National

Medicii trag un semnal de alarmă: „Sunt ore care ne macină şi ne epuizează. Ne este teamă pentru ce momente vor urma în iarna următoare”

Publicat: 06 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicii trag un semnal de alarmă Sunt ore care ne macină şi ne epuizează. Ne este teamă pentru ce momente vor urma în iarna următoare
Medici in combinezoane impotriva coronavirus

Claudiu Dumitrescu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte, trage un semnal de alarmă și anunță că medicii sunt din ce în ce mai epuizați. El face un apel disperat la medicii de familie, pentru a forma o echipă în tratarea pacienților bolnavi de COVID-19. Mai mult, acesta avertizează că medicii se tem de ceea ce va aduce iarna și relatează clipele prin care pacienții trec, atunci când așteaptă să li se spună că s-au vindecat.

„Ce văd la televizor este foarte puţin faţă de ce vezi în realitate. (…) Credeţi-mă că pleci deprimat după ce vizitezi 10-15 pacienţi şi vezi suferinţa şi teama prin care trec, închişi în acele saloane în acele clădiri din care nu pot să iasă şi aşteptând momentul izbăvitor, momentul vindecării şi al eliberării. Situaţia extrem de disperată, numărul de locuri la noi la spital e din ce în ce mai mic, ne bucurăm pentru fiecare loc liber, pentru fiecare loc la terapie intensivă”, a mai afirmat Claudiu Dumitrescu.

Claudiu Dumitrescu: „Ştim că populaţia este nemulţumită de timpul de aşteptare la UPU”

Managerul declară că numărul de medici este limitat și, în plus aceștia se îmbolnăvesc de COVID-19, fiindcă tratând astfel de pacienți, este inevitabil. De asemenea, el susține că știe de nemulțumirea populației de a petrece mult timp în așteptare la UPU, fapt ce îl preocupă zilnic.

„Este un semnal de alarmă pe care îl tragem din următoarele motive: numărul de pacienţi a fost din ce în ce mai mare în fiecare zi. Asta nu ţine de noi, nu spitalul creează această problemă, deşi noi, spitalele, suntem folosite ca paratrăsnet al societăţii, lucru pe care nu îl vom putea îndepărta nici în următoarea perioadă. Numărul de medici este extrem de limitat şi, în plus, au apărut îmbolnăviri inerente pentru că medicii, asistenţii, infirmierii care tratează pacienţii COVID-pozitiv în mod inerent se vor îmbolnăvi. Chiar dacă măsurile de protecţie la spital sunt duse la nivel maxim, îmbolnăvirile nu vor întârzia să apară. Ştim că populaţia este nemulţumită de timpul de aşteptare la UPU acest lucru ne preocupă în fiecare zi” a declarat managerul SJU Târgovişte, Claudiu Dumitrescu, într-o conferinţă de presă susţinută online, vineri, alături de mai multe cadre medicale din spital.

„Facem un apel disperat către corpul medicilor de familie”

El spune că s-au făcut „numeroase modificări” pentru a scădea timpul de aşteptare la Unitatea de Primiri Urgenţe şi observă multe mesaje încărcate de furie pe Facebook. Astfel, managerul face apel la medicii de familie, pentru a ajuta la tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus.

„Facem un apel disperat către corpul medicilor de familie pe care îi rugăm să ne fie aproape în aceste momente. Fără ajutorul dumnealor, pe care îl cerem disperaţi, nu putem să reuşim. Facem apel la populaţie să respecte cu stricteţe măsurile de protecţie şi de distanţare socială şi să ne înţeleagă şi pe noi că suntem alături de dumnealor, dar fără unitatea între cele două grupări, să le spun aşa, pacienţi şi corpul medical nu vom reuşi. După părerea mea, asta e cheia succesului. De multe ori am văzut pe Facebook, peste 90% din mesaje sunt înjurături şi blesteme. Dacă asta reprezintă o uşurare pentru pacient, pot să continue să le facă, dar credeţi-ne că suntem epuizaţi” a mai spus managerul de spital.

Managerul de la Târgoviște: „Ne este teamă şi nouă, corpului medical, pentru ce momente vor urma în iarna următoare”

Claudiu Dumitrescu arată cât este de crunt atunci când toate cele 7 locuri de la Terapie Intensivă sunt ocupate, iar un al optulea pacient are nevoie de aer, pentru a trăi. Bucuria este imensă atunci când unul dintre acele paturi este liber.

„Când avem şapte ocupate, credeţi-mă că putem să spunem că ne bucurăm că mai putem salva încă un pacient. Am fost în situaţii disperate de foarte multe ori în această perioadă, când aveam toate paturile ocupate şi trebuia să găsim soluţii pentru al nouălea sau al zecelea pacient. Credeţi-mă, asta reprezintă o epuizare psihică în momentul când eu, directorul medical, medicul de gardă din UPU, din pneumologie trebuie să luăm diverse decizii care să nu afecteze nici pe cei opt care sunt în paturi la terapie intensivă, nici pe al nouălea sau al zecelea care urmează să fie şi el ventilat sau măcar pus pe o masă specială ca să-i asigurăm respiraţia. Sunt ore care ne macină şi ne epuizează. Ne este teamă şi nouă, corpului medical, pentru ce momente vor urma în iarna următoare”, declară medicul.

Adauga un comentariu