Actualitate

Lucrătorii la negru primesc tichete de masă. Guvernul a adoptat o nouă lege

Publicat: 02 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lucrătorii la negru primesc tichete de masă. Guvernul a adoptat o nouă lege
Dan Cărbunaru a precizat că noua lege adoptată de Guvern este un sistem inovator de plată care se introduce în România

În şedinţa de miercuri, 2 martie, Guvernul a adoptat o nouă lege prin care lucrătorii la negru primesc tichete de masă. Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat că proiectul de lege prevede reglementarea activităţii prestatorului casnic, prin care se introduce posibilitatea remunerării în tichete a activităţi casnice cu valoare nominală de 15 lei, pentru persoanele fizice care vor desfăşura activităţi casnice în beneficiul altor persoane.

„În acest fel se reglementează modul în care persoanele fizice, prestatori casnici fiind, vor putea desfăşura activităţi casnice în beneficiul altor persoane şi remunerarea acestora în tichete de activităţi casnice, valoarea nominală a unui tichet de activităţi casnice fiind de 15 lei, iar numărul de tichete pe care îl va primi prestatorul casnic este cel negociat cu beneficiarul casnic anterior începerii activităţii”, a declarat Cărbunaru.

bonuri de masa in valoare de 15 lei
Cu alte cuvinte, persoana care a muncit va rămâne cu mai puțini bani în mână, pentru că va plăti taxe statului

Lucrătorii la negru primesc tichete de masă

Dan Cărbunaru a precizat că noua lege adoptată de Guvern, prin care lucrătorii la negru primesc tichete de masă, este un sistem inovator de plată care se introduce în România, şi că proiectul mai stabileşte în plus cum că „de aceste tichete pot beneficia şi angajaţii, fie sub formă de primă, fie de bonus, pe lângă salariul de bază stabilit”.

Proiectul de lege adoptat astăzi de Guvern şi susținut puternic de liberali prevede practic impozitarea românilor care desfășoară „activități casnice” precum curățenie, prepararea hranei, grădinărit, îngrijirea animalelor de companie, babbysitting.

Ceea ce este inovator, este faptul că persoanele care desfășoară activități casnice fără forme legale de muncă nu vor fi plătite direct cu bani, ci vor primi pentru munca depusă „tichete de activităţi casnice” – ce valoare vor avea tichetele de masă de la 1 aprilie. Aşadar, dacă vrei să chemi o femeie la curățenie în casă, cumperi de la ANOFM „tichete de activități casnice”, în valoare de 15 lei, pe care i le oferi persoanei respective. Apoi, persoana care ți-a făcut curățenie se duce cu acele tichete – vezi ce schimbări vor suferi în acest an tichetele de masă – primite la ANOFM și ANOFM îi dă banii, statul retrăgând totodată contribuțiile și impozitul aferente.

Cu alte cuvinte, persoana care a muncit va rămâne cu mai puțini bani în mână, pentru că va plăti taxe statului. Avantajul acestui lucru este că românii care lucrează la negru în activități casnice vor benefica de asigurarea în sistemul de asigurări sociale.

Potrivit proiectului nou de lege adoptat de Guvern astăzi, tichetele de activități casnice nu vor putea fi transferate altei persoane și pot fi preschimbate în bani în maximum 12 luni de la primirea acestora.

Guvern, sedinta, proiect de lege
Ceea ce este inovator, este faptul că persoanele care desfășoară activități casnice fără forme legale de muncă nu vor fi plătite direct cu bani, ci vor primi pentru munca depusă „tichete de activităţi casnice”

Guvernul a adoptat astăzi, 2 martie, o nouă lege prin care lucrătorii la negru vor primi tichete de masă. Noul proiect îi include pe toți care desfășoară „activități casnice” precum curățenie, prepararea hranei, grădinărit, îngrijirea animalelor de companie, babbysitting, aceștia putând beneficia de posibilitatea remunerării în tichete a activităţi casnice cu valoare nominală de 15 lei.

Adauga un comentariu