Stiri si curiozitati

Melcii africani uriași ca animale de companie au cucerit internetul. Experții avertizează că aceștia pot fi purtători de boli transmisibile la oameni

Publicat: 20 nov. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Melcii africani uriași ca animale de companie au cucerit internetul. Experții avertizează că aceștia pot fi purtători de boli transmisibile la oameni
Melcii exotici ca animale de companie sunt o tendință în creștere pe rețelele de socializare

O echipă de cercetători de la Universitatea din Lausanne s-a angajat să examineze o specie populară și exotică de animale de companie, și anume melcul african gigant. Ei au descoperit că acest melc este o posibilă sursă de infecții pentru oameni, în timp ce proprietarii pot fi văzuți distribuind postări pe rețelele de socializare manipulându-și animalele de companie.

Melci africani crescuți în captivitate sau capturați din sălbaticie

Melcii exotici ca animale de companie sunt o tendință în creștere pe rețelele de socializare, însă aceștia prezintă potențiale riscuri pentru sănătatea umană. Un studiu realizat de Universitatea din Lausanne și publicat în jurnalul Parasites and Vectors, a revelat posibilitatea infectării prin contact cu melcul uriaș african, pe care unii oameni îl țin ca animal de companie.

Studiul a determinat că acești melci sunt cunoscuți ca purtători ai mai multor agenți patogeni și paraziți care pot afecta oamenii. Cel mai comun pe care l-au descoperit este un patogen cunoscut sub numele de vierme pulmonar de șobolan (Angiostrongylus cantonensis), care poate infecta oamenii, conducând la o formă rară de meningită. Studiul a mai arătat că este posibil să existe patogeni și paraziți potențiali pe care acești melci i-ar putea purta și de care oamenii de știință nu sunt conștienți. Melcii și alte animale exotice pot fi achiziționate online sau în piețe fizice.

Mena, o proprietară de 26 de ani a 3 melci gigant africani în Napoli, a spus că există o nuanță în a deține aceste animale ca animale de companie atunci când sunt crescute în captivitate și nu capturate.

„Nu poți interacționa cu melcii precum ai face-o cu un câine sau o pisică, dar sunt animale care știu să ofere afecțiune în anumite moduri”, a spus Mena, care apreciază prezența lor calmantă.

„În termeni reci și științifici, melcii nu își exprimă sentimentele sau afecțiunea, dar cei care iubesc animalele interpretează atitudinile lor și pot observa anumite lucruri. Am observat că melcii îi pot recunoaște pe cei care au grijă de ei”, a mai adăugat acesta.

Întrebată cu privire la studiu, Mena, care deține și insecte și fluturi, a spus că este conștientă de acesta și că este de acord că nu este recomandat să adopți melci africani sălbatici ca animale de companie. Dar ea consideră că aceasta se aplică doar specimenelor sălbatice, însă ale sale au fost crescute în Italia.

„Este mai logic ca melcii africani sălbatici să aibă paraziți. Nu este foarte recomandat să iei specimene sălbatice ca animale de companie”, a spus Mena.

Ea a adăugat că mai mulți melci crescuți în captivitate sunt disponibili în Italia în târguri de reptile și că melcii ei sunt „foarte curați și siguri”. La aceste târguri, un melc poate costa între 10 și 15 euro, cu prețuri în creștere în funcție de raritate (unii melci pot costa până la 100 de euro pe unele site-uri online specializate).

Răspândirea acestei specii de melc

Originea speciei (Lissachatina fulica) este Africa de Est, însă aceasta s-a extins în Europa, precum și pe alte continente. Jérôme Gippet, de la departamentul de ecologie a Universității din Lausanne a spus că există o „invazie” de melci gigant africani în zonele tropicale.

„Această specie este una dintre cele mai răspândite animale terestre. Ea provine din Africa de Est și a fost transportată în întreaga lume prin diverse activități umane”, a spus Gippet.

În Mexic, sunt considerați o specie invazivă, din cauza tendinței lor de a purta boli care afectează alte specii locale de plante și animale. În Statele Unite, este interzis să deții un melc gigant african ca animal de companie. Clima din Europa pare, deocamdată, mai puțin favorabilă extinderii melcului. Dar Gippet știe deja de două cazuri în care melcii adulți L. fulica au reușit să supraviețuiască iernilor franceze și elvețiene prin săpare în pământ pentru a hiberna și a reveni la suprafață în primăvară.

Gippet crede că este mai puțin probabilă infecția de la melcii crescuți în captivitate. Cu toate acestea, el a adăugat că rozătoarele din Europa pot fi, de asemenea, o sursă de infecții pentru melci, o posibilitate adesea ignorată.

„În plus, oamenii uită că melcii se pot infecta cu paraziți și în Europa, pentru că avem și șoareci și șobolani… și aceștia sunt tipul de animale care prosperă în apropierea oamenilor”, a avertizat Gippet în legătură cu pericolul melcilor africani.

Adauga un comentariu