Prima pagină » Culinar » Mâncarea de măsline – Rețetă tradițională și trucuri pentru un preparat desăvârșit

Mâncarea de măsline – Rețetă tradițională și trucuri pentru un preparat desăvârșit

10 nov. 2025, 17:00,
Redacția BZI în Culinar

Mâncarea de măsline este un preparat gustos, sățios și surprinzător de simplu, apreciat în special în perioada de post, dar și ca fel secundar în meniurile de zi cu zi.

Aroma sărată și bogată a măslinelor se combină minunat cu sosul, legumele și condimentele potrivite, de aceea, merită cu siguranță încercată măcar o singură data. Aceasta poate fi adaptată în multe variante, fie cu legume în plus, fie cu puțin vin sau chiar cu ciuperci pentru un plus de aromă.

Varianta clasică de mâncare de măsline

Pentru această rețetă clasică de mâncare de măsline, vei avea nevoie de măsline negre sau verzi, preferabil fără sâmburi, întrucât acestea sunt mai plăcute în preparare și la servire.

Se pot folosi aproximativ 500 grame de măsline, pe care este recomandat să le opărești 2-3 minute în apă clocotită înainte de a le adăuga în tocăniță. Acest pas reduce sarea în exces și oferă un gust mai echilibrat.

Într-o cratiță se călesc o ceapă mare tăiată mărunt și doi morcovi în rondele, în 3-4 linguri de ulei. Se adaugă o lingură de făină pentru a lega sosul, apoi 300 ml de suc de roșii sau roșii pasate, sare, piper, foi de dafin și puțin cimbru. Află cum poți să faci și un burger vegetal.

Peste acest sos se adaugă măslinele și se lasă la foc mic aproximativ 20 de minute, până când aromele se îmbină. Se poate adăuga puțin zahăr (un vârf de linguriță) pentru a echilibra aciditatea roșiilor, iar la final, se pune pătrunjel proaspăt tocat.

Pentru un preparate reușit, folosește măsline cu pulpă fermă pentru a nu se dezintegra, clătește-le sau opărește-le pentru a controla sarea, iar dacă dorești un gust mai deosebit, adaugă o linguriță de ulei de măsline extravirgin la final, nu la început.

Variantă cu ciuperci, mai aromată și hrănitoare

O altă variantă gustoasă este mâncare de măsline cu ciuperci, ideală pentru cei care doresc o vairantă mai consistentă. Pentru această rețetă vei avea nevoie de 400 grame de măsline, de 300 grame de ciuperci champignon sau pleurotus tăiate felii, de o ceapă mare, de un cățel de usturoi, de 250 ml sos de roșii, de o linguriță boia dulce, piper și oregano.

Ciupercile se sotează separat, în puțin ulei, până își lasă apa și se rumenesc ușor. Ceapa se călește într-o altă cratiță, se adaugă usturoiul zdrobit, boiaua și sosul de roșii, apoi măslinele opărite. Se completează cu puțină apă și se lasă să fiarbă 10 minute.

La final se adaugă ciupercile, oregano și pătrunjel proaspăt. Această variantă are o aromă mai intensă și poate fi servită alături de mămăligă, pâine prăjită sau orez simplu. Află cum poți să faci și bulete de cașcaval pufoase.

Dacă măslinele sunt foarte sărate, schimbă apa după opărire, iar pentru un gust mai mediteranean, poți adăuga coajă rasă de lămâie la final. Pentru un sos mai cremos, poți folosi o lingură de pastă de roșii amestecată cu puțină apă caldă.

Mâncarea de măsline este o rețetă versatilă, aromată și ușor de adaptat preferințelor personale, de aceea, merită cu siguranță încercată măcar o singură data.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 decembrie 2025
13 decembrie 2025