National

Ludovic Orban va aloca 50 de milioane de euro după incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț: „Pentru a finanţa investiţii în modernizare, reparare capitală, înlocuire a instalaţiilor”

Publicat: 30 nov. 2020
Ludovic Orban la Palatul Victoria într-o conferință de presă
Ludovic Orban, președinte PNL

Ludovic Orban, premierul României, a fost întrebat despre controalele de acum două săptămâni de la secţiile de terapie intensivă din spitale, iar el a afirmat că se va prezenta un raport de către Ministerul Sănătăţii şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, în momentul în care vor fi finalizate controalele. Mai mult, acesta a precizat că Guvernul a alocat 50 milioane de euro pentru finanţarea unor investiţii în modernizarea şi înlocuirea instalaţiilor, care nu sunt conforme în unităţile spitaliceşti.

„În momentul în care va fi finalizată evaluarea secţiilor ATI, Ministerul Sănătăţii împreună cu Departamentul de Situaţii de Urgenţă va prezenta un raport. Ceea ce am făcut la nivel guvernamental, deja am decis alocarea unei sume de 50 milioane euro pentru a finanţa investiţii în modernizare, reparare capitală, înlocuire a instalaţiilor care nu sunt conforme şi care nu oferă întreaga siguranţă necesară pentru buna funcţionare a secţiei”, a declarat Ludovic Orban, întrebat luni la Institutul Cantacuzino despre rezultatele controalelor la secţiile ATI.

În data de 15 noiembrie, la întâlnirea de lucru de la Palatul Victoria cu Nelu Tătaru, Raed Arafat, şeful IGSU Dan Paul Iamandi şi directorul Inspecţiei Sanitare de Stat Mioara Comana, Ludovic Orban a decis ca echipe mixte ale DSP şi IGSU să înceapă din 16 noiembrie controale „în toate secţiile de terapie intensivă de la nivel naţional pentru verificarea instalaţiilor şi a condiţiilor de punere în funcţiune a aparaturii medicale”, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Decizia a venit ca urmare a tragediei de la spitalul din Piatra Neamț, care a curmat viața mai multor persoane, aflate în stare critică, din cauza infecției cu noul coronavirus. Incendiul a avut loc în data de 14 noiembrie la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ.

Ludovic Orban, despre o eventuală decizie după incendiul de la Piatra Neamț

Premierul Ludovic Orban a vorbit despre o eventuală demisie după tragedia de la Spitalul Județean din Piatra Neamț. Șeful Executivului a declarat că nu are niciun motiv să recurgă la acest gest.

„Nu am niciun motiv să îmi dau demisia. Ceea ce s-a întâmplat la Piatra Neamț este o chestiune ce ține de managementul unui spital și de deciziile care s-au luat legate de funcționarea unei secții de terapie intensivă, care a fost mutată de la etajul 3 la etajul 2. În urma acestei drame noi am luat imediat decizii, am pus în mișcare întreg mecanismul. Ministrul Tătaru a fost la Neamț, eu am fost la centrul de comandă, am asigurat transportul pacienților care erau la ATI. Am luat decizii legate de transportarea medicului erou în Belgia. Continuăm deciziile, am demarat verificări în toate spitalele”, a declarat Ludovic Orban.

Nelu Tătaru, întrebat dacă își dă demisia: „Toți ar trebui să ne simțim vinovați“

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a fost întrebat dacă își dă demisia după tragedia de la Piatra Neamț. Nelu Tătaru susține că vinovați de actuala situație a sistemului medical românesc sunt toți miniștrii.

„Toți ar trebui să ne simțim vinovați din miniștrii care am fost, pentru tot ce se întâmplă în sănătatea românească. Sunt 7 luni și jumătate din care am girat sau gestionat o pandemie, într-un context în care ne întoarcem la acest sistem medical românesc”, a declarat Nelu Tătaru.

Comentarii
  • Pentru voturi o dau si pe masa,numai au motive cu ce sa justifice magariile cu PANDEMIA!in Germania sectiile cu corona virussint goale,dar o boala de 2lei vrea sane inchida in casa. In fiecare minut moare un om de cancer la plamini din cauza tigarilor,se inchide vre-o fabrica Filipe Moris?

Adauga un comentariu