WoW!

Măștile chirurgicale ar putea fi refolosite. Cum se dezinfectează corect

Publicat: 01 apr. 2020
, Image: 495197104, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Alan Sau / Alamy / Alamy / Profimedia

Măștile chirurgicale pot fi refolosite după igenizare, spun ultimele studii. E bine să le folosiți când ieșiți din casă, chiar pentru o perioadă scurtă. O dată pentru protecția împotriva particulelor încărcate cu virusuri , iar mai apoi, pentru că vă împiedică să vă atingeți involuntar fața, nasul ori buzele.

Brândușa Petruțescu, medic imunolog: „Măștile pot fi refolosite. Va fi un moment când nu vom mai putea să le folosim zilnic, după fiecare expunere. Virusul nu persistă mai mult de patru zile pe suprafața măștii, care e o suprafață destul de repelentă, adică nu menține particule. Punem masca respectivă într-o pungă de hârtie, notăm ziua în care am folosit-o și să o folosim peste patru zile.”

De asemenea, masca chirurgicală se poate dezinfecta prin fierbere, timp de trei minute.

Brândușa Petruțescu, medic imunolog: „Sunt studii care arată că fierberea trei minute la 100 de grade reduce doar 1% din eficiența măștilor, dar să avem grijă să nu le traumatizăm în timpul fieberii. Punem masca în apă, fierbe trei minute, apoi o spălăm și o lăsăm să se răcească în apă și apoi o punem la uscat”.

Măștile chirurgicale ar putea fi refolosite. Cum se dezinfectează corect

Clorul și alcoolul distrug materialul măștilor chirurgicale. Le lărgesc fibrele. Important este, totuși, ca acestea să rămână cu un diamentru de cel mult 2,5 microni, adică un spațiu care să nu permită intrarea picăturilor de salivă. Particulele virale sunt mai mici, însă transportul se face cu doar cu ajutorul acesteia.

Noul coronavirus se transmite prin mucoasa nasului, mucoasa orală, mucoasa ochilor și nu prin piele ori urechi.

Veronica Lazăr, profesor imunologie: „La nivelul nasului ori al cavitații orale acesta e preluat de mucus. Prin mucus coboară până în plămân, unde sunt receptorii specifici pentru virus”.

Aici are loc un alt fenomen. Odată ce virusul interacționează cu o celulă, aceasta va lucra doar pentru el și va produce noi particule virale. Infectează apoi celulele din jur. Cei mai mulți dintre noi își ating involuntar gura, nasul, ochii, de 23 de ori într-o oră. De aceea, spălatul pe mâini rămâne sfânt.
Comentarii
  • „Clorul și alcoolul distrug materialul măștilor chirurgicale. Le lărgesc fibrele. Important este, totuși, ca acestea să rămână cu un diamentru de cel mult 2,5 microni, un spațiu care să nu permită intrarea picăturilor de salivă. Particulele virale sunt mai mici, însă transportul se face cu doar cu ajutorul acesteia.”
    Dupa parerea mea („si a altor specialistii”), toate Virusurile sunt antrenate de Miscarile Aerului din zone, incaperi, de Curentii de Aer formati, de Aerul Conditionat, de Respiratia bolnavului infectat. Dupa legile fizicii, chimiei, nu exista particula (structura) sa se sustraga miscarilor moleculelor de aer. Ar trebui ca Virusurile sa se comporte ca niste greutati de la sala de forta, sa cada spre pamant, in timp ce toate celelalte particule si structuri sunt antrenate in miscarea moleculelor de aer. In plus, foarte multe cazuri de la petreceri de 8 Martie sau din calatoriile cu avionul, cand persoanele nu s-au atins, nu au stranutat, nici nu au suflat inspre infectat ! Uneori si la 2 m. Sau, cand respira bolnavul infectat, Virusurile ar trebui sa ramana pe loc si doar aerul trasmis Nu ar trebui sa infecteze pe nimeni…

Adauga un comentariu