Local

Medicii de la UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon”, înjurați zilnic de pacienți! Dacă vin la consultații, bolnavii au pretenția de a primi și mâncare! Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Asigurarea medicală nu acoperă hrana”

Publicat: 30 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicii de la UPU de la Spitalul Sf. Spiridon înjurați zilnic de pacienți Dacă vin la consultații bolnavii au pretenția de a primi și mâncare Prof. dr. Diana Cimpoeșu Asigurarea medicală nu acoperă hrana
Pacienți care așteaptă să fie consultați la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Sf. Spiridon din Iași

Medicii de la UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași sunt înjurați zilnic de pacienți. Veniți pentru consultații și fiind nevoiți să aștepte câteva ore, bolnavii îi jignesc pe medici pentru că nu li se oferă hrană. Prof. dr. Diana Cimpoeșu povestește situații halucinante de pe băncile de așteptare din spital

La Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași se prezintă zilnic, în medie, 200-250 de pacienți. Printre aceștia se află și persoane revoltate că sunt nevoite să aștepte rezultatele examinării medicale. Mai mult decât atât, unii își permit să înjure medicii pentru că nu primesc de mâncare în cele câteva ore de așteptare. Așa cum spune prof. dr. Diana Cimpoeșu, cadrele medicale, epuizate de volumul mare de muncă, trebuie să-și găsească puterea necesară pentru a face față și stresului provocat de acest tip de pacienți. Medicul ieșean explică faptul că, în UPU, spitalul nu are obligația de a hrăni pacienții. Unii bolnavi dau nepăsători din umeri și evocă faptul că plătesc asigurare medicală și, prin aceasta, li se cuvine să fie hrăniți.

Un bărbat ajuns în UPU cu ambulanța a înjurat șefa de gardă pentru că nu i-a dat de mâncare

Cele aproape șapte luni de la declanșarea pandemiei de COVID-19 au epuizat cadrele medicale din spitale. De parcă asta nu ar fi suficient, la UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, zilnic se trezește câte un pacient nemulțumit care jignește sau înjură medicii. Recent, un bărbat adus în UPU cu ambulanța, după ce a sunat la 112 spunând că are simptome de COVID-19, a înjurat șefa de gardă pe motiv că nu-i dă de mâncare. Acesta a făcut testul PCR în UPU și era în așteptarea rezultatului. Deși medicii i-au spus că poate aștepta rezultatul chiar și la domiciliu, a preferat să rămână în spital.

„Un pacient care aștepta rezultatul testului PCR în UPU a înjurat șefa de gardă pe motiv că nu-i dă de mâncare. Acesta a devenit agresiv verbal după câteva ore de la recoltarea probelor. Bărbatul a spus medicului că el plătește asigurare medicală și că i se cuvine să primească hrană”, spune prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.

Medicii de la UPU spun că nu e responsabilitatea spitalului să ofere mâncare pacienților care vin la consult

Prof. dr. Diana Cimpoeșu explică faptul că pacienții care vin în UPU nu primesc de mâncare, ci numai pacienții internați. Nu există acoperire prin Casa de Asigurări de Sănătate pentru hrana pacienților din UPU. Populația trebuie să înțeleagă mai ales că rezultatul testului PCR se poate aștepta și la domiciliu.

„Pacienții care vin în UPU nu primesc de mâncare. Mai aducem la prânz pachețele cu hrană, dar acestea nu sunt decontate de CAS. Pacienții care cer de mâncare spun că plătesc asigurare medicală pentru a primi hrană, dar nu se prevede acest aspect și pentru UPU”, mai spune prof. dr. Diana Cimpoeșu.

În fiecare zi, la UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași ajung, în medie, 40 de pacienți suspecți de COVID-19. Dintre aceștia, trei sferturi sunt diagnosticați pozitiv la infecția cu coronavirus.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Unii păcălesc sistemul medical, sună la 112 și spun că au simptome de COVID-19. La spital, medicii constată că nu e așa”

Zeci de ieșeni încearcă să păcălească sistemul medical. Aceștia sună la 112 și acuză simptome specifice infecției cu COVID-19, doar pentru a beneficia de testul PCR gratuit. Când ajung la UPU, medicii constată că mulți mint, doar pentru a se testa.

„Unii păcălesc sistemul medical. Sună la 112 și spun că au febră, dispnee, dureri de cap. Sunt aduși cu ambulanța la spital, apoi fac scandal că așteaptă prea mult, deși medicii constată că simptomele enumerate telefonic nu erau reale. Persoanele care ajung seara în UPU pentru testul PCR trebuie să înțeleagă că pot aștepta și 24 de ore până la venirea rezultatului și asta pentru că, laboratoarele cu care colaborăm nu lucrează pe timpul nopții. Dacă pacientul ajunge seara, i se recoltează probele și abia dimineața le trimitem la laborator. În după-amiaza zilei următoare primim rezultatul testului. Am explicat de nenumărate ori faptul că pacienții pot aștepta acasă rezultatul. Mai ales acum că e frig, nu este prea plăcut să aștepți în frig, în cort”, încheie prof. dr. Diana Cimpoșu, șefa UPU SMURD Iași.

Adauga un comentariu