Economic Local

Mare atenție la secetă! Zonele din Iași unde va fi furnizată apă potabilă doar câteva ore pe zi în plină pandemie COVID-19

Publicat: 04 mai 2020

În plină pandemie COVID-19, zeci de mii de persoane din județul Iași primesc apă la robinet doar câteva ore pe zi, iar mai multe localități din județ au fost puse sub un program strict de furnizare. Ultimele localități care sunt puse pe lista celor cu restricții la furnizarea apei sunt Moșna și Bohotin, acolo unde, în perioada 1-8 mai 2020, pentru refacerea rezervelor de apă potabilă a rezervoarelor de 120 mc capacitate și 150 mc capacitate, ApaVital se află în situația de a furniza apă potabilă dupa program, zilnic, între orele 07:00 – 09:00 și 19:00 – 22:00.

Tot în aceste condiții de pandemie, în perioada 1 – 31 mai, pentru refacerea rezervelor de apă potabilă a rezervorului Belcești, de 2.500 mc capacitate, ApaVital se află în situația de a furniza apă potabilă după program, zilnic, între orele 06:00 – 10:00 și 17:00 – 22:00 către utilizatorii din localitățile Tansa, Belcești, Văleni, Ciorani și Ruși. Tot în perioada 1 – 31 mai 2020 (inclusiv), pentru refacerea rezervelor de apă potabilă a rezervorului de apă Focuri, de 750 mc capacitate, se va furniza apă potabilă după program, zilnic, în intervalele orare 06:00 – 10:00 și 17:00 – 22:00, către utilizatorii din localitatea Focuri, iar în intervalele orare 07:00 – 20:00, către localitățile Deleni, Feredeni, Poiana, Slobozia și Maxut din județul Iași.

„Toată lumea să încerce să utilizeze apa în mod rațional, altfel ne va fi tot mai greu”

Pe lângă populația care primește apă doar câteva ore pe zi, nemulțumiri sunt mai ales în rândul ieșenilor din Zona Metropolitană, mai ales a celor care locuiesc în zone de deal precum Bucium, Valea Lupului, Lunca Cetățuii, Miroslava. Din cauza presiunii scăzute la robinet, aceștia trebuie să aștepte un timp enervant de îndelungat chiar și pentru a umple o cană de apă, acuzându-și chiar vecinii că își udă grădinile și umplu piscinele. Conducerea operatorului susține că, deși au fost realizate mai multe rezervoare în ultimii ani în puncte-cheie din județ, consumul irațional, cum ar fi udatul grădinilor sau umplutul piscinelor, duce la aceste situații.

„În județ sunt mai multe situații de restricții în furnizare, iar în Zona Metropolitană avem două puncte mai sensibile la Horpaz și Valea Ursului, unde sunt zone de deal, iar rețelele făcute de dezvoltatori sunt prea mici. La Valea Lupului avem situații diferite, la case s-au făcut în general lucrări conforme, dar în cazul blocurilor nu au fost respectate avizele, dezvoltatorii au construit după cum au vrut și au vândut repede. Cele mai mari probleme sunt la Pârcovaci și Deleni, soluția este să plouă cât mai repede. Spre exemplu, lacul Bicaz, care are o capacitate normală de 11 milioane mc, are astăzi doar 5 milioane mc de apă. Mesajul este ca toată lumea să încerce să utilizeze apa în mod rațional, altfel ne va fi tot mai greu”, a explicat Mihai Doruș, directorul general al ApaVital Iași.

Adauga un comentariu