În această seară, 14 mai 2022, până târziu în noapte, mii și mii de ieșeni participă la un mega-eveniment. Este vorba de „Noaptea Muzeelor”. Zeci de instituții au pregătit, de la momente culturale, educaționale, expoziții sau concerte, un program aparte. Profitând de vremea bună și de eliminarea restricțiilor, ieșenii și cei care vizitează Iașul se bucura de acest regal educațional și cultural.
Noaptea Muzeelor este ocazia perfectă de a vizita, gratuit, următoarele expoziții deschise publicului, la obiectivele muzeale de mai jos, conform reperelor orare menționate:
PALATUL CULTURII (19.00 – 23.30, ora de intrare a ultimului vizitator)
MUZEUL DE ARTĂ
„Obiectele restaurării”. O expoziție de Ștefan Câlția
Mai mult decât o expoziție – un dialog, o poveste despre obiecte de altădată, despre case care nu au fost lăsate să se piardă și despre oameni care păstrează în sufletul lor frumusețile adevărate.
Organizatori: Galeria Artep, în parteneriat cu Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.
MUZEUL DE ISTORIE A MOLDOVEI
Expoziția „Cucuteni: o incursiune în universul unei mari civilizații preistorice” prezintă publicului spectaculoasa ceramică pictată, caracterizată prin exuberanţa motivelor spiralice, varietatea, simetria şi complexitatea compoziţiilor, străvechiul complex cultural Cucuteni-Tripolie fiind una dintre civilizaţiile cele mai fascinante ale Europei preistorice;
O frumusețe în Barbaricum: VENUS de PERIENI.
Micro-expoziţia din seria „Piese de excepţie din colecţiile Muzeului de Istorie a Moldovei” prezintă o piesă extrem de rară pe aceste meleaguri: statueta Venus descoperită în satul Perieni (com. Probota, jud. Iași), în primăvara anului 2021. Statueta, de factură romană, ce o reprezintă pe Venus (Aphrodita), zeița iubirii în mitologia greco-romană, este realizată din bronz, turnată plin și păstrează, pe suprafața ei, o frumoasă patină verde.
Expoziția „Euro 20. Două decenii de monedă unică europeană”, un eveniment organizat de Muzeul de Istorie a Moldovei, dedicat împlinirii a 20 de ani de la introducerea monedei euro în circulația statelor membre ale Uniunii Europene, înlocuind bancnotele şi monedele naţionale, cum ar fi francul belgian, marca germană, peseta spaniola sau francul francez;
Expoziția „LUCRURI CARE DOR. Povești și amintiri ale unor familii transnaționale” organizată de Muzeul de Istorie a Moldovei și Centrul Cultural German Iași. Un proiect expoziţional bazat pe cercetare, creat de bi’bak, spațiul de artă contemporană din Berlin, care explorează impactul migraţiei de muncă asupra noţiunilor de maternitate şi familie, din perspectiva unor lucrătoare migrante din Europa de Est şi a copiilor lăsaţi în urmă.
MUZEUL ETNOGRAFIC AL MOLDOVEI
Târgul Meșterilor Populari, ediția a XXII-a
Manifestare organizată de Muzeul Etnografic al Moldovei, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și Asociația „ART – Meșteșugurile Prutului”, în perioada 13-15 mai 2022, pe esplanada Palatului Culturii, cu program până la ora 22.00, în data de 14 mai pentru a marca Noaptea Europeană a Muzeelor;
Expoziția Națională de Artă Naivă „Saloanele Moldovei” organizată Muzeul Etnografic al Moldovei, având parteneri Consiliul Județean Iași și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași. Evenimentul, ajuns la cea de-a XXXI-a ediție, reunește lucrări semnate de nume consacrate în domeniul picturii naive din România.
MUZEUL ŞTIINŢEI şi TEHNICII „ŞTEFAN PROCOPIU”
Sala „Ștefan Procopiu”
ora 19.00 – Spectacol „Reverie de mai”, un eveniment literar-muzical organizat de Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, în parteneriat cu Colegiul Național de Artă „Octav Băncilăˮ Iași.
Programul va fi susținut de Trio SonorIS: prof. Valentina Cioată (flaut), dr. Andreea Guțan (clarinet) și prof. dr. Florin Loghin (fagot), alături de elevii clasei de canto, teatru și muzică de cameră sub îndrumarea prof. dr. Daniela-Mihaela Ciocoiu, prof. Erica Moldovan și prof. Valentina Cioată.
Prezintă prof. dr. Daniela-Mihaela Ciocoiu.
Coordonatorii proiectului sunt dr. ing. Monica Nănescu, șef Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” și prof. Carmen Zaharia-Danicov, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilăˮ.
