Local

Medicii de la UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon”, înjurați zilnic de pacienți! Dacă vin la consultații, bolnavii au pretenția de a primi și mâncare! Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Asigurarea medicală nu acoperă hrana”

Publicat: 30 sept. 2020
Medicii de la UPU au fost înjurați de pacienți pentru că nu le-au dat de mâncare, iar prof. dr. Diana Cimpoeșu explică faptul că asigurarea medicală nu acoperă hrana
Pacienți care așteaptă să fie consultați la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Sf. Spiridon din Iași

Medicii de la UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași sunt înjurați zilnic de pacienți. Veniți pentru consultații și fiind nevoiți să aștepte câteva ore, bolnavii îi jignesc pe medici pentru că nu li se oferă hrană. Prof. dr. Diana Cimpoeșu povestește situații halucinante de pe băncile de așteptare din spital

La Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași se prezintă zilnic, în medie, 200-250 de pacienți. Printre aceștia se află și persoane revoltate că sunt nevoite să aștepte rezultatele examinării medicale. Mai mult decât atât, unii își permit să înjure medicii pentru că nu primesc de mâncare în cele câteva ore de așteptare. Așa cum spune prof. dr. Diana Cimpoeșu, cadrele medicale, epuizate de volumul mare de muncă, trebuie să-și găsească puterea necesară pentru a face față și stresului provocat de acest tip de pacienți. Medicul ieșean explică faptul că, în UPU, spitalul nu are obligația de a hrăni pacienții. Unii bolnavi dau nepăsători din umeri și evocă faptul că plătesc asigurare medicală și, prin aceasta, li se cuvine să fie hrăniți.

Un bărbat ajuns în UPU cu ambulanța a înjurat șefa de gardă pentru că nu i-a dat de mâncare

Cele aproape șapte luni de la declanșarea pandemiei de COVID-19 au epuizat cadrele medicale din spitale. De parcă asta nu ar fi suficient, la UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, zilnic se trezește câte un pacient nemulțumit care jignește sau înjură medicii. Recent, un bărbat adus în UPU cu ambulanța, după ce a sunat la 112 spunând că are simptome de COVID-19, a înjurat șefa de gardă pe motiv că nu-i dă de mâncare. Acesta a făcut testul PCR în UPU și era în așteptarea rezultatului. Deși medicii i-au spus că poate aștepta rezultatul chiar și la domiciliu, a preferat să rămână în spital.

„Un pacient care aștepta rezultatul testului PCR în UPU a înjurat șefa de gardă pe motiv că nu-i dă de mâncare. Acesta a devenit agresiv verbal după câteva ore de la recoltarea probelor. Bărbatul a spus medicului că el plătește asigurare medicală și că i se cuvine să primească hrană”, spune prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.

Medicii de la UPU spun că nu e responsabilitatea spitalului să ofere mâncare pacienților care vin la consult

Prof. dr. Diana Cimpoeșu explică faptul că pacienții care vin în UPU nu primesc de mâncare, ci numai pacienții internați. Nu există acoperire prin Casa de Asigurări de Sănătate pentru hrana pacienților din UPU. Populația trebuie să înțeleagă mai ales că rezultatul testului PCR se poate aștepta și la domiciliu.

„Pacienții care vin în UPU nu primesc de mâncare. Mai aducem la prânz pachețele cu hrană, dar acestea nu sunt decontate de CAS. Pacienții care cer de mâncare spun că plătesc asigurare medicală pentru a primi hrană, dar nu se prevede acest aspect și pentru UPU”, mai spune prof. dr. Diana Cimpoeșu.

În fiecare zi, la UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași ajung, în medie, 40 de pacienți suspecți de COVID-19. Dintre aceștia, trei sferturi sunt diagnosticați pozitiv la infecția cu coronavirus.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Unii păcălesc sistemul medical, sună la 112 și spun că au simptome de COVID-19. La spital, medicii constată că nu e așa”

Zeci de ieșeni încearcă să păcălească sistemul medical. Aceștia sună la 112 și acuză simptome specifice infecției cu COVID-19, doar pentru a beneficia de testul PCR gratuit. Când ajung la UPU, medicii constată că mulți mint, doar pentru a se testa.

