Local

Medicul Tudor Ciuhodaru, despre cele 4 măsuri ce pot salva viața românilor pe caniculă: „E cod roșu de epuizare termică”

Publicat: 22 iun. 2021
medicul Tudor Ciuhodaru în cadrul unei secții medicale
Medicul ieșean susține faptul că este necesar să reținem că epuizarea termică apare din cauza temperaturilor crescute chiar și pe timpul nopții

Medicul ieșean Tudor Ciuhodaru a transmis astăzi, 22 iunie 2021, patru măsuri ce pot salva viaţa românilor pe caniculă. Doctorul trage un semnal de alarmă și atenționează faptul că după ploile abundente vine un cod roșu de epuizare termică. Din nefericire, copiii sunt primii afectați.

Astfel, în momentul în care apar simptomele legate de expunerea la caldură, cum ar fi crampele de căldură, insolaţia, epuizarea termică trebuie numai decât:

„1. Repaus într-un spaţiu umbrit şi răcoros.
2. Consum de lichide: apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt.
3. Scăderea temperaturii corpului (prin udat si ventilat).
4. Activitatea fizică se reia doar după câteva ore”, a transmis medicul Tudor Ciuhodaru.

Tudor Ciuhodaru: Epuizarea termică este cauzată de temperaturile crescute

Medicul ieșean susține faptul că este necesar să reținem că epuizarea termică apare din cauza temperaturilor crescute chiar și pe timpul nopții. Mai mult decât atât, dacă simptomele acestei afecțiuni nu dispar este necesară apelarea numărului unic de urgență 112 sau deplasarea la cea mai apropiată Unitate de Primiri a Urgențelor.

„1. Temperaturile crescute chiar şi pe durata nopţii duc la apariţia epuizarii termice.

2. Apare prin depăşirea posibilităţilor de adaptare a organismului la temperaturi ce se menţin crescute pe durata a mai multe zile.

3. Copiii sunt primii afectați (! Nu-i lăsați nesupravegheați la locurile de joacă sau în mașină, chiar pe durate scurte).

4. Cei mai afectaţi sunt vârstnicii, pacienţii cu patologie cardiovasculară, respiratorie sau neurologică, persoanele obeze, pacienți cu afecțiuni metabolice precum şi cei care stau în apartamentele încinse de la ultimul etaj sau în autoturismele fără aer condiţionat.

5. Cei mai expuşi sunt cei ce petrec mult timp în spaţii deschise: în zone de agrement, pe litoral, la piscină sau la iarbă verde, cei ce muncesc în soare.

6. Nedecelată şi netratată la timp epuizarea termică evoluează spre forme clincice severe ce pot merge până la şoc termic şi deces.

7. Se manifestă prin apariția a 3 categorii de semne:
a)neuro-psihice precum oboseală marcată, astenie, apatie, somnolenţă, cefalee, ameţeli, însoţite de cele
b)tegumentare precum transpiraţii excesive, horpilaţii (piele de ,,gaină) şi c)cardiovasculare uneori severe, hipotensiunea ortostatică (cădere tensională la ridicarea în picioare) şi tahicardie.

8. Pentru a nu ajunge în astfel de situaţii nu ţineţi geamurile deschise când este foarte cald şi nu gătiţi la orele amiezii. Aerisiţi la primele ore ale diminteţii, utilizând curenţi de aer, evitaţi utilizarea electrocasnicelor ce generează căldură şi împiedicaţi acţiunea razelor solare prin jaluzele, materiale textile ude. Dacă nu aveţi aer condiţionat petreceţi câteva ore zilnic în spaţiile publice răcoroase.

9.Tratamentul constă în scăderea temperaturii corpului prin: consumul de lichide reci (!Nu alcool ), duşuri călduțe sau utilizare de prosoape umede şi ventilaţie (! Nu aplicaţi alcool pe piele), odihnă într-un mediu răcoros, eventual cu aer condiţionat), cu picioarele ridicate peste nivelul inimii.

10. Dacă manifestarile nu dispar rapid sau se agravează:
1. Sunaţi la 112.
2. Îndreptaţi-vă spre cea mai apropiată Unitate de Primire a Urgenţelor”, a transmis dr. Tudor Ciuhodaru.

Efect de saună în România din cauza ploilor și caniculei

După ploile din ultimele zile, este așteptat un val de caniculă, iar acest lucru va duce la crearea unui efect de saună în România, spun specialiștii. Directorul Meteorologiei Operaționale din cadrul ANM, Gabriela Băncilă, a vorbit la Antena 3 despre „efectul de saună” și cum va fi resimțit de către populație.

„Vor fi unele județe care vor fi expuse în același timp la apariția disconfortului termic accentuat și a temperaturilor caniculare pentru ca, ulterior, după atingerea acestora, să își facă apariția fenomenele de instabilitate atmosferică puternică. La început, vor fi resimțite aceste influențe ale unei mase de aer cald în partea de vest a țării. Mai precis, începând de mâine, în Banat și Crișana termometrele vor arăta la umbră 36, posibil 37 de grade, pentru ca ulterior, mai ales joi și vineri, să înregistrăm temperaturi de peste 35 de grade la umbră și în celelalte zone din țară”, a transmis Gabriela Băncilă, directorul Meteorologiei Operaționale din cadrul ANM.

Adauga un comentariu