Cu începere de la ora 20.00 va avea loc colajul de poezie „Despre dragoste și nu numai…”, susținut de studenții anului I actorie ai Facultății de Teatru de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, îndrumător asist. univ. dr. Iuliana Moraru.
Expoziția Instrumente de muzică mecanică în colecțiile Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, un parcurs vizual şi sonor ce permite (re)descoperirea fascinantei lumi a automatelor muzicale, cu întreaga ei paletă de aparate care îi aparţin: cutii muzicale, organete, ceasuri şi albume cu mecanism muzical, simfonioane, polifoane, piane mecanice şi pianole ş.a. Spre deosebire de instrumentele clasice care necesită aptitudini interpretative, cutiile muzicale cu lamele, corzi, clopote sau tuburi sonore sunt acţionate printr-un mecanism cu arc ce declanşează automat melodia înregistrată pe suport;
Expoziția foto-documentară „Muzeul Științei și Tehnicii «Ștefan Procopiu» – Istoric, colecții și colecționari” este concepută ca o incursiune în povestea creării și evoluției muzeului, completând documentar expozițiile actuale deschise publicului vizitator.
MUZEE în 3D
Holul central al Palatului Culturii
Folosind ochelarii de realitate virtuală (VR), publicul va putea explora virtual Muzeul Memorial „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa și Muzeul de sit arheologic Cucuteni.
MUZEUL „PONI-CERNĂTESCU” Iași, Str. Mihail Kogălniceanu, nr 7B (17.00 – 21.30, ora de intrare a ultimului vizitator)
17.00 – Dialog filosofic „Despre Dragoste. Ce spune Platon?”, manifestare organizată de Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” – Muzeul „Poni-Cernătescu” Iași, în parteneriat cu Asociația „Noua Acropolă” Iași;
Vizitarea expoziției permanente a muzeului.
MUZEUL MEMORIAL „MIHAIL KOGĂLNICEANU” Iași, Str. Mihail Kogălniceanu, nr 11 (17.00 – 21.30, ora de intrare a ultimului vizitator)
Vizitarea expoziției permanente.
MUZEUL UNIRII, Str. Alexandru Lăpuşneanu nr. 14 (orele 17.00 – 21.30, ora de intrare a ultimului vizitator)
Vizitarea expoziției permanente.
PALATUL „ALEXANDRU IOAN CUZA” de la RUGINOASA, Str. Unirii, Nr. 34
(16.00 – 21.30, ora de intrare a ultimului vizitator)
„LEGENDELE RUGINOASEI”
– vizitarea expoziției de bază permanentă pe fundal muzical și aflarea legendelor Ruginoasei;
– vizitarea expoziției temporare „Eleganță și rafinament în sec. XIX-lea. Ritualul servirii mesei”, pentru a descoperi ritualul de altădată, finețea și eleganța secolului al XIX-lea.
ATENEUL NAȚIONAL DIN IAȘI (19:00-23:00 – ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)
Începând cu ora 19:00 până la ora 23:00 vă așteptăm cu drag la Noaptea Muzeelor!
Ateneul Național din Iași și-a propus realizarea unui program diversificat, adaptat tuturor categoriilor de vârstă. Instituția culturală de marcă din Iași pune la dispoziție publicului larg, cu titlu gratuit, evenimente cultural-artistice, pe care le-a organizat în toate spațiile de care Ateneul Ieșean dispune, respectiv, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, Foaierul, Muzeul Ateneului, Galeria Regală, Galeria Mică, Galeria Veche, Sala Mică de Spectacole, Sala Ifrim, Sala Galerii, Capela artiștilor și, nu în cele din urmă, terasa-acoperiș.
În toate aceste spații, Ateneul Național din Iași realizează expoziții, repetiții la piesele de teatru, momente de divertisment, demonstrații de dans, difuzează filme de scurt metraj, oferă publicului posibilitatea de a analiza cerul, stelele, cu sprijinul partenerilor noștri de la Clubul Lunaticilor. Veți putea vizita și admira următoarele:
- Expoziție de costume din spectacolele Ateneului – Foaier
- Mica Pinacotecă din Jassy – Foaier –
- Expoziția Casa Regală a României în benzi desenate (curator Dodo Niță, producție Festivalul Internațional de Benzi Desenate Brașov / Asociația Forums) – Romantic Parc
- Piedestalul de la Ateneu – “Dialog gestual” – sculptor Gabriela Drinceanu | lemn/ metal | 2010 –
- Memorialul Regal – Romantic Parc
- Expoziție “LIGHT VOICES” – light painting și multiplă expunere – Galeria Veche
- SFR 12 în imagini – Galeria Regală – 100 de ani de la nașterea M. S. Regele Mihai – Mica Galerie de Artă
- Capela Artiștilor
- Proiecție de film – „5 minute de istorie”, realizator Alexandru Cioroianu – Sala de Conferințe
- Una noche de Tango Feliz (Școala Tango Feliz Iași) – Sala Balet și Dans
- Nopți cu lună (Clubul Lunaticilor) – Terasa Acoperiș
Complexul Național Muzeal ”Moldova” Iași. Muzeul ”Poni Cernătescu” (18.00 – 21.30 – ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)
1.Vizitarea expoziției permanente a muzeului;
2.Spectacol literar-muzical-coregrafic „Reverie de mai” susținut de elevi ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași și studenți de la Facultatea de Teatru din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași.
