Local

Mărturia șocantă a unui fost șef de la Aeroportul Iași! Cutremur major în interiorul regiei. Culisele unui scandal fără precedent în cea mai mare aerogară din Moldova

Publicat: 20 oct. 2021
Terminalul T1 de pasageri de la Aeroportul Internațional Iași, alături de Mitică Rebegea, fost șef al Aeroportului Iași
Un fost șef de la Aeroportul Iași a dat în judecată regia aeroportuară după ce a fost dat afară din Consiliul de Administrație. Mitică Rebegea cere în instanță plata unor sume restante din ultimii ani

Un fost șef de la Aeroportul Iași și un coleg de-al său au pornit un război de uzură cu actuala conducere a aerogării. Mitică Rebegea, fost comandant al aeroportului și președinte al Consiliului de Administrație, își cere toate salariile restante și sumele provenite de pe urma contractului de mandat din ultimii doi ani, după ce i s-a desfăcut contractul de management. Între timp, în Consiliul de Administrație au fost făcute deja mai multe schimbări

Conflict uluitor la Aeroportul Internațional Iași. Doi foști membri ai Consiliului de Administrație (CA) de la aerogara ieșeană au ajuns să-și ceară drepturile în instanță după ce au fost dați afară din structura de conducere. Mitică Rebegea și Gheorghe Carp au depus câte o acțiune la Tribunalul Iași prin care solicită salariile restante de la aeroport din 2020 și până în prezent. Cei doi au fost înlăturați din CA de la Aeroportul Iași după un scandal uriaș, decizia fiind luată tocmai de plenul Consiliului Județean Iași.

Aeroportul Iași poate plăti sume uriașe celor dați afară

Mitică Rebegea și Gheorghe Carp aveau câte o indemnizație de 2.500 de lei lunar, la care se adaugă și o sumă variabilă în funcție de realizările aeroportului. Componenta variabilă pe 2018 a fost de 84 la sută din 30 de mii de lei, iar pe 2019- de 87 la sută. Pe anul 2020, această componentă nu a fost achitată din cauza pandemiei COVID-19. Chiar cei doi foști oameni din CA au reclamat neachitarea acestei componente pe 2020, dar și sumele restante din indemnizație până la finalul contractului de mandat.

„Noi vorbim de un contract ce trebuie respectat. Indemnizația pe 2020 trebuia dată în termen de 30 de zile de la depunerea bilanțului contabil, dar din luna mai 2021 până în prezent nu s-a mai întâmplat nimic. Eu nu aștept să se prescrie și am ales să cer drepturile în instanță. Drepturile pe 2019 abia le-au dat, pentru că nu au avut încotro. La toți ceilalți din CA le-au dat la timp, iar pentru noi doi abia după două luni și după insistențe. Culmea, aeroportul a făcut adresă către CJ să vadă dacă poate sau nu să ne dea banii”

Plângere la DNA pentru fostul șef de la Aeroportul Iași

Mitică Rebegea, 65 ani, susține că cel care i-a luat locul ca președine CA i-a făcut și plângere la Direcția Națională Anticorupție (DNA). Rebegea a ajuns la Aeroportul Iași în 2001 ca director adjunct, iar din 2003 până în 2009 a fost director general. Ulterior a ieșit la pensie, însă în 2017 a revenit în Consiliul de Administrație.

„Noi am avut un contract cu Consiliul Județean pe care l-am respectat, însă ei nu au dorit acest lucru. Atât CJ, cât și Alexandru Anghel au vrut să ne ia banii înapoi. Alexandru Anghel mi-a făcut plângere și la DNA. De altfel, procurorii au luat toate documentele incriminate, le-au verificat și s-a dovedit că nu au fost probleme. Atunci, cei de la aeroport m-au dat în judecată și au pierdut definitiv și la Curtea de Apel”, a menționat Mitică Rebegea, fostul președinte al CA de la Aeroportul Iași.

Război pe banii de la Aeroportul Iași

Mitică Rebegea a precizat că prin plângerea depusă la Tribunalul Iași își cere doar drepturile prevăzute până la expirarea contractului de mandat.

„În contractul de mandat scrie clar că dacă mă dă afară din alte motive decât din vina mea, CJ se obligă să-mi plătească toată indemnizația în cuantum de 100 la sută până la finalul mandatului. Au tot spus că nu am studiile necesare, însă în domeniul aviației am toate școlile posibile”, a mai menționat Mitică Rebegea.

Acesta susține că o altă greșeală a celor de la aeroport a fost legată de reeșalonarea datoriei Blue Air, ajunsă la peste 2 milioane de euro.

„Ei abia au bani de salarii și vor să facă un ditamai proiectul. Nu au vrut să ia banii de la Blue Air, o datorie de 12 milioane de lei. Le-am spus că nu este bine să-i păsuiască, iar eu cu Gheorghe Carp ne-am abținut de la vot. Și de aici a plecat scandalul. Nu cerem decât să ne dea toate drepturile noastre”

Un nou șef la Consiliul de Administrație de la Aeroportul Iași

Recent, în structura Consiliului de Administrație de la Aeroportul Iași au fost operate și alte schimbări. Astfel, Alexandru Anghel nu mai este președintele CA, locul său fiind luat de Ionel Damian, reprezentantul Consiliului Județean Iași în această structură. De altfel, în cursul zilei de 8.10.2021, plenul CJ Iași a avizat un proiect privind prelungirea cu 4 luni a contractelor de mandat ale celor din CA, după expirarea la termen a acestora. Între timp, Aeroportul Iași va demara o altă procedură de selecție pentru noile contracte de mandat din Consiliul de Administrație pe următorii 4 ani.

