Titlurile zilei

Statistică infiorătoare! Mai bine de jumătate din pacienții cu COVID-19 internați la secția de Terapie Intensivă din Iași au murit! Dr. Florin Roșu: „Din ce în ce mai multe persoane intră în stare critică”

Publicat: 08 aug. 2020
Mai bine de jumătate din pacienții cu Covid-19 internați la secția de Terapie Intensivă din Iași au murit, iar dr. Florin Roșu spune că din ce în ce mai multe persoane intră în stare critică
Statistică infiorătoare! Mai bine de jumătate din pacienții cu Covid-19 internați la secția de Terapie Intensivă din Iași au murit

Statistică infiorătoare din secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Mai bine de jumătate din pacienții cu COVID-19 internați în stare critică au murit. Dr. Florin Roșu spune că numărul de persoane care intră în stare critică s-a dublat: „Numărul de pacienți în stare critică este mai mare acum decât în lunile considerate ca fiind vârful pandemiei”

O statistică actualizată, arată că la secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, peste 57 la sută dintre pacienții internați în stare critică cu COVID-19 au murit. Aceștia sufereau și de alte boli asociate ca diabetul zaharat, boli cardiovasculare și obezitate. Așa cum spun medicii, pacienții care suferă de aceste boli, se dau primii bătuți în lupta cu COVID-19. Specialiștii vorbesc despre oameni care, deși aveau alte comorbidități, ar mai fi avut zile de trăit dacă nu s-ar fi infectat cu coronavirus.

În 5 luni de zile, Iașul a îngropat 68 de persoane infectate cu coronavirus

De mai bine de 5 luni de zile, Iașul a devenit victima COVID-19. Zeci de oameni au murit și au lăsat în urmă familiile îndurerate, după ce au fost diagnosticați cu coronavirus. Statistica arată că din 120 de pacienți internați la Terapie Intensivă în Iași, 68 au decedat.

„Mortalitatea pe secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași este de 57 la sută. Comparativ cu alte județe din România, mortalitatea este mai scăzută. În ultimele 2 săptămâni am înregistrat 7 decese. Toți pacienții care intră pe ATI, sunt pacienți care suferă și de alte comorbidități. Vorbim de pacienți cu diabet, boli cardiovasculare, obezitate, și boli pulmonare. Din cauza sistemului imunitar scăzut, nu au mai făcut față luptei cu coronavirus și au decedat”, spune dr. Florin Roșu, șeful compartimentului de ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

S-a dublat numărul de pacienți cu COVID-19 care intră în stare critică, iar medicii spun că de vină este nerespectarea măsurilor de siguranță

Dr. Florin Roșu vorbește de o dublare a numărului de pacienți cu COVID-19 care intră în stare critică la secția de Terapie Intensivă. Nici la începutul pandemiei de coronavirus, la Iași nu era situația atât de gravă ca acum, spun medicii.

„Numărul de pacienți în stare critică este mai mare acum decât în lunile considerate ca fiind vârful pandemiei de COVID-19. Am putea spune chiar că s-a dublat. Se pare că populația nu a înțeles că respectarea măsurilor de siguranță emise la nivel național de către autorități este salvatoare. Mai ales pacienții cu alte afecțiuni ar trebui să fie mai prompți. Din păcate, cifrele arată că atât la nivel național, cât și la nivel local, numărul de îmbolnăviri a crescut”, mai spune dr. Florin Roșu.

Dr. Florin Roșu: „Perioada în care un pacient este internat la Terapie Intensivă reprezintă o traumă pentru familie. E greu de descris”

O mare parte din populație nu crede în puterea COVID-19 până în momentul în care nu are un membru al familiei internat la secția de Terapie Intensivă. Numărul de telefon pus la dispoziția familiilor pentru a afla informații despre pacienții internați pe secție se înroșește în fiecare zi. Oameni disperați sună să se asigure că mai există șanse de supraviețuire pentru cei dragi. Din păcate, răspunsul nu este întotdeauna unul pozitiv. Medicii povestesc cu ce situații dificile se confruntă familiile celor care află că pacientul a murit.

