Local

Imagini în exclusivitate surprinse în această seară la Iaşi! Avocatul Mihail Vlasov, fostul şef al Camerei de Comerţ a României a fost ridicat de poliţişti din vila sa de pe Sarărie şi dus în arest! A primit 8 ani de închisoare cu executare – Galerie Foto, Video

Publicat: 03 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Avocatul Mihail Vlasov,fostul şef al Camerei de Comerţ a României, a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare. Acesta a fost judecat pentru folosirea influenţei pentru obţinerea de foloase, delapidare şi fals în înscrisuri. Pedeapsa acestuia a fost redusă de către magistrați. În primă instanță acesta primise o condamnare mai mare cu un an și zece luni.

„Aplică inculpatului Vlasov Mihail pedeapsa cea mai grea, de 5 ani închisoare, la care se adaugă un spor de 3 ani închisoare (reprezentând 1/3 din totalul celorlalte pedepse principale)„ în total 8 ani închisoare”, se arată în decizia definitivă a Înaltei Curţi.

În privința fiicei sale, Ingrid Vlasov, judecătorii de la Inalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) au dispus încetarea procesului penal. Ginerele lui Mihail Vlasov nu a fost atât de norocos. Nedelcu Marian a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.

Mihail Vlasov a fost ridicat în această seară de poliţişti din vila sa de pe Sarărie şi dus în arest. Întrebat de reporterii Cotidianului BZI dacă sentinţa a fost drepata, acesta a spus că nu fără să mai facă alte comentarii.

De unde a izbucnit scandalul

Procurorii DNA au afirmat că, în perioada 2008 – 2014, Mihail Vlasov, folosindu-se de funcţia de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, a făcut demersuri pentru obţinerea unor foloase materiale personale şi pentru persoane din anturajul său, în detrimentul instituţiei pe care o reprezenta. Conform anchetatorilor, au fost adus grave prejudicii atât Camerei de Comerţ, cât şi SC Romexpo SA, la care CCIR este acţionar majoritar.

„După ce a preluat conducerea C.C.I.R., inculpatul Vlasov Mihail a întreprins acțiuni astfel încât bani din bugetul instituției să ajungă la diverse entități/societăți comerciale, în scopul sprijinirii intereselor materiale proprii sau ale unor membri de familie, prin încheierea de contracte și convenții. Concret, inculpatul Vlasov Mihail și-a folosit autoritatea și influența față de inculpatele Ștefănescu Cornelia Liliana, șefă a Cancelariei C.C.I.R., Grigorescu Rodica Luiza, secretar general al C.C.I.R și Suciu Mariana Rodica, în calitate de director general S.C. Romexpo S.A.), pe care le-a determinat să semneze contracte în fals, având drept scop însușirea și respectiv folosirea resurselor materiale ale celor două entități”, au precizat anchetatorii.

Conform DNA, prin contractele semnate de acestea, respectiv contracte de închiriere, contracte de prestări servicii sau colaborare, contracte de asistență juridică cu Cabinetul Individual „Avocat Mihail M. Vlasov” au fost direcționate sume de bani sau au fost puse la dispoziție imobile din patrimoniul C.C.I.R. și Romexpo S.A. la prețuri derizorii, în favoarea lui Mihail Vlasov și a unor membri de familie. „Totodată, inculpatul Vlasov Mihail și-a însușit sume de bani din bugetul C.C.I.R., pe care le-a cheltuit în interes propriu. Acționând în această manieră, inculpatul Vlasov Mihail și celelalte persoane, prin actele și faptele lor, au produs prejudicii patrimoniilor camerei de Comerț a României și societății Romexpo”, au subliniat oamenii legii. Procurorii au calculat prejudiciul la peste 60 de milioane de lei.

Iată sentinţa completă dată de judecătorii de la Curtea Supremă!

Amintim că, pe 3 noiembrie 2017, Vlasov a fost eliberat condiţionat din închisoare, ca urmare a deciziei magistraţilor Tribunalului Vaslui. La acel moment, fostul şef CCIR ispăşea o pedeapsă după ce a fost condamnat definitiv, în iunie 2015, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru trafic de influenţă.
În ceea ce priveşte sentinţa dată marţi de ÎCCJ, judecătorii au menţionat:

” Admite apelurile declarate de DNA şi de inculpaţi. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată. Aplică inculpatului Vlasov Mihail pedeapsa cea mai grea, de 5 ani închisoare, la care se adaugă un spor de 3 ani închisoare, în total 8 ani închisoare. Deduce din durata pedepsei închisorii pronunţate perioada în care inculpatul a fost reţinut, arestat preventiv şi arestat la domiciliu, de la data de 19.03.2014 la 24.04.2014, respectiv de la 24.04.2014 la 29.08.2014, precum şi perioada executată, de la data de 18.06.2015 la 3.11.2017.

Rodica Luiza Grigorescu – dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani în cazul acesteia. Aplică inculpatei pedeapsa de 2 ani şi 10 luni închisoare, cu suspendare. Nicolai Zdrobici – dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani. Marian Nedelcu – condamnă inculpatul la pedeapsa de 2 ani închisoare, cu suspendare. Elena Ingrid Vlasov – dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatei sub aspectul comiterii infracţiunii de complicitate la delapidare, în formă continuată. Definitivă.”

Adauga un comentariu