National

Ludovic Orban, după semnarea noului acord al coaliției de guvernare: „Suntem o coaliție care cooperează, care este într-un dialog bazat pe respect reciproc”

Publicat: 20 apr. 2021
Ludovic Orban, președintele PNL
Ludovic Orban, președintele PNL

Ludovic Orban, liderul Partidului Național Liberal, a fost primul dintre liderii coaliției care a transmis că a fost nevoie de două zile de negocieri aprinse, pentru a parafa completarea acordului coaliției de guvernare.

„După două zile de discuții serioase pe care le-am purtat, am convenit să semnăm o completare la acordul de coaliție, una care să aducă proceduri și puncte de vedere care să ducă la creșterea încrederii în parteneri, care să ducă la îmbunătățirea mecanismelor de funcționare a coaliției și, în mod evident, să crească performanța de guvernare.

Formațiunile politice care au constituit această coaliție sunt conștiente de responsabilitatea pe care o au de a asigura o bună guvernare României și a de a pune în practică programul de guvernare pentru care ne-am angajat în fața Parlamentului și de asemenea să urmărim atenția obiectivelor acestui program de guvernare.

Cei care au pariat pe faptul că nu ne vom înțelege și-au făcut iluzii. Suntem o coaliție care cooperează, care este într-un dialog bazat pe respect reciproc, pe încredere, pe solidaritate și suntem preocupați în primul rând de o guvernare care să ducă la o îmbunătățire semnificativă a vieții cetățenilor români”, a spus Ludovic Orban.

Negocierile de guvernare s-au încheiat! Iată ce presupune acordul

Marți seară, 20 aprilie, la Antena 3, a fost prezentat acordul semnat de liderii coaliției de guvernare, după negocierile desfășurate pe parcursul a două zile.

Astfel, acordul de guvernare din 21 decembrie 2020 este însoțit acum de un act adițional:

„Coaliția funcționează pe principiul solidarității și colegialității. Responsabilitatea politică se asumă împreună, participarea la decizia tuturor membrilor coaliției și a premierului. Deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formațiunilor din coaliție.

În aplicarea principiilor de mai sus, premierul și membrii Guvernului își asumă să nu adopte poziții publice prin care să submineze activitatea și agenda guvernamentală și a membrilor Guvernului.

Comunicarea publică se va face în spirit de susținere reciprocă și solidaritate.

Dat fiind că primul-ministru este învestit cu încrederea membrilor acestei coaliții, prerogativa constituțională a primului ministru privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Președinte se exercită după informarea prealabilă  a formațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare subiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție.

Premierul va acorda un interval de timp rezonabil pentru asigurarea tranziției între titularii portofoliului ministerial.

Performanța ministerială este evaluată periodic având ca reper programul de guvernare votat de Parlament și a deciziilor de parcurs ale Coaliției de guvernare, iar performanța Guvernului va fi evaluată periodic în cadrul Coaliției de guvernare.”, se specifică, printre altele, în noul acord.

Ce cuprinde agenda coaliției și agenda guvernului

„Pentru a asigura implementarea consecventă a programului de guvernare, se vor aplica următoarele reguli de funcționare ale coaliției și guvernului:

– ședințele de coaliție se vor desfășura în fiecare luni, odată la Camera Deputaților, odată la Senat.

– fiecare partid din coaliție va asigura secretariatul prin rotație, timp de o lună. Secretarii desemnați vor ține minuta deciziilor adoptate și vor urmări implementarea deciziilor.

– temele de pe agendă se vor anunța în prealabil la secretar și vor fi agreate de către lideri la începututl ședinței de coaliție.

– ședințele de coaliție vor lua în dezbatere agenda politică parlamentară. Pot fi invitați în funcție de subiecte reprezentanți ai grupurilor parlamentare și miniștri. La ședința coaliției participă și reprezentantul grupului parlamentar al minorităților.

– agenda guvernului și procesul de prioritizare al actelor normative vor fi decise de prim-ministru împreună cu vicepremierii, în ședință săptămânală ulterioară ședinței pregătitoare de guvern organizată de SGG. Agenda ședinței de guvern va fi agreată la acest nivel și ulterior transmisă ministerelor și în spațiul public.”, se arată în noul acord.





Comentarii
  • Mai degraba o intelegere fortata de imprejurari,pentru ca altfel nu fac majoritate si daca unul zboara,atunci cad toti.Intelegerea este pentru ei,sa ramana la guvernare si nu pentru tara.Asa-i cand faci majoritate chinuita cu partidulete de 5-10%,formata din non valori,de tip Voiculescu,Turcan,Catu,Ioha,alti ciocli, bucatarese si lighene .

Adauga un comentariu