Complexul Național Muzeal ”Moldova” Iași. Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” (18.00 – 21.30 – ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)
Vizitarea expoziției permanente a muzeului.
Complexul Național Muzeal ”Moldova” Iași. Muzeul Unirii (18.00 – 21.30 – ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)
Vizitarea expoziției permanente a muzeului.
Muzee de la Sat și Complexul Muzeal Național Moldova Iași (19.00 – 23.30 – ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)
Folosind ochelarii de realitate virtuală (VR), vei putea explora virtual muzeele de la sat. Intră în lumea tururilor virtuale 3D interactive și vizitează Muzeul Memorial „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa, Muzeul sitului arheologic Cucuteni sau alte muzee rurale explorate de echipa „Muzee de la sat”. Platforma www.muzeedelasat.ro a fost lansată pe 1 decembrie 2021, la inițiativa unor tineri din Iași și Botoșani. În prezent, cuprinde tururile virtuale a 30 de muzee din zona Moldovei, urmând ca pe 1 iunie să fie adăugate alte 18 muzee din zona Munteniei. Conservăm patrimoniul național prin intermediul tururilor virtuale și îl transmitem următoarelor generații. Până acum am parcurs peste 8.500 de kilometri, am realizat peste 10.000 de fotografii și 46 de videoclipuri de prezentare.
Muzeul Mitropolitan Iași (10.00-21.30 – ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)
În cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, Muzeul Mitropolitan Iași oferă vizitatorilor acces în intervalul orar 17:00-21.30. Vizitatea Muzeului Mitropolitan Iași este încă gratuită pe toată perioada anului, nu doar în perioada evenimentului, așa că vă așteptăm să ne vizitați și după acest eveniment.
Muzeul Mitropolitan Iași este organizat în demisolul Catedralei Mitropolitane, fiind un spațiu în întregime subteran, ceea ce îi conferă un element de unicitate în peisajul muzeal. Accesul în muzeu se face pe la baza scărilor de la esplanada Catedralei Mitropolitane (lângă poarta de jos – vizavi de Bibliotecă).
Muzeul Mitropolitan este organizat tematic, în 7 săli: prima sală a muzeului este Sala Sinaxar, un spațiu polivalent, fiind proiectat să găzduiască diferite evenimente culturale; Sala Ofranda poate fi vizitată expoziția temporară de cruci, pristolnice și icoane de vatră, realizate de dl. ing. Dorel Bălăiță, expoziție intitulată sugestiv „Crucea – toiagul călătorului”; Sala Ctitorilor este un culoar de trecere, zonele de expunere fiind cei doi pereți laterali, cu suprafețe generoase, continue, ce permit organizarea în acest spațiu a expozițiilor temporare realizate de diverși creatori din zona Moldovei; Sala Ekklesia: sală de expunere, dar și spațiu liturgic. În acest spațiu sunt expuse obiectele folosite la săvârșirea Tainelor și a Ierurgiilor din viața omului, de la naștere până la înmormântare; Calea Crucii în care se organizează diverse expoziții temporare; Sala Istoria duhovnicească a Moldovei; Sala Baptisteriu – organizată în jurul bazinului în care se săvârșește Taina Sfântului Botez pentru adulți, care dă și numele sălii.
Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași (18.00 – 01.00 – ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)
Expoziția Prin Iași în veacul al XIX-lea propune vizitatorilor o incursiune în trecutul Iașului, prin relevarea unora dintre cele mai reprezentative aspecte din istoria modernizării orașului în acest veac: evoluția iluminatului public în oraș, evoluția teritorială a Iașului, orașul văzut în ipostaza de centru comercial și cosmopolit, și, nu în ultimul rând, Iașul surprins la granița dintre Orient și Occident.
