Actualitate

Medicul Victor Costache acuză Ministerul Sănătăţii că a blocat banii pentru ATI COVID-19: „Din păcate programul nu a fost introdus pe ordine de zi. Ar fi salvat secțiile din România”

Publicat: 13 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicul Victor Costache acuză Ministerul Sănătăţii că a blocat banii pentru ATI COVID-19 Din păcate programul nu a fost introdus pe ordine de zi. Ar fi salvat secțiile din România
Dr. Victor Costache susține că banii din program ar fi salvat secțiile ATI din România

Medicul ieşean Victor Costache aduce acuzaţii Ministerului Sănătăţii. Fostul ministru susţine faptul că programul naţional pentru secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă destinate Covid-19 a fost finanţat de premierul României, Florin Vasile Cîțu, la rectificarea bugetară. Cu toate acestea, banii sunt încă blocaţi de secretarul general şi Ministerul Sănătăţii.

Consilierul premierul și directorul medical de la Spitalul Sf. Constantin din Brașov, conf. dr. Victor Costache, a declarat marţi, 12 octombrie 2021, la B1 TV, ca din păcate programul nu a fost introdus nici până astăzi în ordinea de zi.

„Toată primăvara și toată vara Comisia de Terapie Intensivă, împreună cu noi, au lucrat pentru elaborarea unui Program național de Terapie Intensivă. Acest program a fost finanțat la rectificare. În România, Guvernul Cîțu a fost singurul guvern care și-a dat seama că nu există un program național de Terapie Intensivă și a încercat să creeze un program național de Terapie Intensivă. Am avut un parteneriat foarte bun la nivelul Casei naționale. În schimb, lucrurile s-au blocat la nivelul Ministerului Sănătății.

Domnul profesor Săndesc, președintele Comisiei Ministerului Sănătății de Terapie Intensivă, este disponibil telefonic să vă confirme acest lucru. Din păcate, nici până acum acest program, deși a fost finanțat de către primul-ministru, nu a fost introdus pe ordinea de zi”, a spus conf. dr. Victor Costache, primul ministru al Sănătății din pandemia de COVID-19.

Dr. Victor Costache: „Trebuia pur şi simplu să îl pună în hotărârea de Guvern”

Fostul ministru al Sănătăţii a afirmat că era extrem de simplu, trebuia doar să îl pună în hotărârea de Executiv cu programe.

„Cei de la Ministerul Sănătății trebuiau pur și simplu să îl pună în hotărârea de Guvern cu programe, care este în transparență de o perioadă bună de timp pe site-ul Ministerului Sănătății și în care paradoxal, deși primul-ministru a alocat aceste fonduri, nu a introdus programul național de Terapie Intensivă”, a adăugat conf. dr. Victor Costache.

Medicul Victor Costache, despre Andrei Baciu

Medicul ieşean a menţionat că Andrei Baciu este singurul secretar de stat al PNL din Ministerul Sănătății la ora actuală, însă inclusiv vicepreședintele CNCAV nu mai are nicio atribuție odată ce portofoliul a fost preluat de USR.

„Eu sunt doar consilierul primului-ministru, n-am nicio atribuție executivă. Ca o informație simplă, de exemplu, în Ministerul Sănătății mai există un singur secretar de stat din partea PNL, domnul Andrei Baciu. Domnul Andrei Baciu, de când a fost sub portofoliul USR Miniserul Sănătății, aproape nu are nicio atribuție. I-au fost luate toate atribuțiile pe care le-a avut în trecut, în timpul portofoliului PNL”, a mai afirmat conf. dr. Victor Costache.

Programul ar fi salvat secţiile ATI

Fostul ministru susține faptul că programul „ar fi salvat” secțiile ATI din România, având în vedere faptul că situația actuală este critică.

„După cum ați văzut foarte bine, atunci când primului-ministru îi ajunge cuțitul la os și demite un ministru care nu își realizează atribuțiile (…), se aruncă în aer coaliția, nu? Vrem să demitem primul-ministru că e rău… (…) Era un program care ar fi ajuns undeva la un miliard de ron pentru Terapiile intensive din România, în premieră absolută. Comisiile de Terapie Intensivă împreună cu Societatea Română de Terapie Intensivă coordonată de profesorul Bubenek au făcut o muncă fantastică, deci practic s-a început din lună martie lucrul la acest proiect.

Am lucrat împreună. Vedeți, între medici nu există culoare politică. Știți foarte bine, domnul profesor Dorel Săndesc, pe care îl și laud, a fost secretar de stat la PSD, deci au putut lucra împreună PNL, PSD să facă ceea ce ar fi salvat Terapia Intensivă din România. Din păcate, chiar și acum, în al 12-lea ceas, în luna octombrie, Ministerul Sănătății blochează acest program – în special secretarul general, care încă a rămas acolo”, a mai declarat conf. dr. Victor Costache.

Reamintim faptul că Victor Costache este un medic ieșean care a salvat mii de vieți.

Adauga un comentariu