Peste 13.000 de evrei au fost uciși în Pogromul de la Iași, din urmă cu exact 8 decenii. Tragicele incidente din 1941 au fost marcate ieri, la Cimitirul Evreiesc din municipiul Iași, în prezența unor oficialități locale, județene, dar și a unor înalte oficialități din străinătate. La Iași a fost inaugurat și Muzeul Holocaustului, iar supraviețuitori ai Pogromului au primit titlul de cetățeni de onoare ai orașului
Mărturii cutremurătoare, despre masacrul în care au murit 13.266 de persoane în Iași! Pogromul din 1941 a lăsat urme adânci în istoria Iașului și după 8 decenii de la tragicele întâmplări. În acest an, autoritățile locale și Federația Comunităților Evreiești au ținut să marcheze, printr-o serie de evenimente speciale, comemorarea a 80 de ani de la ceea ce a fost una dintre cele mai negre perioade din istoria modernă a României.
Ieri, 29 iunie 2021, la Cimitirul Evreiesc din Iași au avut loc diverse manifestări dedicate comemorării celor care au fost uciși în curtea Chesturii Poliției în 1941, dar și în „trenurile morții”. Printre cei prezenți la manifestare s-au numărat David Saranga, Ambasadorul Statului Israel în România, primarul Mihai Chirica, prefectul Marian Grigoraș, Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, rabinul Josef Wasserman, reprezentanți ai Comunităților Evreiești, dar și din partea Ambasadelor Germaniei, Statelor Unite ale Americii și Franței.
Mărturii cutremurătoare despre Pogromul de la Iași
Excelența Sa David Saranga, Ambasadorul Israelului în România, a evidențiat suferința evreilor din Iașii anului 1941.
„În acele timpuri, în Iași se auzeau focuri de armă, dar și strigătele de ajutor ale evreilor alungați din caselor lor. La ordinul autorităților române, au fost condamnați la moarte. Locuitorii au păstrat tăcerea, o tăcere care a lăsat în urmă doar suferință… În doar câteva zile, un oraș marcat de spiritul toleranței a devenit locul în care evreii au cunoscut tot ceea ce e mai rău. În mijlocul nopții, mii de evrei au fost scoși din case și torturați! Cei care au supraviețuit gloanțelor au fost duși la Gară și urcați în «trenurile morții», au fost plimbați către nicăieri, în canicula verii”, a menționat David Saranga, Ambasadorul Statului Israel în România.
Declarația unui supraviețuitor al masacrului de la Iași
Peste 2.500 de evrei au murit sufocați sau de sete în vagoanele de tren în care au fost urcați pentru a ajunge în Călărași sau Podu Iloaiei. Alte câteva mii au pierit sub tirul gloanțelor, în curtea Chesturii de Poliție. Ambasadorul Israelului a evidențiat și mărturia lui David Moritz, care, în timpul incidentelor din 1941, avea doar 17 ani.
„În iunie 1941 am fost dus, împreună cu tata și cu un frate mai mare, la Chestură. Când am întrebat pentru ce ne duc și de ce ne bat așa de tare, mi-au răspuns: «Fiindcă sunteți evrei! Noi nu avem nevoie de evrei!» După ce am fost bătuți mult mai rău decât orice om care face fapte rele, ne-au dus de la Chestură, la Gară. Au ticsit vagoanele cu câte 120 de persoane, într-o căldură insuportabilă. La geamuri au fost bătute scânduri, să nu pătrundă niciun pic de aer!
Ne-au plimbat 4 zile și 4 nopți fără apă. La Roman au rămas în vagonul meu numai 6 inși, în loc de 120, câți eram la urcare! Mi-am tăiat pielea de la mâna stângă și am supt sângele meu, în loc de apă. Fratele meu cel mare s-a prăbușit în trenul care a plecat la Podu Iloaiei. Avea atunci 19 ani”, se arată în mărturia ui David Moritz, supraviețuitor al Pogromului de la Iași.
Povestea masacrului de pe străzile Iașului, din 1941
Parlamentarul Silviu Vexer a arătat și cum a decurs momentul în care Poliția a început să-i vâneze pe evreii de pe străzile Iașului.
„Totul a început cu un telefon, când Ion Antonescu l-a apelat pe colonelul Ion Lupu, chestorul Poliției Iași, ordonându-i să curețe Iașul de evrei. A fost masacrul a peste 13.000 de evrei, cunoscut ulterior drept «Pogromul de la Iași». Imaginile, documentele, chiar și mărturiile supraviețuitorilor nu pot reda cu adevărat ceea ce s-a întâmplat, nu pot exprima suferința și chinul după ceea ce s-a întâmplat!”, a spus deputatul Silviu Vexler, prezent la manifestare.
Muzeul Pogromului de la Iași, în curtea fostei Chesturi
Tot ieri, 29 iunie 2021, a avut loc deschiderea oficială a Muzeului Pogromului, din curtea fostei Chesturi, de pe strada Vasile Alecsandri, actuala Casă a Muzeelor. Clădirea este administrată de Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR), iar autoritățile au decis ca, printre muzeele deschise în interior, să funcționeze și unul dedicat Pogromului.
De asemenea, ieri, municipalitatea a oferit titluri de cetățeni de onoare unor supraviețuitori ai Pogromului – și nu numai. Au primit aceste titluri Frances Fletcher, Jehuda Evron, Moshe Yassur, Michael Cernea, supraviețuitori ai masacrului din 1941. Au mai primit acest titlu și Alexandru Florian, directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, dar și Rabinul Josef Wasserman, din Israel.