Titlurile zilei

Miliardarul Ștefan Vuza dă o nouă lovitură în Iași cu ajutorul lui Paris Romeo Mungiu. După ce a falimentat una dintre cele mai mari fabrici din Iași, mâna dreaptă a omului de afaceri produce un milion de lei dintr-o combinație financiară scandaloasă

Publicat: 21 sept. 2020
Omul de afaceri Ștefan Vuza, prin intermediul administratorului provizoriu al Iasitex SA, Paris Romeo Mungiu, a făcut o combinație financiară de un milion de lei pe spatele fostei fabrici de textile din Iași
Omul de afaceri Ștefan Vuza controlează destinele fostei fabrici de textile Iasitex SA

După ce a falimentat una dintre cele mai mari fabrici din Iași, miliardarul Ștefan Vuza face în așa fel încât să producă cât mai mult de pe ruinele fabricii de textile Iasitex SA. Prin intermediul lui Paris Romeo Mungiu, noul administrator provizoriu al Iasitex SA, care a fost concediat de mai multe ori, în trecut, din companiile lui Ștefan Vuza și cu ajutorul căruia omul de afaceri a privatizat fabrica de textile din Iași, a transferat un milion de lei către o altă firmă din SCR Grup, pe care o controlează. Practic, la scurt timp după ce Paris Romeo Mungiu a fost numit la conducerea Iasitex SA, acesta a semnat un împrumut de un milion de lei făcut de falimentara Iasitex, cu datorii de 12 milioane lei, la Inav SA, firmă administrată de Sînziana Florentina Kalamar, fostul șef al Iasitex, și deținută de același Ștefan Vuza

Unul dintre cei mai bogați ieșeni dă o nouă lovitură economiei locale. Miliardarul Ștefan Vuza a făcut în așa fel încât compania pe care abia a falimentat-o să producă, în continuare, bani pentru propriile buzunare. Deși firma nu mai are activitate de producție de aproape doi ani și continuă să se îngroape în datorii, noii șefi ai Iasitex SA au semnat recent un document prin care au aprobat transferul unui milion de lei către o altă companie care face parte din grupul SCR, controlată de același om de afaceri Ștefan Vuza, și anume Inav SA București.
Combinația financiară a fost făcută în plină pandemie COVID-19, când au fost realizate și o serie de rocade la nivelul conducerii Iasitex SA. Astfel, după schimbarea Sînzianei Florentina Kalamar din funcția de președinte al Iasitex, în locul acesteia a fost numit, ca admistrator provizoriu, Paris Romeo Mungiu.

Miliardarul Ștefan Vuza l-a numit, ca administrator provizoriu la Iasitex SA, pe Paris Romeo Mungiu

La doar câteva zile după ce Paris Mungiu a fost numit în funcția de adminsitrator provizoriu, dar și în funcția de președinte al consiliului de administrația al fabricii din Iași, Iasitex SA, acesta a aprobat un împrumut în numele firmei pe care o controlează către Inav SA. De precizat faptul că Inav SA îl are ca administrator unic tocmai pe Sînziana Florentina Kalamar.

„Încheierea contractului de împrumut din 1.07.2020, prin care Iasitex SA, în calitate de împrumutător, acordă împrumutantului, Inav SA, persoană juridică română cu sediul în Br. Fiscului 44A, sector 1 București, reprezentată prin administrator Kalamar Sînziana Florentina, suma de 1.000.000 lei. Conform contractului de împrumut, Iasitex SA înțelege să transfere societății Inav SA suma împrumutată în termen de 30 de zile de la data semnării contractului, iar societatea Inav SA înțelege să restituie suma până cel târziu la data de 31.12.2020. În situația în care societatea Inav SA nu înțelege să restituie suma de 1.000.000 lei până la data de 31.12.2020, va datora o dobândă penalizatoare pentru fiecare zi de întârziere în cuantum egal cu nivelul ratei dobânzii de referință a Băncii Naționale a României”, se arată în documentul semnat de președintele Consiliui de Administrație al Iasitex SA, Paris Romeo Mungiu.

Creditorii vor să recupereze banii de la falimentara Iasitex SA, dar Ștefan Vuza ia toți banii

Acest împrumut a fost realizat în condițiile în care, în anul 2019, Iasitex SA a înregistrat o pierdere de 11.662.385 lei și datorii de 3.764.039 lei, iar numeroși creditori încearcă, de vreme îndelungată, să recupereze banii de la firma controlată indirect de miliardarul Ștefan Vuza.
Paris Romeo Mungiu este un personaj controversat folosit de Ștefan Vuza în mai multe copanii, printre acestea numărându-se Uzuc SA, Contactoare SA sau Furnica SRL. Acesta a fost unul dintre personajele principale pe care omul de afaceri ieșean l-a folosit în momentul în care a privatizat Iasitex SA, în perioada anului 2006, atunci când în fabrica de textile lucrau circa 1.200 de angajați. Făcănd parte din conducerea Iasitex SA în trecut, acesta a fost concediat în rânduri repetate, dar reangajat în companiile din grupul SCR, controlat de Ștefan Vuza.

Se construiește un cartier de locuințe colective pe bulevardul Primăverii din Iași, în locul fabricii Iasitex SA

Pe fosta platformă Iasitex SA, din bulevardul Primăverii, urmează să fie derulat un proiect imobiliar, după ce compania Agroland Capital SA a inițiat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) privind construirea unui cartier de locuințe colective pe bulevardul Primăverii nr.2. Ștefan Vuza a vândut terenul și clădirile către Agroland Capital SA contra sumei de 37 milioane lei. Pe data de 25.08.2020 urma ca proiectul să intre în dezbatere publică, însă reprezentanții Primăriei Iași au anulat sesiunea, invocând pandemia de COVID-19. Conform PUZ, proiectul se va întinde pe o suprafață de teren de 25.587 metri pătrați. Conform documentului, pe amplasament urmează să fie construite 12 clădiri. Sunt menționate patru clădiri cu regimul de înălțime P+8, două P+4, trei P+10, un imobil P+16 și două cu regimul de înălțime P+20.

Vezi AICI Decizia Consiliului de Administrație a Iasitex

Comentarii
 • Coane, asa sa tot faci afaceri. Bravo.
  Adica nu sotie co-patroana, nu casa cu crama si piscina la Paun, nu terenuri pe la Metro. Nu, tata. Afaceri. Bani. Fler. Business.

  Sa nu uit: Ciampionul Ofrodel a dat si el acu 10 ani o lovitura. Una singura, dar bine tintita. Analizorul de gaze, singura mostenire valabila, sta marturie. Poc ! Full metal jacket !

 • Nu-i mai satura dracu’ de bani pe toti „afaceristii” astia, parca s-ar pregati sa traiasca 1000 de ani. Distrug totul, orase, natura, destine omenesti. Si pt. ce? maine-poimaine tot intre 4 scanduri ajung mancati de viermi. Suflete murdare la vremuri mizerabile.

 • Cat de frumoasa este aceasta zi de toamna.
  Nici nu iti vine sa comemorezi, lasa ca s-a dus juna sa ii mature frunzele acu ceva timp.
  In rest, soare, frumos, bere rece, ba chiar vreo 2 – 3 baieti buni ai pus niste peste la gratar, de lunea.
  Frumoasa e viata, va dati seama ce priveliste ai de sus din Bucium peste oras ?
  Asa se va fi vazut si acu 10 ani, in asteptarea nevestei care nu mai si nu mai ajungea acasa. De soare ce era, coarnele lasau o frumusete de umbra.
  Acu, doar un artar mai tine umbra. Plus capacul.

Adauga un comentariu