„Unii păcălesc sistemul medical. Sună la 112 și spun că au febră, dispnee, dureri de cap. Sunt aduși cu ambulanța la spital, apoi fac scandal că așteaptă prea mult, deși medicii constată că simptomele enumerate telefonic nu erau reale. Persoanele care ajung seara în UPU pentru testul PCR trebuie să înțeleagă că pot aștepta și 24 de ore până la venirea rezultatului și asta pentru că, laboratoarele cu care colaborăm nu lucrează pe timpul nopții. Dacă pacientul ajunge seara, i se recoltează probele și abia dimineața le trimitem la laborator. În după-amiaza zilei următoare primim rezultatul testului. Am explicat de nenumărate ori faptul că pacienții pot aștepta acasă rezultatul. Mai ales acum că e frig, nu este prea plăcut să aștepți în frig, în cort”, încheie prof. dr. Diana Cimpoșu, șefa UPU SMURD Iași.

Comentarii
 • Medicii și celelalte cadre medicale sunt extraordinari și merită felicitări, dar este foarte proasta organizarea!
  Am fost in zona albastra și pot să spun acest lucru în cunoștință de cauză!
  Nu am văzut decât la noi o atât de proasta organizare!
  Nu ți se spune că trebuie TU sa suni la UPU SPIRIDON SA AFLI REZULTATUL TESTULUI PCR(cred că este cel mai simbolic nume și predestinat pentru România, chiar daca se pronunță altfel) și stai și aștepți, suni la D.S.P. iar ei nu știu nimic, suni la UPU și ți se spune că ei te anunță doar daca rezultatul testului PCR este pozitiv.
  Poți să mori liniștit acasă, dacă ai alta afecțiune cu un simptom asemănător COVID până se organizează cei de la UPU mai bine!
  Pe această cale țin să mulțumesc domnișoarei medic rezident care mi-a pus un diagnostic corect si am știut să mă adresez (după alte 24 ore petrecute în izolare cu febră foarte mare) clinicii de specialitate care mi-a dat un tratament pentru afecțiunea de care sufăr și care provoacă febră, FARA sa fie COVID !
  Ar trebui o mai buna organizare și în această privință! Că nu toți cei care fac febră trebuie sa fie automat și suspecți de COVID!
  Cât despre faptul GRAV că cei aflati in Spital nu primesc mâncare, iar este de domeniul PCR!
  Ei sunt în izolare sau nu?
  Daca sunt in izolare in Spital până așteaptă rezultatul testului, atunci nu pot merge la chioșcul de peste drum să își cumpere mâncare!
  Deja sfidează logica bunului-simt aceste reglementări haotice!
  Este un suspect de Covid in zona de izolare! Cum face?
  Atunci sugerez ori sa îi spuneți la telefon sa vina cu mâncare și apă pentru 24 ore, ori sa sune pe cineva care sa îi aducă mâncare, sa o lase la TRIAJUL UPU și să fie preluată de un cadru medical, care sa i-o aducă!

 • Testul PCR este trimis la PRAXIS !
  Deci Statul Român, mai precis guvernanții noștri liberali, „colaborează” pentru „binele nostru” și „buzunarele lor largi”, tot cu „privații”, …”sărăcuții de ei”, că tare ne mai vor binele și nouă, dar și LOR! Sau mai mult LOR?
  Ca să aflați și voi că Galbenii sunt mai hoți ca Roșii și toți sunt Orange!
  Explicație: liberalii sunt mai hoți ca social-democrație și toți sunt de „cacao”! Fără lapte!

 • P.S. „datorita” haosului!
  Înțelegeți voi!
  Cam ce haos este cu testarea și cine PROFITA din aceasta testare! Vom avea Regii Covidul cum avem și Regii Asfaltului !
  Îmbogățiții(penalii) „din cauza” Covid 19 !
  Și îi înjurați pe procurori că ei nu au terminat, dosarele prăfuite, cu vechii corupți și trebuie să pună coperta la altele cu „liberalii mai hoți” !
  Sa le uram „succesuri” tuturor!
  Unora spre o pensie de serviciu nemeritată (adică tot hoție din buzunarul cetățeanului cu pensie normala), dar girată de PARLAMENT,
  iar celorlalți să nu ajunga sa se bucure de banii furați „spre grija românilor”!

Adauga un comentariu