Expoziția devine sinonimă cu o călătorie în timp, în Iași, în urmă cu 200 de ani. Astfel, vizitatorii vor avea ocazia să pășească pe ulițele podite ale orașului, să cunoască, prin intermediul unei machete, limitele geografice ale Iașului în acest veac, să ia contact cu meșteșugurile practicate în oraș, și, nu în ultimul rând, vor avea șansa să descopere lumea boierilor reprezentată limita dintre Orient și Occident.
Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași. Galeria ,,Dan Hatmanu” (18.00 – 01.00 – ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)
Vizitatorii sunt invitați să viziteze două expoziții de o valoare artistică deosebită: ,,Genesis”, care reunește lucrările de sculptură ale artistului Vladlen Babcinețchi, și ,,Interpretarea liniștii”, care valorifică lucrările de tapiserie ale regretatei artiste Ella Gazdáné Olosz.
Muzeul Municipal Regina Maria. Galeriile Dumitru I. Grumăzescu (18.00 – 01.00 – ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)
Expoziția Simfonie florală valorifică lucrările de pictură ale artistei ieșene Doina Codreanu. Prin lumini, umbre și culoare, ia naștere un univers artistic în care motivul florilor ocupă locul central. Picturile se află într-un dialog deplin, iar vizitatorii se vor putea bucura de o Simofonie, compusă dintr-un ansamblu de culori și miresme
Muzeul Național al Literaturii Romane Iasi (17:00-24:00; 23:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare)
Publicul va avea acces gratuit la următoarele muzee din cadrul Muzeului Național al Literaturii Române Iași: Casa Muzeelor (Muzeul Literaturii Române, Muzeul Poezie(i), Muzeul Copilăriei în Comunism, Muzeul Teatrului Evreiesc în România și Muzeul Pogromului de la Iași), Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii, Muzeul „Mihail Sadoveanu”, Muzeul „Mihai Eminescu”, Colecția „Istoria teatrului românesc”, Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”, Muzeul „Mihai Codreanu”, Muzeul „Otilia Cazimir”, Muzeul „George Topîrceanu”, Muzeul „Vasile Alecsandri” (Mirceşti).
Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (18:00 – 00:00 – ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)
Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași propune vizitatorilor o suită de expoziții temporare dedicate relațiilor internaționale de la UAIC, care va debuta la Noaptea Muzeelor, cu prezentarea Lectoratului de limbă polonă de la Universitatea din Iași, încă din timpul regimului comunist, cât și după căderea Cortinei de Fier. În cadrul expoziției vizitatorii vor descoperi documente inedite din Arhiva Generală a Universității privind activitatea lectorilor polonezi, cărți, medalii sau diferite cadouri primite în cadrul schimbului de experiență dintre Universitatea din Iași și Universitățile partenere din străinătate.
Expoziția: Descoperiri ceramice inedite în lumina Nopții Muzeelor va fi organizată în spațiul expozițional de la mansarda Muzeului, unde vor fi prezentate, într-un cadru expozițional tematic, obiecte de ceramică aparținând Civilizației Cucuteni, astfel încât patrimoniul arheologic al Muzeului să fie valorificat și cu acest prilej.
Activitate interactivă: Vizitatorii vor alege să DEScopere exponate din colecțiile Muzeului, iar prin explorare să CONtribuie activ, corelând imagini cu exponate și să descrie ceea ce văd, folosind platforma noastră de comunicare socială: https://www.facebook.com/MuzeulUAIC. Activitatea va fi prezentată la începutul vizitei pentru participanți.
Palatul Roznovanu (18.00 – 24.00 – ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)
Palatul Roznovanu, reședința familiei Rosetti- Roznovanu, a fost construit la dorința boierului Iordache Neculai Roznovanu. Inaugurat cu mare fast la 23 aprilie 1832, de ziua Sfântului Gheorghe, era cea mai frumoasă clădire din oraș. Impresionantă prin somptuozitate și prin fastul interioarelor a fost amenajată de cunoscutul arhitect Gustav Freywald, cel care a proiectat și Catedrala Mitropolitană din Iași. Sala Mare a Palatului Roznovanu a găzduit de-a lungul timpului concerte de binefacere, spectacole susținute de Haricleea Darclee, George Enescu, baluri fastuoase. Clădirea a jucat un rol deosebit pe scena istoriei mai ales în Primul Război Mondial, între 1916 – 1918, când a găzduit sediile ministerelor refugiate de la București: Curtea De Casație Și Justiție, Arhiva, Servicii ale Ministerului De Justiție precum şi Misiunea Americană de Cruce Roşie. Începând cu anul 1970, Palatul Roznovanu este sediul Primăriei Municipiului Iași.