Prima pagină » Cultural » Secretele istoriei » Micul Albert – Experimentul care a facut furori
Micul Albert - Experimentul care a facut furori

Micul Albert – Experimentul care a facut furori

16 mai 2013, 17:07,
în Cultural
a:3:{s:7:"site_id";i:3;s:6:"old_id";i:966;s:8:"site_url";s:15:"cultural.bzi.ro";}
John B. Watson si Rosalie Raynor au luat exemplul cercetatorului rus Ivan Pavlov, care a studiat reflexele animalelor, si au vrut sa descopere daca reactiile emotionale pot fi controlate la oameni sau nu.
Cobaiul experimentului a fost un copil de doar opt luni pe care cei doi psihologi l-au numit Albert. El a fost supus unor serii de stimulente precum privirea unui iepure, unui sobolan, privirea unor masti sau chiar a flacarii produse de arderea unui ziar. Initial copilul nu a manifestat niciun fel de teama cu privire la evenimentele la care a fost supus, chiar nu a scos niciun sunet si nu prezenta niciun fel de sentimente.
Mai apoi psihologii i-au aratat lui Albert un sobolan alb si in acelasi moment au produs un zgomot puternic izbind o teava. Din cauza sunetului copilul a inceput sa planga si dupa mai multe asemenea repetari atunci cand i se arata sobolanul alb, chiar daca sunetul nu mai exista, copilul incepea sa planga neconditionat.
Legatura intre sunetul puternic si sobolanul alb ii produceau micutului o teama impresionanta. In acest fel, stimulul a fost produs si sentimentul necontrolat a fost lasat liber. Mai mult de atat, psihologii au realizat ca Albert incepuse sa dezvolte teama de orice animal cu blana alba si chiar de oamenii cu barba alba, scrie efemeride.ro
Nu se cunosc motivele pentru care experimentul a incetat, dar psihologii au reusit sa extraga o idee clara cu privire la mintea umana, dar si la dezvoltarea sentimentelor. Conform lui Watson, mintea nu este altceva decat o vorbire subvocala, care prin anumite legaturi produce sentimentele umane. El considera ca cei mici trebuie tratati cu respect, insǎ cu o oarecare detasare emotionalǎ, evidentiind aspectele negative in cazul bombardarii micutului cu prea multa dragoste materna. In acest sens, dragostea este un sentiment conditionat si bombardarea copiilor cu prea multa afectiune creaza adulti iresponsabili si incapabili sa ia o decizie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025