Comentarii
 • Mitica si Carp au uitat sa mentioneze faptul ca au ocupat fraudulos functiile mai sus mentionate timp de multi ani.

  Explicatia: Legea impune studiile superioare pentru functiile de conducere in consiile de administratie, adica facultati. Nici Rebegea nici Carp n-au.

  Prin manevre de pe vremea lui nea’ Nicu insa… s-a trecut peste prevederile legale. Au uitat sa mentioneze frauda asta, in rest… sunt plini de drepturi baietii :)))

 • La câte nelegiuiri exista acolo….cel mai proaspăt exemplu este al noului director operațiuni de scandal ca in Aviație e varza – Jonel țigănel…pupincuristul de serviciu in ultimii 8 ani și a lui soție scadalagioaica instituției….cea din urma ajunsa shăfa pe timpul lui Bulgariu prin lins și turnat, organizându-se de 3 ori concurs pt funcția care o ocupa (pana a luat) 😂. Revenind la Jonel „balot”…nickname căpătat in urma afacerilor cu care se ocupa de câțiva ani in aeroport, ca un fel de job part-time – trafic cu baloți de pe terenurile aeroportului….a lins in cur toate conducerile care s-au perindat prin aeroport și a pus mana pe funcția mult visata ( provizorat deocamdată)….

 • CE SPUNETI OAMENI BUNI DE ANGHEL? EL ZBOARA SI CU SPARTACUS SI ANTONOV SI CU CELE MAI SOFISTICATE AERONAVE, ESTE UN EXPERT IN AVIATIE IL VEDETI CUM ZBOARA INTERN-EXTERN IN BUDA DE LA T3 CUM L-A CONCEPUT SI TOATE MARILE REALIZARI . TRAGETI-L AFARA CU VIDANJA CA SE DUCE ….

 • nu intelegem, care ionel tiganel? fii mai explicit? Jonel balot…..??? Am auzit de Hussein Bolt dat de Ionel „balot”, cine e acest personaj misterios

 • Omenii lui Bodea gunoaiele trebuie date urgent afara si Anghelus sa spuna in care conturi isi ascunde jafurile cu bodea si apoi mai discutam printre zabrele. HAI SA NE TRAIESTI DOMNULE COMANDANT REBEGEA!

 • e noul sef al CA, Ionel Damian, director al fiscului si omul de incredere a lui Costel Alexe, penalul Alexe care a furat si fura in continuare cu stirea tuturor sefilor din ANAF!!!

 • Acum tartor e anghelus ce fura tot ce prinde actualul spune lumea ca e prieten bun cu afaceri impreuna ,de asta l-a pus pe faneata dir .sa poata smenui mai lipseste monicuta si alexandruta si sa vezi furaciune.

 • Doamna balotel care era impinsa pe scaunul de sefa de birou pt. merite deosebite gen…codoseala profesionista,bagat zazanie,minciuni,isterie,manxat de fund sefi turnat colegi,si alte multe e toata ziua cu urlete si manevre …cautam un vibrator

 • Mitica nu ati facut nici voi decat ce au facut si ceilalti.Ciocu mic.MADAM de care vorbiti eu nu am s-o insult cu toate ca toate apelativele sun dupa ea si caracterul ei nu se poate stapani asa e ea acum ceva timp tipa ca sa nu zic urla la dl. care nu stie sa salute si care acum prin nu stiu ce minune a lui anghel e sef.Voua ar trebui sa va fie mila de o asemenea persoana e cea mai mare realizare a vieti ei ,da doamna are nevoie de tratament de electrosocuri usi cu o singur maner dar fiti blanzi fiti milosi .Am vazut si eu un exemplu de cum minte un dir a zis ceva iar doamna cand s-a dus la colegii ei a inmultit cu o mie si a spus ca ea s-a zbatut pt ei .Asta o face non stop,nu inteleg ce cauta ea la sefi .Asta ar fi prima masura,de luat dupa tratament.

 • Adevarul e ca nimeni nu o suporta o cumatra si un coleg care toarna la ea pe toata lumea si ala are impresia ca e ….3 sau 4 sunt indiferenti iar restul sa nu o vada .Are pe amicul cu afacerea benzile care plateste aeroportul de rupe la UTI dar de fct trebuie tinuta.I.M nu are tupeu sa o puna cu botul pe labe e si aia vai si amar.

 • UN FOST DIR O PORECLEA CATEAUA CU FUNDUL ROSU ,.PE FEMEIA ASTA CRED CA NICI EA NU SE SUPORTA CAND SE VEDE IN OGLINDA.MANCATORUL DE RAHAT CARE O PUPA LA BUCI E pERSOANA fIZICA SA VEDETI CUM SI ASTA O LASA .VORBA CIUVA DE AICI CUM NAIBA SE SUPORTA ..FAMILIA OARE CE ZICE ?????NIMENI NU AR INCADRA O ASEMENEA CATEA

Adauga un comentariu