoltate în timpul anchetei la fața locului (de pe pereți, de pe haine, de pe scări) au fost puse în saci, numerotate și fotografiate. Nimeni nu le-a trimis la vreo analiză, nu le-a cercetat, nu s-a tras vreo concluzie referitoare la acestea, așa cum consider că era nu numai necesar pentru anchetă, ci chiar obligatoriu. Și, mai mult, unele dintre aceste probe au fost contaminate prin neglijența celor care le-au prelevat! În felul acesta, nu se va găsi niciun răspuns la vreo întrebare, din cele multe care ne frământă, despre tragedia surorii mele. Suntem convinși că, în ciuda tuturor dificultăților, vom ajunge într-o zi, nu prea îndepărtată, să avem rezolvat cazul mezzosopranei de la Iași, Maria Macsim Nicoară”, a încheiat Elena, sora artistei.

Adauga un comentariu