National

Masca de protecție, obligatorie de astăzi și în județul Vaslui

Publicat: 04 aug. 2020
ALT=
Masca de protecție, obligatorie de astăzi și în județul Vaslui

Masca de protecție devine obligatorie de astăzi și în toate zonele agglomerate din județul Vaslui, conform unei decizii a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

„Începând cu data de 4 august, este obligatorie purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spaţiile publice deschise de pe teritoriul judeţului Vaslui, în grupuri de mai mult de trei persoane care nu sunt membri ai aceleiaşi familii, spaţii cum ar fi: pieţele agro-alimentare, târgurile, zonele de aşteptare, staţii de autobuz, peroane, zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, pe toată perioada de funcţionare a acestor activităţi”, se arată în hotărârea CJSU Vaslui.

Se interzice comercializarea produselor alimentare şi a băuturilor alcoolice şi nealcoolice la terasele

Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, cu avizul autorităţilor sanitare şi în funcţie de specificul activităţilor desfăşurate pe raza unităţilor administrativ-teritoriale, vor putea stabili şi alte spaţii publice deschise pentru care să se aplice măsura obligativităţii purtării măştii de protecţie.

Totodată, începând de marţi, în intervalul orar 23,00 – 6,00, se interzice comercializarea produselor alimentare şi a băuturilor alcoolice şi nealcoolice la terasele din judeţul Vaslui.

Masca de protecție devine obligatorie în aer liber și în județul Neamț

Începând de miercuri, 5 august, de la ora 6:00, masca de protecție devine obligatorie în aer liber pe raza județului Neamț.

Măștile de protecție vor fi purtate în piețe, târguri, oboare, evenimente în aer liber, obiective turistice, lăcașuri de cult turistice și ecumenice.

De asemenea, prefectul George Lazăr a mai adăugat că masca nu este obligatorie în parc sau în alte zone de agrement, ci doar în zonele menționate.
Cu toate acestea, excepție fac și lucrătorii care depun muncă fizică intensă în spații unde temperaturile sunt foarte mari sau umiditatea este foarte mare.
În situația de față, terasele nu se vor închide terasele și nici nu se va fixa un program. Iar în cazul în care această măsură nu va fi respectată, se vor da amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei.

Masca, obligatorie la Iași, de la începutu lunii

Masca de protecție este obligatorie în toate spațiile deschise, inclusiv pe stradă, din 1 până în 14 august, în toate localitățile din județul Iași.

Decizia CJSU vine după ce, joi, la Iași, au fost confirmate 45 de cazuri, iar miercuri, 26.

„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași a decis ca, în intervalul 1 – 14 august 2020, să se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție pentru toate persoanele, prezente în spațiile publice deschise, de pe întreg teritoriul județului Iași”, a anunțat Prefectura Iași.

Sunt exceptați de la această măsură persoanele care fac activități fizice intense sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) și copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

„În urma analizei făcute de autoritățile publice cu atribuții în domeniu, care monitorizează indicatorii ce descriu cel mai bine evoluția răspândirii infecției cu SARS COV2 la nivelul județului Iași, s-a considerat necesară adoptarea acestei decizii mai ferme și fără echivoc, astfel încât să putem sprijini mediul sanitar în efortul său de a gestiona epidemia de COVID-19. E o măsură pe care o luăm pentru o perioadă limitată de timp, perioadă la capătul căreia sperăm să vedem efecte în îmbunătățirea indicatorilor monitorizați”, a declarat prefectul Marian Grigoraș.

 

Cei care nu vor purta masca riscă o amendă între 500 și 2.500 de lei.

 

Adauga un comentariu