Titlurile zilei

Meci fierbinte după poarta Penitenciarului! Fostul primar al Iașului, Gheorghe Nichita, și judecătorul pușcăriei se atacă reciproc! De unde a izbucnit întreg scandalul! (Exclusiv)

Publicat: 20 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Meci fierbinte după poarta Penitenciarului Fostul primar al Iașului Gheorghe Nichita și judecătorul pușcăriei se atacă reciproc De unde a izbucnit întreg scandalul Exclusiv
Fostul primar Gheorghe Nichita a fost preluat de polițiști și dus la penitenciar, imediat după ce a fost condamnat definitiv în dosarul "UTI"

Fostul primar al Iașului a contestat la Judecătorie o decizie luată în cadrul penitenciarului din Copou. Gheorghe Nichita vrea să execute pedeapsa primită în dosarul „UTI” în regim semideschis. Amintim că ex-edilul a fost condamnat definitiv la 5 ani de pușcărie, pentru o presupusă șpagă

Proces incendiar, pe rolul Judecătoriei Iași! Ex-edilul Gheorghe Nichita contestă regimul de executare a pedepsei primite în dosarul „UTI”! Fostul primar al orașului vrea să execute sentința în regim semideschis! Solicitarea a ajuns recent pe rolul instanței. Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au decis amânarea procesului până pe 27 noiembrie 2020. Gheorghe Nichita ar putea fi audiat prin videoconferință, fără a fi adus la sediul instanței.

Gheorghe Nichita consideră că judecătorul din Penitenciarul Iași l-a luat peste picior

La începutul lunii septembrie 2020, fostul primar al orașului a cerut judecătorului de supraveghere din Penitenciarul Iași să îi schimbe regimul de detenție, din închis, în semideschis. Pe 7 septembrie 2020, magistratul din pușcăria din Copou a respins solicitarea. De asemenea, s-a stabilit ca termenul de reanalizare a cererii să fi pe 21 ianuarie 2021.
Totuși, Gheorghe Nichita a considerat că a fost nedreptățit.

„Motivarea hotărârii în ansamblu vădește o lipsă de imparțialitate a judecătorului delegat la Penitenciarul Iași. Acesta a anulat întreaga mea carieră politică și administrativă. Rezultă în mod clar aversiunea magistratului față de petentul-contestator!”, a precizat fostul primar al Iașului în cererea adresată Judecătoriei Iași.

Supărat că nu i-au fost luate în seamă diplomele

Alături de solicitarea de modificare a regimului de executare a pedepsei de 5 ani de închisoare, primită în dosarul”UTI” pentru o presupusă șpagă, Gheorghe Nichita a depus și copii după diplomele obținute de-a lungul anilor. Totuși, fostul edil susține că judecătorul delegat în Penitenciarul Iași nu le-a luat în seamă.

„Argumentul că eu nu m-am evidențiat prin urmarea unor cursuri de doctorat, că nu am inventat sau inovat în domeniile în care am studiat sau am activat profesional reprezintă o remarcă vădit tendențioasă. Vorbim despre regimul penitenciar, nu despre un concurs de promovare în mediul universitar”, a mai susținut Gheorghe Nichita.

Acesta a arătat că este absolvent de studii superioare, că, de-a lungul timpului, a ocupat funcții importante, precum cea de director general al fostei RAJAC Iași sau cea de primar al orașului, dar și funcții de conducere în cadrul Partidului Social-Democrat (PSD). Ex-primarul Gheorghe Nichita a mai susținut că, în sistemul penitenciar din România, existau, la un moment dat, 27.250 de deținuți, dintre care 49 pentru luare de mită. În același timp, 2.018 deținuți sunt încarcerați pentru violuri. Mai mult, el a susținut că doar 3,4 la sută dintre persoanele încarcerate în România în prima parte a anului 2019 erau absolvente de studii superioare.

Fostul edil, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare, pentru șpagă, în dosarul „UTI”

Pe 5 august 2020, Curtea de Apel București a dispus condamnarea definitivă a lui Gheorghe Nichita. Acesta a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare, sub acuzația de luare de mită. La câteva ore, polițiștii ieșeni s-au deplasat la casa fostului primar, l-au luat și l-au dus la Penitenciarul Iași, în vederea executării pedepsei.
În decembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Gheorghe Nichita, pe președintele grupului UTI, Tiberiu Urdăreanu, precum și pe vicepreședintele UTI Mihail Tănăsescu. Nichita a fost acuzat de luare de mită, iar alți inculpați – de dare de mită. Nichita a fost acuzat că ar fi cerut 10 la sută dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei atribuit UTI și unei alte firme, precum și reduceri la un hotel de lux din București, însă și cazare în China.

Pe lângă aceasta, Gheorghe Nichita a fost condamnat, la prima instanță, de Tribunalul Iași, la 5 ani și 2 luni de închisoare, în dosarul intitulat generic „Amanta”, pentru instigare la folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit, în formă continuată. Totuși, decizia nu este definitivă, aceasta fiind contestată.

Adauga un comentariu