„Perioada în care un pacient este internat la Terapie Intensivă reprezintă o traumă pentru familie. Totodată, vestea că pacientul a decedat lasă urme greu de acoperit. Chiar și pentru noi, cadrele medicale, cele care ne atașăm de pacienții internați la noi, atunci când o persoană moare, este imposibil să nu ne afecteze. Sunt efectiv situații greu de descris”, adaugă dr. Florin Roșu.

Nimeni nu știe dacă pacienții cu COVID-19 internați la Terapie Intensivă se vor vindeca complet vreodată

Medicii de la secția de Terapie Intensivă nu au încă un răspuns dacă pacienții internați cu forme grave ale bolii vor suferi repercusiuni sau nu. Totul rămâne o incertitudine și asta pentru că nu există studii în această direcție. Este prea devreme să discutăm despre o vindecare completă.

„Încă nu știm dacă pacienții internați cu COVID-19 la ATI în stare critică vor suferi sau nu repercusiuni. Ne confruntăm cu acest virus de abia de câteva luni și nu s-au efectuat studii în acest sens. Cert este faptul că, chiar și după externare, plămânii acestora nu sunt complet vindecați. După externare, pacientul vindecat nu are nicio restricție și poate trăi în continuare o viață normală. Singurul impediment ar fi, că pentru o perioadă cel puțin, aceștia obosesc mult mai repede decât înainte de a fi afectați”, încheie medicul ieșean.

Comentarii
 • Indivizii numiti,,medici”,nu fac de fapt, NIMIC pentru acesti bolnavi.
  NU stiu nimic despre boala ,doar ii conecteaza la oxigen,enventual.
  Si storc statul de vagoane de bani.
  Lasa sistemul imunitar al pacientului ,,sa lucreze”,de unde,mortalitatea in RO mai mare ca oriunde.
  In rest,specula cu materiale sanitare si bani furati ,mai pe scurt, GENOCID

 • Sigur domnule doctor ne confruntam cu o mare manipulare la nivel național care are ca scop distrugerea sistemului medical deja aflat în colaps și crearea unui sistem medical privat așa cum ați declarat și dv pacienții care au decedat sufereau și de alte afecțiuni care sau agravat datorită faptului că nu au primit îngrijire de specialitate la timp sistemul imunitar e distrus și atunci infectie cu acest virus e fatală pentru majoritate bolnavilor cronici cu afecțiuni preexistente dacă va uitati pe statistici o sa vedeti ca in 2018 la Iași au decedat datorită gripei sezoniere 101 oameni.despre ce pandemia discutam noi astăzi?discutam doar despre incompetenta medicilor ,slabă dotare din spitale ,si despre manageri de spitale numiti pe criterii politice cu un trecut infracțional ușor de manipulat care au pus si pun umărul la distrugerea sistemului medical in Romania

 • Medicii șefi la ATI nu sunt de fapt doctori in adevăratul sens al cuvântului, care sa trateze holistic bolnavi cu COVID, bolnavi care au si comorbidități, la care ATI-știi nu se pricep de loc si nici nu apelează la specialiști cardiologi, pneumologi, interniști (nici nu prea exista); așa încât bolnavii care au si covid sunt lăsați in voia soartei, nu-i consultă nimeni, li se aplica niște protocoale stupide; cine scapă după “tratamentele” astea-fie iertat, cine Nu D-zeu cu mila !… se înregistrează la statistica decese…..

 • Medicii șefi la ATI nu sunt de fapt doctori in adevăratul sens al cuvântului, care sa trateze holistic bolnavi cu COVID, bolnavi care au si comorbidități, la care ATI-știi nu se pricep de loc si nici nu apelează la specialiști cardiologi, pneumologi, interniști (nici nu prea exista); așa încât bolnavii care au si covid sunt lăsați in voia soartei, nu-i consultă nimeni, li se aplica niște protocoale stupide; cine scapă după “tratamentele” astea-fie iertat, cine Nu …..
  D-zeu cu mila !… se înregistrează la statistica decese…..

 • Răspuns pt Doctor:

  Adevărul este „Doctor” k pe ATI a.ti putea lucra și dumneavoastră, păreți să aveți o părere foarte obiectivă asupra situației…numai așa…să luați și dvs niste bani….ori ești medic ori nu ești! Nu exista medici în adevăratul sens al cuvântului și alții mai puțini medici!Hello?!Te.ai conectat la 5G?

Adauga un comentariu