Un adevărat dezastru s-a abătut asupra unor localități ieșene. O listă întreagă de primării din județ au fost prinse pe picior greșit după mai multe licitații și documente făcute după ureche. Dezastrul din contabilitățile primăriilor este de-a dreptul uriaș. Inspectorii Curții de Conturi au scos la iveală o sumedenie de nereguli făcute din birourile primăriilor
O serie de controale făcute pe parcursul anului trecut de către inspectorii Curții de Conturi au evidențiat o listă întreagă de greșeli și chiar de afaceri făcute de unele primării din județ. Dacă unele unități administrative din Iași au trecut greșit mai multe proiecte, altele au ajuns să facă adevărate afaceri din bani publici. Toate acestea au fost descoperite în urma unor controale făcute de Curtea de Conturi pentru anul 2018.
O gaură consistentă descoperită de inspectorii Curții de Conturi a apărut la Consiliul Județean Iași. Verificările efectuate de inspectorii instituției de control au scos la iveală o serie de situații surprinzătoare. Timp de cinci ani, între 2013 și 2018, o bună parte din lucrările făcute de CJ sau de instituțiile subordonate nu au mai fost inventariate, pentru ca valoarea acestora să fie actualizată. Paguba în acest sens a fost de peste 3,1 milioane lei.
Și municipiul Pașcani se află pe lista neagră a unităților care au fost prinse pe picior greșit. În cadrul primăriei pășcănene s-au constatat abateri de circa 8,5 milioane de lei, sumă consistentă pentru bugetul unui oraș. Inspectorii Curții de Conturi au constatat că în Primăria condusă de Dumitru Pantazi s-au completat eronat registrele contabile. O astfel de abatere a vizat și faptul că primarul a dispus în documente menținerea unor investiții ca fiind în curs, deși acestea erau gata de mult.
Practic, nu a trecut la recepționarea lucrărilor respective, cu toate că era obligat să facă acest lucru. În acest sens s-au găsit abateri de peste 7,7 milioane lei. În plus, la primărie nu s-au înregistrat nici măcar cheltuielile sociale de natura tichetelor acordate cu prilejul sărbătorilor. Acestea au fost înregistrate în exercițiul bugetar 2018 deși au fost acordate în exerciții bugetare anterioare. În acest caz, abaterea a fost de 246 mii lei.
Vouchere de vacanță, date ilegal în primărie
Într-o altă situație s-a aflat și Primăria comunei Tansa. În acest caz, paguba a fost de peste jumătate de milion de lei.
„S-a ajuns la achiziția unor elemente patrimoniale de natura activelor fixe și stocurilor de materiale, bunurile fiind evidențiate în evidența contabilă și în cea tehnico-operativă și în exercițiul bugetar ulterior. S-au completat eronat registrele contabile privind datoriile unității față de diverși furnizori. Practic, o factură de câteva mii lei a fost înregistrată de două ori și astfel s-au efectuat plățile eronat”, se arată în raport.
În ultimii patru ani, primăria nu a trecut nici la încasarea unor taxe provenite din amenzi, paguba înregistrată fiind de peste 10 mii lei. Și asta nu este tot. În primărie s-au dat până și vouchere de vacanță după ureche.
„S-a trecut la recuperarea integrală a plăților nelegale efectuate în suma de 10,5 mii lei, potrivit cadrului legal, datorat acordării aleșilor locali de vouchere de vacanță și drepturi salariale majorate în mod nejustificat, împreună cu beneficiile nerealizate, coroborat cu regularizarea obligațiilor către bugetele publice aferente acestora. S-a cerut și înregistrarea în contabilitate și recuperarea integrală a plăților nejustificate efectuate reprezentând servicii de telefonie aferente apelurilor internaționale ce nu au legătură cu activitatea unității, împreună cu beneficiile nerealizate”, se mai arată în raportul respectiv.
Locuințe trecute aiurea în patrimoniu
O altă mare problemă a autorităților din Pașcani a fost legată și de Regia Autonomă de Gospodărire Comunală și Locativă (RAGCL). În acest caz au fost găsite nereguli de peste 860 mii lei. Au fost înregistrate bunuri cu destinație de locuință, fără documente care să ateste dreptul de proprietate asupra acestora de către regie. 34 de imobile de locuit și 5 spații comerciale erau trecute în proprietatea regiei, deși acest lucru nu mai era valabil. Mai mult, s-au încasat sume de pe urma vânzării unor astfel de locuințe, cu toate că realitatea era alta.
Și în comuna Cotnari au fost găsite o serie de nereguli de către inspectorii Curții de Conturi. În cadrul primăriei s-au găsit nereguli de peste 660 mii lei legate de stabilirea și înregistrarea eronată a cheltuielilor cu amortizarea, nefiind înregistrate corect unele investiții. Tot la Cotnari nu au fost trecute corect cheltuielile angajate și decontate pentru mai multe investiții. De exemplu, au fost trecute greșit în documente sume legate de înființarea sistemului de alimentare cu apă în satele Hodora, Bahlui și Iosupeni, dar și despre modernizarea drumurilor.
Nici cei din Primăria comunei Fântânele nu au trecut în documente toate obiectivele de investiții finalizate și recepționate. Gaura înregistrată în documente a fost în acest caz de circa 5,9 milioane lei. Tot în cadrul primăriei respective s-a găsit și o neconcordanță între drepturile salariale înregistrate în evidența contabilă și cele plătite conform statelor de plată.
Într-o primărie din județ s-a găsit un adevărat dezastru printre documente. La Primăria comunei Mircești paguba a fost una de peste 7,8 milioane lei. Pe lângă înregistrarea unor debite ce trebuiau acordate cadrelor didactice, s-a trecut de două ori valoarea unei investiții în localitate privind canalizarea din satele comunei.