National

Medicul Octavian Jurma susține că România are nevoie de un lockdown total

Publicat: 12 nov. 2020
Octavian Jurma în halat de laborator
”E nevoie de un lockdown total timp de două săptămâni în care să stăm în casele noastre pentru a ne aduna.”

Medicul și cercetătorul din Timișoara, Octavian Jurma, a anticipat multe dintre lucrurile care s-au întâmplat în această pandemie. Astfel, el face din nou o previziune și este de părere că un lockdown total, timp de două săptămâni, este singura noastră șansă de a ieși învingători în fața virusului.

Octavian Jurma consideră că o carantină totală, timp de două săptămâni, ne poate face să trecem cu brio de blocajul sanitar în care ne aflăm. Specialistul afirmă că România va ajunge la cel puțin 1.000 de decese pe săptămână, chiar dacă numărul cazurilor de infectări va scădea.

”E nevoie de un lockdown total timp de două săptămâni în care să stăm în casele noastre pentru a ne aduna. Numărul de decese a început să crească la două săptămâni după numărul de cazuri și se poate urmări destul de precis care va fi acesta, pe baza acestei anticipări simple, care este rata de mortalitate raportată la numărul de cazuri detectate, Case Fatality Rate. Spre exemplu, marți, rata de mortalitate a fost de 2,6, asta înseamnă că la cele 7300 de cazuri sunt 177 de morți.

Pe baza ei se poate anticipa că din numărul de cazuri care s-au detectat astăzi, din aceste cazuri, atâtea decese vor fi în două săptămâni. Din acest calcul se va vedea că numărul de decese va continua să crească și aceasta este cea mai mare problemă cu aceste curbe. O să depășim 1000 de decese pe săptămână. Numărul de decese va continua să crească, chiar dacă numărul de cazuri va scădea”, spune epidemiologul Octavian Jurma, conform Gândul.

Momentul favorabil pentru un lockdown total

Octavian Jurma este de părere că o carantină totală este inevitabilă.

„Noi la ora aceasta nu mai putem interna oameni suficient de repede și nu îi mai putem trimite în izolare atât de repede față de cum se mișcă epidemia. În halul ăsta sunt copleșite DSP-urile. Acest lockdown parțial este foarte util pentru că mulți oameni l-au interpretat ca un lockdown total. Săptămâna aceasta este o oportunitate să escaladăm la un lockdown total, așa cum a făcut și Belgia. Așadar, carantina totală este inevitabilă”, spune Octavian Jurma.

„Nu avem cum să evităm 100-200 de decese pe zi dacă nu luăm măsuri imediate”

Medicul avertizează că s-ar putea să participăm la înmormântări, în loc să petrecem alături de familie de sărbătoarea Crăciunului. El afirmă că dacă ne dorim un Crăciun liniștit, trebuie să avem mai puține cazuri de infectare cu noul coronavirus la început de decembrie.

”Dacă reușim să coborâm curba, să intrăm într-o curbă descendentă la începutul lunii decembrie, atunci o să înceapă să scadă numărul de decese. Însă nu avem cum să evităm 100-200 de decese pe zi dacă nu luăm măsuri imediate. Dacă ele continuă să crească Crăciunul va fi mult mai pesimist. În loc să ne bucurăm de Crăciun împreună cu familia, participăm la înmormântări. Impactul emoțional va fi mult mai mare decât impactul strict epidemiologic al cifrelor. Dacă dorim să avem un Crăciun liniștit, trebuie să avem cât mai puține cazuri la începutul lunii decembrie.

Sunt măsuri necesare care au un impact clar, însă pentru populație e un efort mare să se adapteze la ele. Tehnic, e mai complicat să administrezi o carantină partială decât una națională în care toată lumea știe ce are de făcut”, atenționează epidemiologul.

Comentarii
  • Tovarășu doctor, făți lockdown la salariul tău și cedează o parte din el și la cei care lucrează la privat, să vezi cum se poate trăi cu 500 lei pe lună, cu copii în întreținere. Tu numai din șpaga pe o zi ți-ai scos hrana, pe o zi, în concediul 2020,sau 2021 așai? Mare excroci puteți fi. Lăsați copiii să meargă la școală tâmpiților, că o să vină cei din vest să ne conducă după bunul plac. Deja poporul român a început să aleagă primari nemții, în speranța unui trai mai bun sau cel puțin decent. Rușine…

Adauga un comentariu